Волво Клуб - България

Full Version: Презареждане на климатик - къде, цена???
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Здравейте отново...
Трябва да презаредим климатика и исках да Ви попитам, ако може да кажете къде да отидем (знам че сте запознати с пазара и сервизите)? Също така, горе долу колко финикиеца да приготвим?
A, кой те "посъветва", че трябва да се презарежда??
К'ъв точно е проблема??
unguriano Wrote:A, кой те "посъветва", че трябва да се презарежда??
К'ъв точно е проблема??
Предишният собственик. Става зареждане с фреон или нещо такова. Не съм наясно с тези неща. Може и да съм сбъркал като съм писал презареждане, а правилният термин да е дозареждане или зареждане. А относно проблема, ми просто като включим климата и духа топло.
Ами аз вчера си заредих моя.
Оказа се че на запад при транспорт и разни други процедури изпразвали климатика да не ставали бели с химикалите. Изглупях но ... това е положението.
Отидох в младост при едни пичове които ми г препоръча една колежка.
Пичовете са много точни. Поне на мен ми хареса как пипат. Провериха за стар химикал. Оказа се че няма. Напълниха уредбата с с някакъв газ .. след това я преслушаха дали всичко и е наред и не изпуска от някъде с една електронна джаджа. След това ми обезвъздушиха инсталацията и ми я напълниха. Доляха и малко масло за вски случй. Хубавото е че самите пичове карат 440 и 850 glt така че дори новото V70 не ги уплаши. Накрая ми взеха 65 лева и по-живо , по-здраво.
Адрес не мога да ти дам, но мога да ти дам телефон и име :
Росен Григоров - +359888307378
Между другото пичовете се занимават само с климатици и ми изглеждат доста в час с материала.

Успех!
Много благодаря zanon...
Климатичните инсталации на 850-ките си страдат от течове в изпратителя, той пък се намира под таблото - за да се смени трябва да се махне цялото - а това освен скъпо е и трудно. Та в моя случай е по-ефтино да си го зареждам всяка година. Цените са различни. Бил съм на две места до сега - Импас56 и при един майстор в Младост, които бил добър - как разбрах, че е гола вода е дълга история, която мога да споделя с вас само ако някои го желае. Миналата година един колега намери СЕРВИЗЪТ! или поне така се надявам. Той беше много доволен от тези хора. Сервизът е Амкол. Имам запазен час за петък (26-ти) Ще споделя впечатления. Ако пък искаш мога направо да ти резервирам час.
Цената досега е била около 60-70лв с включена проверка за течове.
Иначе ungiriano е прав - климатика е затворена система и не би трябвало да изтича но за съжаление в моя а и в много други случаи това не е така!

p.s. ей така за инфото ще споделя, че ориентировъчно ми казаха, че за смяна на изпратителя:250лв само за махането на таблото и още горе долу толкова за самия изпърител.
Благодаря за предложението за запазване на час, но засега ще изчакам. Първо има два свършим няколко други работи и след това климата. Ще съм много доволен, ако след като минеш през сервиза, споделиш впечатленията си.
Относно това изтичане под таблото имам един въпрос. Когато "протече" там, какво става. В смисъл, може ли в постелката в краката на шофьора да се намокри ??? Защото като взехме колата, там беше мокро, но никъде другаде. Вече го поизсушихме, но все още търсим причината за влажността на постелката.
Ухх три отгора докато си напиша романчето - е айде Занон е професионалист - той с клавиатурата на ГСМ-то пише по бързо от нас ама караи!
Ще споделя моите познания за климатика, които научих по неволя.
Когато взех колата, климатика не духаше, продавача каза че бил чистен! и трябвало да се напълни. Отбих му 50кинта за зареждането макар да ми беше напълно ясно, че ме качва на джанката. Та ето по-важните неща:
1. Климатиците на 850-ките ползват фреон а134 - това вече си е стандарт но трябва да се знае защото БИ ТРЯБВАЛО да те питат когато ти зареждат климатика. По старите коли ползват друг вид фреон, които не е съвместим с инсталации работещи на а134.
2. При презареждането стария фреон трябва да се източи (евакуира) напълнпо от системата.
3. После би трябвало системата да се подсуши със специален газ (dryer) - това никаде не го правят в БГ Sad
4. Системата трябва да се напълни с ТОЧНОТО количество фреон.
5. Допълнително се слага масло и "оцветител" които в последсвие би помогнал при откриването на течове.
6. Никога не позволяваите да ви се долива - не за друго а сте потърсили професионална помощ!
Пичовете в Младост - източиха нещо сложиха нещо! Съхраняваха фреона в странни приспособления с компресори от хладилник и т.н. Бяхме двама аз и един колега с Тойота Авенсис - след зареждането компресора на Тойотата започна да изключва, пищовете казаха на колегата да си измие радиаторите! Изми ги - пак същото. Викат остави колата па ще мислим, може да е това, онова цъкат чудят се. Колегата отказа, пичовете си източиха фреона! и го изпратиха!
Колегата отиде до Амкол - където му източиха фреон за ТРИ зареждания!!!! Направили процедурата както си е по книга и от тогава няма грижи!
НАдявам се Занон да не говори за същите а и съм почти сигурен, че не е така защото ония за масло и дума не обелиха миналата година.
"Пичовете" се намират ей тука някъде в един блок!
http://www.bgmaps.com/services/links/lin...9086fdb6dc

Фреона е газ - изтича без въобще да разбереш!
За водата в краката - друг срещан проблем (не толкова често) е теч от радиатора на отоплението (haeting core) - това е малко радиаторче, което се намира пак под таблото - по средата. Добрата новина е, че може да се смени без да се сваля таблото. После - стандартно - или ново или лепиш това според състоянието и настроението. Дали е това можеш да разбереш и по това дали ти се губи вода от охладителната течност.
Баси случая,
пичове направо се ядосах като четох. То не, че и аз не съм бил свидетел на яки простотии.
Едни "майстори" в Благоевградско сменяха летния фреон със зимен.................... Big Grin Confusedhock:
/ако има някой тамошен, да не се обижда - нищо лично/.
нямам време сега
Утре- другиден ако имам повече ще драсна нещо по въпроса.
Мечок - не бързай!!!

П.П.
Мойта каруца е края на'95 - т.е. гони 11-та година - не съм зареждал климатик!!!!
А, т'ва за празнене при транспорта - също е велика глупост!
OK unguriano, ще изчакам, да видим какво ще посъветвате.
P.S. Не съм се разбързал за никъде, тъй че... Tongue
Pages: 1 2 3