Волво Клуб - България

Full Version: No oil pressure
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте, колеги. Имам следния проблем на таблото ми изписва "ниско налягане на маслото"  след форсиране на двигателя огасва. Турбината се счупи. В картера всичко е наред. Биелните лагери са наред. Маслената помпа е наред. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем. Колата е xc90 2,4 163к.с. 2003год.  Благодаря предварително.
Как разбрахте, че маслената помпа е наред и от колко време се появяваше това съобщение преди да се счупи турбината?
(01-11-2020, 02:41 PM)j-ikata Wrote: [ -> ]Как разбрахте, че маслената помпа е наред и от колко време се появяваше това съобщение преди да се счупи турбината?

Ами разглобихме я и видяхме,че няма почти никакво износване. А съобщението си се появява от февруари миналата година, но сред форсиране огасваше.
В такъв случай, вариантите не са много. В картера(по-точно капака на картера),успоредно на един от каналите на масления охладител се намира разтоварващият клапан ,който така да се каже регулира налягането в цялата система и не позволява то да се покачва над 5-6 бара. Има вероятност този клапан да не затваря напълно по някаква причина и затова да не може да създаде нужното налягане, когато маслото загрее. На самата помпа също има клапан, но той се води предпазен и отваря на по-високо "критично" налягане и мисля, че е по-малко вероятно в него да е проблема. Освен това сигурно сте забелязали и О-пръстените на капака, които също ако са се изпекли с годините могат да връщат маслото направо в картера и така да изчезва налягането, но това последното, доколкото съм чул е повече проблем при бензиновите мотори, заради по-високата температура. Сега се сещам, че има и още един клапан, за охлаждащите дюзи на буталата, така наречените "пръскалки". Той също е механичен и трябва да е затворен при ниски обороти и ниско налягане на маслото, точно за да не се губи налягане оттам, когато не е нужно охлаждане.
(01-11-2020, 07:34 PM)j-ikata Wrote: [ -> ]В такъв случай, вариантите не са много. В картера(по-точно капака на картера),успоредно на един от каналите на масления охладител се намира разтоварващият клапан ,който така да се каже регулира налягането в цялата система и не позволява то да се покачва над 5-6 бара. Има вероятност този клапан да не затваря напълно по някаква причина и затова да не може да създаде нужното налягане, когато маслото загрее. На самата помпа също има клапан, но той се води предпазен и отваря на по-високо "критично" налягане и мисля, че е по-малко вероятно в него да е проблема. Освен това сигурно сте забелязали и О-пръстените на капака, които също ако са се изпекли с годините могат да връщат маслото направо в картера и така да изчезва налягането, но това последното, доколкото съм чул е повече проблем при бензиновите мотори, заради по-високата температура. Сега се сещам, че има и още един клапан, за охлаждащите дюзи на буталата, така наречените "пръскалки". Той също е механичен и трябва да е затворен при ниски обороти и ниско налягане на маслото, точно за да не се губи налягане оттам, когато не е нужно охлаждане.

Благодаря за съветите колега. Тя светва на студен двигагел. Ще пръскаме двигателя и ще видим. Ще споделя като има решение