Волво Клуб - България

Full Version: 850 GLE- нов в групата
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Здравейте, от скоро и аз съм в групата на танкистите Smile. Първото впечатление е добро, дано така е и занапред. Малкото проблеми които имам за сега са щракащо ( чат-пат ) каре, неработеща щора на багажника, счупен/липсващ/ механизъм на жабката ( затворена е с рапидка ). Колата е с 10 клапановия мотор, 1995 първа регистрация ( 1994 произведена ) нов внос от Италия.Водих майстор да я огледа преди да я купя, остана впечатлен. Каза че не е виждал никога кола на такива години в толкова добро състояние. Същото ми казаха в КАТ на канала и газаджийте които ми сложиха газта. 126 коня, на градско ми харчи газ 14,9 с обикновенна газова уредба ( втора употреба, със стар модел изпарител - вакуумен ) и каране " пенсионерската". Определено е мудна кола, за спокойно каране... няма грам спортен дух. Не съм я карал още на дълъг път но съм убеден че ще е приятно. Комфортна е, удобна. Чувставм се сигурен в нея, защитен. Това е важно за мен защото имам малко дете и с малка кола ще съм на тръни. Слизам от БМВ 520 е39 което е доста сериозна кола и съм приятно изненадан от Волвото. Голямата разлика между двете е само в доста по-спортния дух на БМВ-то, иначе чувството за сигурност, комфорт, и удоволствието от карането са доста близки.
На газ се държи много прилично- не киха, което ме кара за сега да не сменям нищо по електрическата система. Оборотите са постоянни.
Намирам се в София и бих желал да попитам кой сервиз ще ми препоръчате. Мото Пфое ми е най-удобен. Четох доста из форума и останах с впечатление че цените там са съвсем нормални. Така ли е наистина? За да не пълня форума с теми ще споделям впечатления и ще задавам въпросите си тук, така че моля Ви поглеждайте чат пат тази тема, предполагам въпросите тепърва ще дойдат.
Благодаря на всички предварително. Желая Ви безаварийно Smile
tenekia Wrote:Здравейте, от скоро и аз съм в групата на танкистите Smile. Първото впечатление е добро, дано така е и занапред. Малкото проблеми които имам за сега са щракащо ( чат-пат ) каре, неработеща щора на багажника, счупен/липсващ/ механизъм на жабката ( затворена е с рапидка ). Колата е с 10 клапановия мотор, 1995 първа регистрация ( 1994 произведена ) нов внос от Италия.Водих майстор да я огледа преди да я купя, остана впечатлен. Каза че не е виждал никога кола на такива години в толкова добро състояние. Същото ми казаха в КАТ на канала и газаджийте които ми сложиха газта. 126 коня, на градско ми харчи газ 14,9 с обикновенна газова уредба ( втора употреба, със стар модел изпарител - вакуумен ) и каране " пенсионерската". Определено е мудна кола, за спокойно каране... няма грам спортен дух. Не съм я карал още на дълъг път но съм убеден че ще е приятно. Комфортна е, удобна. Чувставм се сигурен в нея, защитен. Това е важно за мен защото имам малко дете и с малка кола ще съм на тръни. Слизам от БМВ 520 е39 което е доста сериозна кола и съм приятно изненадан от Волвото. Голямата разлика между двете е само в доста по-спортния дух на БМВ-то, иначе чувството за сигурност, комфорт, и удоволствието от карането са доста близки.
На газ се държи много прилично- не киха, което ме кара за сега да не сменям нищо по електрическата система. Оборотите са постоянни.
Намирам се в София и бих желал да попитам кой сервиз ще ми препоръчате. Мото Пфое ми е най-удобен. Четох доста из форума и останах с впечатление че цените там са съвсем нормални. Така ли е наистина? За да не пълня форума с теми ще споделям впечатления и ще задавам въпросите си тук, така че моля Ви поглеждайте чат пат тази тема, предполагам въпросите тепърва ще дойдат.
