Волво Клуб - България

Пълна версия: Левите мигачи замръзнаха на постоянно светещо
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Мараба пичове. Както си карах се сблъсках с проблем от сферата от която "най-нищо" не разбирам, а именно ел.

едит: забравих най-важното. Колата е XC90 2008ма бензин.

На кратко:

1) Излезна нова бета версия на CFE+ фърмуеъра. Реших да я сложа - като това стана снощи;
2) Прибрах се в къщи и повече не съм карал колата (20тина мин каране в София към 21 вечерта или 10км);
3) Днес на обяд изленах с колата за обяд (2-3км каране);
4) На връщане от обяд, дадох ляв мигач за завой... и всичко приключи. Левите мигачи замръзнаха на постоянно светещо (не мигащо, а светещо) положение. Без значение от положението на лоста, без значение и от това дали колата е на котакт или с изваден ключ, без значение дали копчето за аварийни е натиснато или не.

Пристигна ми ВИДА-та онзи ден и докато свалям софтуера от нета (ще ползвам виртуализация) реших да направя каквото мога.

1) Прочетох грешките с CFE-то, но грешките са само от BCM модула. Аз на тва CFE за кодочетец му нямам много вяра обаче. Респективно пробвах да върна старата версия на CFE-то (не помогна), а в момента изцяло е без него.
BCM U012600
BCM U042829

2) Свалих бушите от задният ел. блок 29 и 30 номер.. мигащите продължиха да светят. Уж това трябва да са номерата на бушоните.
3) Свалих крушките една по една, да не би някъде нещо някак си да е окъсило (чувал съм за разнородни проблеми с мигачи вследствие на проблемни крушки) - без резултат.
4) Свалих лостчето за мигачите.. да не би да му е дошло времето и да се е "окотило". Без лостче, без букси.. отново никакъв резултат.


5) Мисля да търся ако има някакво реле, да го махна.. и може би да пробвам с ново такова ли.. знам ли.


В момента колата е със свалена клема на акумулатора, не мисля че ще помогне, но поне да се "рестартира" ебаси. Свалям ВИДА-та, но нещо крашва сървъра, та отнема време, мамка му.

Моите опасения са, че CFE-то нещо е сбозило софтуера на блока/модула който управвлява мигачите (въпреки, че от CFE се кълнат, че е невъзможно по някакъв начин устройството им да навреди на колата). Някак си прекалено скоро след като ъпдейтнах фърмуеъра му се случи. И опасение две е нещо простичко, като реле да е "залепнало". Или направо упр. модул да е гръмнал. Или пък да мине с едно просто препрограмиране...

Докато се сваля ВИДА-та и успея да прочета колата, приемам всякакви съвети и идеи. Както и къде да ида.. ако не успея да я "оправя", демек ако не се самоуправи или с ваша помощ. Ще пиша на Ники, но той е доста зает и едва ли ще има време да се занимава с това. В+3 разбират ли от електро? Или направо в Мото Пфое, ама не знам там как са с електрото. Да не започнат да стрелят части една по една...



А бе дет се вика, отворен съм за всякакви идеи и препоръки..

Бърз ъпдейт, че ми е превъзбудено. След 30 минути без акумулатор, колата се оправи. Виновник новият фърмуеър на CFEто (3.0.0). 

Не го слагайте!!!


Да не трия темата, че може някой нещо полезно да си види в нея. Та.. мигачите имат ли реле аджеба или всичко е през ел. блока?
Тъкмо това за акумулатора щях да ти пиша. Спри на CFEто всичко свързано с мигачите.
След 2007ма XC90 си имат функционалноста с трите премигвания като бутнеш леко лоста за мигачите.
Управлението на мигачите е през High-side switch, няма релета.
Мда, спрях го и не искам и да го помирисвам повече. Бях превъртял днес. Къде четири премигвания, там са и три. Тях поне си ги имам от завода.

Признавам си, това с акумулатора винаги съм го приемал с голяма доза недоверие, но ето, че точно това помогна. Почти съм сигурен, че ако бях с ВИДА под ръка, щях да загубя много време докато успея да се ориентирам къде и какво евентуално да пипна в някой блок, за да го "рефрешна/рестартирам". И тъй като пипам за първи път съм още толкова сигурен, че нямаше и да я оправя. А не мислям, че тоя проблем беше от типа "чистене на грешки".

Дейба, ще трябва да започна да се ограмотявам и на ел. тема.