Волво Клуб - България

Full Version: Промяна на подсветката на "врътките" на климатроника V40
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте VOLVO ентусиасти!
Днес ще Ви разкажа как подмених крушките за подсветка на модула за управление на климатроника при V40 - 2000г. Няма да крия - вдъхновението черпя от тази тема http://www.hidplanet.com/forums/showthre...it-led-mod, само че сега ще опиша малко по-детайлно подмяната.
Лесната работа по изваждането на въпросната черно-бяла кутия на модула, както и желанията за интимна близост с всички роднини от женски пол на въпросната кутия няма да си правя труда да обяснявам. :lol: Big Grin
Общо 6 винта съединяват двете части на модула. Когато се развият е нужно само леко да стиснете черната кутия за да се освободят щипките. Няма да е нужно да изваждате трите малки платки на гърба на бялата част.
[attachment=25717]
[attachment=25716]
Само за улеснение си отбележете полярността, която пък е отбелязана на платките и от двата края на лентовия кабел(LP- и LP+).
[attachment=25715]
[attachment=25714]
С подръчни материали и "на око" взех размерите. Скоро ще ги драсна в по-приличен. Тъй като схемата не е много сложна не намерих за нужно да се занимавам допълнително с чертане на схеми и платки в CAD софтуер. Ще работим по стари, бързи и издържани във времето методики. Idea
[attachment=25713]
Малко работа с малък ъглошлайф и дремелчето.
[attachment=25712]
Работейки по схемата на колегата руснак рисуваме върху едностранно-фолиран текстолит пътечките. Аз лично не се стремя да го правя красиво, а практично и бързо Smile
[attachment=25711]
Следва продължение...
Нещо стана с качването на снимките......
Ето го продължението...

[attachment=25723]
Следва запояване на елементите. Използвани са бели светодиоди 3528 и 470 ома 1206 резистори.
[attachment=25722]
[attachment=25721]
Иначе прикрепянето става с двойно-подлепящо тиксо. Двата проводника също са с минимална дължина за да прикрепят и те платчицата :mrgreen:
[attachment=25720]
Така изглежда вече монтираната платка.
[attachment=25719]
[attachment=25718]

Засега това е всичко. Нямам снимки как светят през нощта, защото нощта не е дошла още но и това предстои :lol:

Предстои да опиша как създадох платките със светодиодите и на плафона на тавана, също и една платчица в третия стоп на вратата, който при продължително натискане на педала за спирачката кара червената светлина да премигне бързо няколко пъти преди да засвети постоянно, но това друг път. Big Grin
Чао.
А.. забравих схемата...
[attachment=25724]
...ако някой го интересува, чертал съм с дясната ръка...
:lol: Big Grin :mrgreen:
toshako Wrote:Предстои да опиша как създадох платките със светодиодите и на плафона на тавана, също и една платчица в третия стоп на вратата, който при продължително натискане на педала за спирачката кара червената светлина да премигне бързо няколко пъти преди да засвети постоянно, но това друг път. Big Grin
Чао.
Какво стана с продължението по темата, колега? Ще опишеш ли как си направил пътечките по платките? А снимки на вече монтирания панел, светещ в тъмното?
Здрасти, снимал съм всичко, ама все не ми остава време (същото и с турбината Smile ) . Все изниква нещо друго ... А пък аз не мога да върша само едно нещо Smile Извинете ме.
Пътечките за тези платки съм ги нарисувал на ръка с лака за нокти на жената - за справки Picture 009.jpg и Picture 008.jpg. Незапълнените участъци с лак след потапяне на платката в железен трихлорид изчезват, после измиваме платката от трихлорида и отстраняваме лака с ... лакочитител. Получава се Picture 011, нареждаме елементите, следим за правилната полярност и запояваме.
А от къде си взе елементите за SMD монтаж? Тук, във Велико Търново, съм търсил по друга причина, но няма. Само на едно място казаха, че могат да ми поръчат, но ако става въпрос за 1000-2000 бр., със срок на доставка 2 седмици :o Поздравления за начинанието.