Волво Клуб - България

Full Version: масло за скоростна кутия
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.

нов

някой да знае какво масло се налива в скоростната кутия на 850 2.0 20v. В Autodata 2004 дават 5W/30.Може ли да се вярва на това.
Не, не може.
В скоростната кутия се налива диверенциално масло с доста висок вискозитет - нещо от рода на 75w90 синтетика или 80w90 минерално. За механична скоростна кутия няма проблем да се сложи и по добро масло от предписаното - например пълна синтетика 75w90 , при положение че се сменя най често веднъж на 5 години мисля че е по добре да се дадат 50лв вместо 30-35лв. За автоматичните скоростни кутии вече е задължително да се спазват точно спецификациите...
това 5w30 трябва да е двигателно масло, полусинтетика или пълна синтетика, предназначено за доста студен климат. 5 е вискозитета при студен старт, като осугурява при -25гр някъде добро смазване 1 сек след палене. 30 е вискозитета при нормално загрял двигател...
Само да ти кажа,че и брат ми мислеше така с неговото 740 2,3 89г.Не спази спецификацията,която му дадох от аутодатата,а тя беше нещо от рода на ATF-FA на Валволин или специално полусинтетично масло за автоматици.Сипа 85W90 и след две седмици му сменихме цялата скоростна кутия,защото колелата се бяха прегряли и разпаднали.Мен досега аутодатата не ме е лъгала и и вярвам.Сравнявам с тек-док и други ,но общо взето е истина това,което пише там.
нов Wrote:някой да знае какво масло се налива в скоростната кутия на 850 2.0 20v. В Autodata 2004 дават 5W/30.Може ли да се вярва на това.
хубаво е да провериш все пак и друг източник - например Vadis-а защото наистина звучи малко съмнително. Може пък точно тук да са допуснали грешка от аутодатата. Успех!
Е тук просто е ясно че са се объркали, от двигателно до трансмисионно масло разлика ееее...
що не провериш в мотопфое по телефона
"ало имате ли масло за скоростната кутия на хххххххх. а колко струва, а каква марка е , а волво оригинално много добре а кво е там колко е 75в90 или 5в30 да знам дали зимата пак ще го сменям, а не се сменява , а кво казахте че е ........."
правиш се малко на луд и получаваш информацията от все пак официалния представител. иначе и аз мисля че 5в30 е моторно щото всичките трансмисионни са с много по-голям вискозитет или от типа на другото 75в90. те така и си се водят трансмисионни масла.
в оригиналната ми книжка на колата пише че мотора събира 4.3.литра с филтъра, а навсякъде другаде че е 5.3 литра е на кого да вярвям сипах 5.3 и вече 7к километра карам така.
има си грешки навсякъде трябва да се проверява

ПП то и ма едни врати пише жени па като влизам гледам - кенефи

Guest

нов Wrote:някой да знае какво масло се налива в скоростната кутия на 850 2.0 20v. В Autodata 2004 дават 5W/30.Може ли да се вярва на това.

AZ imam 2.5 SE 20V 170 k.c. s s ruchna skorostna kutiq. Originalnoto maslo e No 97308 izpolzvat go v Reno (ELF) Smenq se na 100 x km
Ами има и скоростни кутий, които са с двигателно масло, като тази на моята кола например. По сервизната програма на Saab (WIS се казва) дават това:
[Image: 4145ps.th.jpg]
Като ходих да купувам масло за смяна оня от магазина се беше ококорил, като му казах какво масло искам и почна едни обяснения че не трябва да е такова, ама след като си разгърна каталозите на Валволин, Кастрол и тн. и миряса накрая Big Grin А и влезе един от работниците от сервиза им и му обясни, че има японски скоростни кутий които са с двигателно масло.