Волво Клуб - България

Full Version: скоростомера отказа
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте,
На волвото ми - 460, отказа скоростомера.В първият момент си помислих че жилото е проблемът,но след като забелязах че дневният километраж реагира,съмненията ми изчезнаха.

Некви препоръки и идеи?????
Само ви моля да не ме пращате в ...ХХХХ сервиз и майстор :evil:
Идея едно:
отваряш си таблото и виждаш кое зъбно колело е сдало багажа и започваш да мислиш варианти. Разрови се из форума някой беше казал къде възстановяват зъбни колелета ако се наложи.
Идея две:
В раздел продава има доста четворки .....
До biser.or,
Няколко теми по-надолу намерете темата "Къде се намира датчика на километража (без жило) 460".В последният ми пост е описано къде да намерите този датчик. Той е свързан към ел. инсталацията с 2 букси които лесно се вадят, а ако под двигателя няма кора може даже да се откъснат.Проверете буксите дали не са извадени или свързващите кабели скъсани.Ако всичко е на ред трябва с мултицет да се замерят напреженията на тях спрямо маса.На едната букса напрежението трябва да е 0волта, а на другата 10волта/при подаден контакт/.При правилни напрежения е вероятно датчика за скоростта да е повреден или разместен.В посочената по-горе тема има данни за датчика.Той е датчик работещ на принципа на Хол и трудно се поврежда, но всичко се случва.Датчика е монтиран на много кофти место и може би за да го видите добре трябва канал или да се свали предната гума и пластмасовата кора от стрната на въздушния филтър.
Колега inpopovvv,при мен е със жило :!:
Значи проблема е механичен вътре в самото табло. Най-вероятно някое зъбно лолело се е износило и заклинчило. Най-добрия вариант за теб е някоя ос да се е извадила и да трябва само да я наместиш, но той Мърфи си знае работата ....
В общи линии е пипкава работа и ако нямаш нерви не се захващай защото рискуваш да се изнервиш и да си остане разглобено табото .... както каза не искаш да ти препоръчваме майстори затова мога просто да ти пожелая успех. Smile
До biser.or,
И моят автомобил е 460GLE. 1992год.Скоростомера всъщност представлява два отделни уреда-брояч на изминатите километри и скоростомер в един корпус.Изминатите километри се отчитат, чрез механични предавки/червячни колела, жило, и броячен механизъм, който е със зъбни колела/, а скоростта се отчита по електронен начин/диск с прорези, датчик на Хол, и схема преобразиваща сигналите от датчика в напрежение пропорционално на честотата на постъпващите импулси/.Полученото след тази схема напрежение се измерва от волтмер/най-вероятно електромагнитна система/, чиято скала е градуирана в километър/час.От описаното до тук е видно, че двата уреда са независими един от друг по отношение на работата си.Затова при вас брояча на километри работи, а скоростомера не.За да не работи скоростомера най-вероятна причина е липса на сигнал от датчика за скоростта.
Пиша това защото лично съм се убедил в наличието на жило и датчик в моя автомобил.
Абе тоз моя скоростомер отвреме на време сработва.Днес ми направи впечатление, че като се позасиля малко и стрелката отлепя рязко от 20 на 80.След това отчита съвсем нормално и на по малките километри от 80 :roll:
Още не мога да надвия мързелът си да поогледам и разглобя. :oops: