Волво Клуб - България

Full Version: Нов собственик на XC70
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте,

Миналата седмица се сдобих с XC70 - на Тедо от форума. Ще се използва за семейни разходки и теглене на каравана, а в месеците когато не става за колело ще въртя и градско из София до работа и обратно. Много съм доволен от колата и вече навъртях над 500 километра. До тук надминава очакванията ми за разход, комфорт и вървене. При последното спокойно извънградско (аз така си карам винаги) борд компютъра показваше 4.9, а след дозареждане реалния излезе 6.7.
Това ми е първо Волво и ще имам разни въпроси докато и свикна.

Вчера например забелязах, че когато парното е на auto и отпред навсякъде духа топло, задните въздуховоди на рамките на вратите нещо не са както трябва - лявата духа хладно и дори леко студено, докато на дясната е по-топло но едва подухва. Трябва ли да очаквам да работят като предните? Все пак предполагам, че дължината на тръбите до отзад си оказват влияние и за намаляване на силата, и за поохлаждане на въздуха.

Иска ми се и да сменя фабричното радио с някаква навигация двоен дин. Има ли къде на по-нормална цена да се закупи в България панела, който се използва на мястото на радиото?

Ръчната дръпната и до край не държи - това задължително смяна на спирачните челюсти ли значи, или може нещо с натягане да се оправи? Ако е за смяна има ли нещо специфично, или мога в сервиза на един приятел (няма май опит с Волво) да ги сменя?

Борд компютъра е на италиански - намерих тук във форума телефона и Фейсбук-а на Ники от VOLVO Tune Line, но доколкото прочетох там, човека не е в България и трябва да изчакам когато си идва да ми го смени. Има ли някой друг, който може да направи такава смяна?

Колата по талон е края на 2003-а, но при проверка по вин от разни сайтове из нета ми показва винаги 2004. Тези години каква е AWD системата? С "проста" виско муфа като предните години или е от по-новите с Халдекс?

Благодаря ви предварително и поздрави,
Николай

PS. Ето и няколко снимки от първата разходка:
дръпни кожения маншон до ръчната спирачка и пробвай там да натегнеш гайката първо
Опитах с натягане - няма накъде повече. Ще се сменят накладки явно.

Сега съм изправен пред нов избор и не мога да реша, кое ще по-удачно.
В колата имаше Gromaudio с блутуут модул. Не работеше и снощи си поиграх да разглобя таблото за да стигна до кутийката. Опитах да го ъпдейтна и стигнах до момент, в който телефоан ми вече виждаше Gromaudio Car, но нито можех да се закача, нито работеше четене на mp3 от флашка. Говорих със съпорта на производителя, показах снимки на кутийката, серийни номера и т.н. и се оказа, че този модел е прекалено стар и дори да го подкарам, нямало да работи с "нови" смартфони (в моя случай iPhone 6+).

1. Единия вариант е да си взема нов Grom или някой от аналозите. Но задължително с блутуут - това ми е приоритет пред музика от флашки, телефони и т.н. Обаче цената от около 300 лв. не е ниска за нещо, което ще се използва само за разговори и от дъжд на вятър за някоя mp3-ка като пътувам на дълъг път.

2. Още преди да разбера, че колата има тази джаджа, си мислех за някоя 2DIN навигация. Обичам всякакви джаджи, GPS-и и т.н. и едно подобно устройство ще ми даде възможност да се "занимавам" доста и да си "уплътнявам" времето докато кисна в софийския трафик. Ще мога да си сложа и камера за паркиране, и видеорегистратор. До колкото видях, цените започват от 5-600 лв.
Проблема с този вариант обаче - колата седи на улицата. Не ми харесва идеята постоянно да съм на тръни дали няма да я намеря разбита някой ден. Нямам вградената навигация, която евентуално да ползвам само като корпус и да си монтирам вътре някой таблет (каквито теми намерх във форума). Едва ли ще е и лесно и евтино да намеря такава и да си я монтирам...а накрая да използвам само панела, който се вади...

Има ли колеги с 2DIN и колите да седят на улицата?
Заслужава ли си риска, или все пак Гром и подобните е по-сигурно, макар и крайно ограничено като функции, а на цената на около половин 2DIN?
Или да зарежа всякакви подобни глупости да си карам със стария изпитан метод - блутуут слушалка в ухото и телефона на поставка за навигация?
Здравей,аз мога да помогна с въздуховодите отзад.Моите духат само на климатик отстрани отзад,а като пусна топлото те спират да духат и почват да духат тези в краката Wink Приятен ден.
това с въздуховодите, настройка ли е или по подразбиране?
За езика, Ники Добрев има човек, на който можеш да пратиш таблото с куриер, и той да ти смени езика. Свържи се с него и той ще ти обясни. А иначе на първо време тук имаше някъде тема с преведени всички съобщения, принтираш ги и ги ползваш за пищови, когато се наложи.