Волво Клуб - България

Full Version: С какви гуми карате вашето XC70?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Колеги,
Онзи ден, на път за морето минах през Пловдив, защото видях, че там има един доста зареден електронен магазин за ремаркета и аксесоари за тях. Офиса се намира точно до магистралата, та нямаше да ми коства кой знае колко време.
За огромна моя изненада се оказа, че освен ремаркета и аксесоари за тях, там се предлагат и всякакви аксесоари за офроуд и състезания.
Ще си позволя да направя реклама, защото освен, че магазина беше много яко аранжиран и зареден, хората бяха много любезни и отзивчиви , но и за пръв път видях в шоурум на българска фирма да има обособен детски кът!!!! (http://www.offroad24.bg/
До тук с лиричното отклонение.
Макар да бях отишъл за друго, разпитах какво можем да измислим и за XC-то. Оказа се че имат хубави стоманени и алуминиеви протектори за двигателя (на мястото на пластмасовата кора.)
Поговорихме си и за гуми и ми предложиха "allroad" ("allterain") гуми EVENT ML698 215/70R16 на доста добра цена.
В момента колата е с 215/60/R16. Мислех следващите да са Michelin CrossClimate 215/65/R16, които се водят "allseson".
Въпросите са няколко:
1. Някой има ли впечатления от тези гуми - Event (като марка) и CrossClimate (като модел на Мишлен) ?
2. Някой карал ли с аллроуд/алсизън гуми? Какво е поведението на сухо, мокро, сняг, лед, висока скорост?
3. По книжка на XC70 с R16 дават 2 размера - 215/60 и 215/65. Ако се сложат 215/70 какви ще са последствията? Е, освен, че колата ще е по-висока и че вероятно ще има някаква минимална промяна в показанията на километража?
Ако ви хрумне и нещо друго, което съм пропуснал да попитам, пишете.
Благодаря!
Здравей Игнат,
Магазина или по-точно сайта им наистина е направен както трябва. Свършели са си работата момчетата и момичетата. Много добро попадение.

Едно нещо само ме притеснява - никъде не фигурира Волво в опциите им. Какво ти казаха там? Слагали ли са такива гуми някога на Волво. Аз не съм виждал тук, но това да не ти е критерий. Какво ти препоръчвам - върви в Мото Пфое и ги питай какви гуми слагат за твоята кола. Събери малко информация за да имаш отправна точка. Не се хвърляй на евтиното или скъпото без да си проучил.
Ето ти пример: http://www.tirerack.com/ или http://www.1010tires.com/ Излизат следните марки за 2005 ХС70 - 215/65R16: BRIDGESTONE DUELER H/L 422 ECOPIA; CONTINENTAL 4X4 CONTACT; CONTINENTAL CROSSCONTACT LX SPORT; DUNLOP GRANDTREK TOURING A/S; KUMHO CRUGEN PREMIUM; MICHELIN LATITUDE TOUR HP (Много съм доволен от тези); MICHELIN PREMIER LTX (Тези бяха на предното ми 850, също много доволен); PIRELLI SCORPION VERDE ALL SEASON и така нататък. Това е северно-американски сайт така че си нямам на идея колко ще е актуален за Европа, но идеята е важна.
Аз така си търсих гумите за ХС90 то. Гледах, гледах и четох, накрая отивам при дилъра и те ми казват - Continental Extreme Contact DWS. Гледам и викам - ми то такова животно няма. Айде пак четох и гледах. Не са най-доброто - Michelin-a според мен ги чувствах по-добре. Най-накрая ми казаха и цената и да, сега съм с Continental-a. Дали ги препоръчвам - само ако цената е добра.
Подобно нещо стана и със зимните гуми. Пак гледам, чета и мисля - Michelin X ice-2. ОК. Събирам пари гледам за промоции и един ден от дилъра ми се обаждат - има тука едни гуми - Комплект зимни гуми на Волво за ХС90. Гумите са ползвани само 4-ри зими и през останалото време са съхранявани от дилъра (имат такава услуга). Иначе казано - гуми втора ръка с история. Давали ги за 800 кинта. Разбираш колега, че развих субсветлинна скорост и сега съм с джанти и зимни гуми на Волво Gislaved Nordfrost (те не са на Волво, а на Continental, но ползват тях когато човек си купи комплект Волво джанти със зимните гуми). Четох че са хубави. Дано.
Така че гледай и питай колкото можеш повече и ще вземеш решение или нещата ще станат от само себе си. Това е моя опит до сега.
Всички offroad гуми имат един недостатък - шумят адски много на асвалт. Idea
Tisho Wrote:Всички offroad гуми имат един недостатък - шумят адски много на асфалт. Idea

