Волво Клуб - България

Пълна версия: масло
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
какво масло ще препорьчате да сложа 10w40или15w40
itonev написа:какво масло ще препорьчате да сложа 10w40или15w40

15 слагай само ако колата е на много километри или има проблем с компресията. Иначе по-добре 10 за да може да пали лесно зимата.
аз винаги съм карал с 15 и не съм имал проблем. В упътването за екплоатация има една схема според метеорологичните условия при които се кара колата какъв вискозитет да се ползва
Няма да е лошо и това да го знаеш.
точно това и аз имах в предвид
itonev написа:какво масло ще препорьчате да сложа 10w40или15w40
Принципно правило е, че колкото по-чести студени стартове правиш, толкова по-добре е долната граница на вискозитета да е ниска. Тоест маслото да е 5W или още по-добре - 0W. По принцип хубавите синтетични масла с ниска долна граница винаги са за предпочитане, особено зимата. Горната граница, препоръчана от производителя според мен обаче трябва стриктно да се спазва. Ако е казано, че маслото трябва да е с горна граница 30 - такава трябва да бъде. Презумпцията е, че двигателят в загрято състояние е конструиран (допуски, повърхностна обработка на материалите, дизайн на смазочната система и т.н.) да работи с масло със строго определен вискозитет. Всяко отклонение от него е повече или по-малко компромис. На студено обаче маслото е доста по-гъсто от този оптимален вискозитет и не маже така добре както загрялото масло. Затова е и много важно на студено маслото да е възможно най-рядко. Оттук и нуждата на пазара от масла 5W и дори 0W.