Благодаря на всички предварително. Желая Ви безаварийно Smile
Благодаря за пожеланието, всичко е ок, питай каквото те вълнува и успех, само да вметна, без лоши чувства, че бмв 520 никога не може да се нарече сериозен автомобил, особено в сравнение с Волво 850, като динамика и т.н. и особено пък спортен дух в бмв 520, та това е най-тромавата кола която съм карал, а съм карал доста такива, може би това че си взел най-слабото волво 850 е причината, да се заблуждаваш че бмв-то ти е било със спортен дух. Може би всяко 850 освен твоето, със слаб двигател, е по-динамично от бмв 5-ца. Разчитай на помощта ни и успех.
Избрал си най-удачния модел за газифициране, разхода ти е нормален за София и на мен ми даваше около 14,5-15 газ с обикновена газова ( аз бях с 20 клапановия мотор). По принцип силиците и идват след 3000 оборота, но действително 126кс са малко малко за това купе. Друго мога да кажа е, че за този размер (4,73м) автомобил е доста маневрена-диаметър 10.2 метра. Също така мога да ти препоръчам сервиза на колегата GT-1 адреса ще го намериш в раздела за сервизи, доста 850-ки са минали оттам, така че може да ти я огледа доста добре и ако се налага да се ремонтира. Като цяло си се спрял на доста удачен модел за семейна кола.
А по въпроса на спортния дух...пробвай 850 Т5, има там вътре двеста и няколко коня...
Да, съгласен съм с вас. Все пак БМВ-то беше 150 к и го карах на бензин а Волвото е 126 и то на газ. Ето и питане за нещо което почва да ме притеснява. На втора скорост ( кутията е ръчна ) около 2000 - 2200 оборота се чува кратък шум. Бих го оприличил като търкане/триене на въртяща се гума в пластмасов подкалник; тоест звука не е метален. Глух търкащ звук. Случва се след като колата е била в покой, тоест при потегляне след загасен двигател. Ако спра на светофар, при потегляне го няма, само при тръгване след като колата е била загасена. Интересното е че на моменти ми се струва че го чувам от различни места...някой път под мен , някой път назад... но може би само така ми се струва, може би отворени/затворени прозорци да ме лъжат. Иначе скоростите влизат много леко и приятно. Кажете според вас какво може да е това. Мисля да попитам и Роби ( Моруна ) в раздела за въпроси към Мото Пфое но ще съм адски благодарен и на вашите мнения. Благодаря Ви предварително. Успех.
Това се получава точно при 30 км/ч ( или 20, нещо не съм сигурен, при една от двете скорости се получава), тест на ABS. Притеснявай се ако го няма Big Grin
О, супер! Много ме зарадва с отговора ти. Един приятел има същото Волво и при него този шум го няма. Дано наистина е така. Благодаря ти за отговора.
може би е шум, причиняващ се от този тест на абс, за който колегата казва, аз не съм чувал, но определено има проблем, защото при мен не се чува нищо, освен обичайното при каквато и да е скорост, а абс си работи, да чукам на дърво. Има проблем с абс при мен, но той е от датчиците или модул за командване на абс, защото лампата на абс светва от време на време, но пък абс си работи, но е малко по-чувствителен. Според мен не трябва да има никакви шумове освен нормалните за движещ се автомобил, но не ангажирам с мнението си,може да има някакви особености при вашите 850.
Трябва да го има или не си обърнал внимание, мисля че някъде във форума темата беше зачекната по-сериозно, но съм сигурен, че си прави автотест след всяко гасене на колата.
Честито, карай си я с здраве.
Мойта е същата, само че на метан.
Според мен наистина е тест на АБС-а, защото няма значение на коя скорост съм - 1,2 или 3та...на точно 30км/ч ( според таблото ) се чува това пристъргване, ако колата е била загасена. Винаги го прави след запалване, при достигане на 30 км в час. Ще пробвам да я загася някъде на наклон и да видя дали и по инерция пак на 30км ще се чуе. Освен това, посоката на звука е различна... отзад, отпред, ляво , дясно...звука е еднакъв но се чува от различно място всеки път. Така че наистина май някъв тест ще да е. Благодаря ви за съветите и отговорите.
Pages: 1 2