Да, предупредиха ме за това. Аз изчетох междувременно доста ревюта по британските сайтове и казват, че шумът за конкретния модел бил напълно поносим.
Аз по-скоро се чудя дали могат да възникнат някакви проблеми заради по-големия размер.
Ignat40 Wrote:
Tisho Wrote:Всички offroad гуми имат един недостатък - шумят адски много на асфалт. Idea

Да, предупредиха ме за това. Аз изчетох междувременно доста ревюта по британските сайтове и казват, че шумът за конкретния модел бил напълно поносим.
Аз по-скоро се чудя дали могат да възникнат някакви проблеми заради по-големия размер.

Освен да опират където не им е работа друго като проблем не се сещам. Скоростомера ще показва лееко нереални стойности, но това се преживява.
Здравейте,
Аз карам с гуми DUNLOP. Водят се allterrain и са всесезонни. Не съм тествал сериозен офроуд, освен малко чакъл и пясък. Никакви проблеми там. Не съм тествал и зимата тъй като колата е в мен от пролетта. Но на мокро с две думи е пълен ужас. Колата не спира, а се влачи. Дори и на сихо много често се включва ABS. Аз не съм състезател и карам нормално и спирам плавно. Наистина колата е тежка, но никога не съм карал толкова хлъзгащо се нещо на мокро. Шумят доста и е малко дразнещо. На всеки завой свирят, особено на много остри завои при скорост 10-20км/ч. Аз лично не препоръчвам всесезонни гуми, освен ако не живеете в планината където има сняг и слизате ежедневно в града където е сухо. Тези гуми не са за България. Надявам се да съм бил полезен. Ако някой го интересуват точните гуми, ще слезна до колата да погледна точния модел.
P.s. Забравих да допълня, колата е xc70 2004 D5 AT
Летни - Continental Premiumcontact ,зимни - Goodyear UG8.От летните съм супер доволен,но от зимните има какво да се желае още - имат склонност към странично поднасяне.Следващите ми зимни ще са Nokian WR D4 !
Благодаря колега SnowflakeTD ! Беше ми много полезен!
Добре де, просветлете ме малко.
Кое е по-дoбре за зимна гума: BF Goodrich All Terrain AT KO, която се води за всякакви терени и всесезонна или да речем малко над среден клас чисто зимна /мишлин, конти, огънче и компания/.
Пък лятото си е лято и със съответните летни галошки Smile Тях не ги мисля на този етап
Quote:от pliva
Следващите ми зимни ще са Nokian WR D4 !

Някак ми се прииска сняг :oops: :lol: :lol:

Quote:от yuckuJackD » Сря Авг 17, 2016 9:51 pm
Добре де, просветлете ме малко.
Кое е по-дoбре за зимна гума: BF Goodrich All Terrain AT KO, която се води за всякакви терени и всесезонна или да речем малко над среден клас чисто зимна /мишлин, конти, огънче и компания/.
Пък лятото си е лято и със съответните летни галошки Smile Тях не ги мисля на този етап

Колега и аз бях на тази дилема. Според мен най-вече зависи от географското положение. Ако вали много сняг и има много студ - зимна гума без да се замислям. В моя случай географското ми положение предполага мека зима с малко или никакъв сняг. Затова и много се чудих. Чуденката ми спря когато се оказа сигурно че ще се местя да живея малко по-далеч (40км). Естеството ми на работа е такова че трябва да съм там дори и закъснял с два часа заради сняг до ушите. Ако си бях останал в града има автобус, метро и всякакъв транспорт, затова в града бих си останал с всесезонни.
Иначе аз го писах по-горе - питай дилъра какви гуми слагат на колите. За ХС90 зимните са Gislaved. Знам със сигурност че не слагат all terrain на Волво. Гуми, които се препоръчват за канадската зима 2016 са - Nokian, Michelin X-Ice, Barum Polaris, Glislaved Nord Frost, Bridgestone Blizzak, Pirelli Ice Zero, Michelin Latitude X-Ice, Firestone Winterforce, General Tire AltiMAX Arctic, Continental WinterContact. Ако хората нямат пари или са ограничени парично препоръчват евтини варианти - Uniroyal Tiger Paw Ice & Snow, BFGoodrich Winter Slalom KSI(http://www.wheels.ca/top-ten/top-10-wint...-for-2016/).
ADAC имат също препоръки. http://www.tyrereviews.co.uk/Article/201...55-R16.htm.
Pages: 1 2 3