Волво Клуб - България

Full Version: С какви секретни болтове си затягате джантите?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Здравейте,
Наближава време да дойда с XC60 в България. Имам оригинални секретни болтове на VOLVO, но се оказа че летните ми джанти са неоригинални и въпросните болтове не могат да влязат в отворите, тъй като имат твърде широка пола. Намерих секретни болтове със същия размер, обаче те пък нямат едни конуси за центриране на джантите и продавачът ми каза, че не стават. Всъщност всички болтове на VOLVO, секретни или нормални имат такива конуси.
Пред мен се очертават следните решения:
1. Да дам на стругар в България да ми направи от нормалните болтове - секретни. Обаче се съмнявам, че няма да станат хубави.
2. Да си сменя джантите с оригинални. Няма да загубя много, сегашните са някаква марка PLATIN 17“ с чисто нови гуми Barum Bravuris. Мисля че и двете не са особено ценни и мога да ги жертвам за едни оригинални джанти с гуми 2-ра употреба.
Ще трябва да го направя това, защото в Германия джантите с гумите са сравнително евтни и ги има много. Но ако си намеря колата на трупчета при всички положения ще е доста по-скъпо и по-неприятно. А вече всички запонаха да крадат джанти – хърватите, сърбите и гърците също.
Аз вече не ползвам секретни болтове. Имах оригинални волвови и последния път гумаджията ги е пренатегнал, та преди 2 седмици при смяна на дискове и накладки превъртя секрета и се наложи да режа 4те болта. Отделно преди 2 години рязах на едно Дискавъри 3 пак оригиналните Ленд ровърски. Лошото в България е, че гумаджиите не разбират, че трябва да се затегне секрета колкото да не се развие на ръка и стават проблеми. Ако ми се беше случило на пътя, си оставах там. Smile
От това няма страшно, аз си имам динамометричен ключ и си сменям джантите сам. Оригиналните секрети издържат и са добре измислени. Точно затова не искам да ми правят струговани и си мился дали да не разкарам тези тунунгови джанти и гуми Барум?
Откакто при смяна на гума в 10,30 вечерта камъкът на секретния болт ми изхвръкна в един треволяк и го търсих 2 часа с фенерче, не си и помислям да слагам секретни болтове. До сега /да чукна на дърво/ не съм имал проблем с кражби на джанти.
Ако някой иска да ти открадне джантите никакви секретни болтове няма да те спасят. Wink
WINERGY Wrote:Ако някой иска да ти открадне джантите никакви секретни болтове няма да те спасят. Wink
+1
Мисля, че дори и в България, вече не се коментират кражби на джанти. Или аз не съм чувал скоро... Още повече ако не са оригинални.
Иначе по темата, аз си взех от Вианор - сервиз за гуми и джанти. На място ги пробваха и избраха точните.
А наистина най-голямото безумие е да се натегне секрет с пистолета! Confusedhock: Може да си остане вечно завит за главината...
Моите ги натягат на ръка и досега съм нямал проблеми!
Успех!
Тук монтйорите не затягат така болтовете, оставят една бележка на таблото след 50км да си ги дозатегнеш сам. Има си и момент на затягане 140 Nm пише в моята книжка. Но да предположим, че болтът все пак може да дефектира и да откаже да се отвие. Аз минавам през много държави и не мога да повярвам на оптимизма на българските шофйори. В Хърватска и Сърбия режат гуми на бензиностанциите и ти подливат масло под двигателя. Да, филсофски погледнато всяко нещо направено от човек, може да бъде разбито от друг човек. Но практиката показва, че краденето на джанти със секретни болтове не е по силата на голяма част от мераклиите да си оборудват каруците с джипови колела.
По темата - с никакви.
Извън темата - карай спокойно. Не е дюнерланд, няма (толкова много) турци, албанци и т.н., от които да се пазиш.

Добре, че рядко ми се случва да "срещам" хора, които като се завръщат към Майка България...мислят как да си запазят железата (джантите).

Материален свят, какво да го правиш.
Ясно! Сега се сетих, че когато обиколих България през Април за 2 седмици и 1000 км видях само 1 XC60 и 4-5 XC90.
WINERGY Wrote:Ако някой иска да ти открадне джантите никакви секретни болтове няма да те спасят. Wink
Това със сигурност е така, но поне отпадат аматьорите Big Grin Big Grin Big Grin
Pages: 1 2 3