Волво Клуб - България

Full Version: Смяна на тампони на ДВГ и СК
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Търся информация каква е последователността и начина на смяна на тампоните на двигателя /2бр./и скоростната кутия /1бр./на Волво 440 /В18FР, ръчна скоростна кутия/.
MMM Wrote:Търся информация каква е последователността и начина на смяна на тампоните на двигателя /2бр./и скоростната кутия /1бр./на Волво 440 /В18FР, ръчна скоростна кутия/.

двигателя се вързва на тавана с въже и се развиват тампоните...на двигателя е лесно ...но на скоростнота кутия е зор
terorist много техническо грамотно, подробно и т.н си се изразил. 8)
Все още се надявам на полезна информация по темата.
МММ очакваш степ-бай-степ мануал със снимки ли?
Закаш ДВГ с лебедка "на тавана" повдигаш го леко развиваш си предните 2 тампона, сменяш ги и след това почваш задния (централния). За него обаче ще трябва освен лебедката отдолу да имаш и канал.
УСПЕХ в начинанието
yuckuJackD Wrote:Закаш ДВГ с лебедка "на тавана" повдигаш го леко развиваш си предните 2 тампона, сменяш ги и след това почваш задния (централния).
yuckuJackD да ми разясниш как да закача двигателя. Тавана да не го коментирам. 8)
Като нямаш възможност да го закачиш за тавана сложи трупчета отдолу на картера и го повдигни с маслен крик двигателя.Целта е да освободиш тампоните от тежеста ДВГ и да си излязат след като са развити.
И това е вариант, но е много по-трудоемък ... и опасен.
МММ ако наистина ме питаш как се закача ДВГ - върви при някой дори и квартален майстор, хвърли му 20-30 кинта и си пей сърце. Ако пък въпроса ти е реторичен - еми не съм Баба Ванга, да знам с какво оборудване разполагаш....
Такаааа на първото изображение ще видиш какво представлява задния тампон. Там има и описание кои болт след кой се сваля.[attachment=13594] Няма да е толкова лесно колкото изглежда ... ще разбереш като започнеш

На тази картинка имаш преден тампон (ляв в случая). Развиваш болт 9 и съответния отгоре
[attachment=13592]
и стигаш до това положение:[attachment=13590]
Сега тампона е свободен и можеш да сложиш новия в обратен ред. Обърни внимание при монтажа че тампона си има и едно чопче което да го ограничи да се върти и да е насочен винаги в правилната позиция (изобр. 3)
УСПЕХ