Волво Клуб - България

Full Version: Миризма от климатика
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Преди около 2 месеца си смених филтъра(за купето) на климатроника. От няколко дена усещам някаква по-особена миризма(неприятна) когато го включа. Обикновено работи на Auto, но заради напичането(колата е черна) проветрявам при тръгване.
Има ли някакъв сравнително лесен начин за почистване на въздуховодите и най вероятно радиаторчето на климатроника?

п.п. Може и дренажният отвор да е запушен не съм се сетил да погледна.
Здрасти zorba,
Често срещано явление, не е болка за умиране. Аз все още не мога да разбера какъв е алгоритъма на колата за да остави вентилатора да духа когато е ползван климатика. Мисля че зависи от това колко е ползван климатика и каква е температурата. Както и да е. Махни филтъра и с камерата на телефона си погледни за какво става въпрос. Може със сгъстен въздух да продухаш дренажа, но се съмнявам да е запушен. Мой съвет е да се въздаржиш от ползването на каквито и да било спрейове за махане на миризми. Не става, трябва да се измие с препарат. Аз така направих на 850 и даже стана много добре. Не съм гледал за ХС90 дали и как може да се направи. Идеята е с малко маркуче да се напръска с препарат за миене на чинии, например, и след това да се изплакне. Трябва да погледна как би станало на ХС-то.
Лошата миризма идва от въздуховодите. Или по точно от наличието на микроорганизми които се развиват там. Те са в следствие от конденза който се появява от ползването на климатика. Т.е. ...примерно 2-3 часа сте го ползвали ( въздуховодите са студени ) , после 2-3 часа или цяла нощ колата е в покой ( въздуховодите от промяната на температурата кондензират ) и ето условия за развитие на бактерии .

che4ef Wrote:.....
Често срещано явление, не е болка за умиране. Аз все още не мога да разбера какъв е алгоритъма на колата за да остави вентилатора да духа когато е ползван климатика. ........

Това е отговора Idea

Това с миризмата го има на всички климатични системи . С препарат който се впръсква във въздуховодите се решава временно проблема ( което е логично ) за около 1-2 месеца и после отново започва да понамирисва.
zorba Wrote:Преди около 2 месеца си смених филтъра(за купето) на климатроника. От няколко дена усещам някаква по-особена миризма(неприятна) когато го включа. Обикновено работи на Auto, но заради напичането(колата е черна) проветрявам при тръгване.
Има ли някакъв сравнително лесен начин за почистване на въздуховодите и най вероятно радиаторчето на климатроника?

п.п. Може и дренажният отвор да е запушен не съм се сетил да погледна.
Здравей!
Ще ти споделя моя опит с тази неприятна миризма от климатика.
Първата година миришеше. Ходих на озонно почистване и за 1-2 месеца нещата бяха розови ... после пак отново замириса.
Започнах да третирам въздуховодите с каквото има на пазара :lol: Ефект - 1 до 2 седмици.
През 2013 год. ми се наложи да ремонтирам моторчето на вентилатора, защото църкаше на ниски обороти. При свалянето нямаше почти никакви затлачвания, само малко прах. Говорих с Роби как може да се пребори този проблем и ме пита дали имам инсталиран "After blow Appl." ... отидох до МП и се оказа, че няма. Срещу 60-70 лв. (не помня вече), ми го инсталира.
Какво прави този "After blow Appl." - включва вентилатора 10-15 мин. след изключване на колата и работи известно време. По този начин стопява изпарителя, изсушава питата и въздуховодите и няма образуване на плесен. Отделно поддържа колата хладна, ако в рамките на 40-50 мин. се качиш отново Smile
От тогава няма и помен от миризма! Дори филтърът ми е за смяна в момента, но нямам никакви миризми!
Така че това е единственият ефективен начин да се реши този проблем.
Като се сетя колко пари съм дал за спрейове и озоново почистване ... поне 3 апликации щях да си кача :lol:
И при мен няма миризма, включва ми се перката след известно време след като спра и изушава всичко. Няколко пъти са ми звъняли комшии след като съм се прибрал че ми работи парното и да не ми падне акумолатора Smile Smile Smile.
Quote: "After blow Appl." - включва вентилатора 10-15 мин. след изключване на колата и работи известно време.

ХС90 го имат това (не знам от коя година нататък) обаче алгоритъма им е странен. Вентилатора се включва в зависимост от това каква е температурата отвън, каква е зададената температура вътре и колко време е работил климатика и на каква степен е духал вентилатора. Така изглежда преценява дали да остави вентилатора да работи. Случвало ми се е да духа и 60 мин след като съм изключил, друг път пък изобщо не се включва или работи няма и 5 минути. Аз нямам миризми.... все още.

Върви да го изчистят и ако не ти се дават пари изключвай климатика и оставяй вентилатора на full за 5 мин преди да оставиш колата.
Да споделя моя опит, като си купих ХС-то в една инструкция в нета прочетох препоръка климатика да не се изключва и аз вече седма година не съм го изключвал - правилно ли е това или не не знам, но миризма на климатика не съм усещал, имало е няколко пъти да позамирише със стар филтър, но след смяната ароматите изчезват. Тази екстра да духа след изключване я има и при мен със същия странен алгоритъм който описва "che4ef". Един път като нямах работа се сдобих с една пяна за почистване на климатици с дълга шлаухка от Практикер и напръсках обилно от входа на въздуха, при чистачките и от централните духалки, шлаухката влезе на 50-60см. След това две седмици имах свеж въздух на лавандула.
Странно, днес в колата се качи сестра ми и каза, че миришело много хубаво(при включен климатроник).
Може и да си въобразявам нещо май.
Това с духането не съм го забелязал, но ще надам ухо Smile
Едно малко уточнение - при почистването на климатика с пяната трябва да се махне филтъра и пак да се монтира капака му, защото той прегражда пътя на входящия въздух.
Здравейте колеги. От два три дни, аз също съм с неприятна миризма от климатика. Миналото лято третирах с въпросните спрейове и имаше ефект. Сега пак така ще направя. Въпроса ми е, дали на моето возило може да се инсталира тази апликация за обдухване? Сега се сещам, че никога не съм виждал локви под колата, къде се намира края на дренажния маркуч? :?