04-14-2012, 06:32 PM
JAMIX Wrote:Разбихте ли яйцата за козунака? :mrgreen:
Чакай де, не сме омесили тестото все още :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
[attachment=23279]
Козунак се прави много лесно, ако се спазват няколко съвета. (..източник: Цък )
- използвайте отлежало брашно. Пресейте го два пъти със сол, за да се насити с кислород и го оставете на топло
- всички продукти трябва да са затоплени до телесна температура
- много важна съставка за добри козунаци е маята. Ако продължително време сте я съхранявали тя може да е изгубила качествата си. Сложете парченце мая в топла вода. Ако изплува значи е годна.
- когато сипете шупналата мая в брашното, поръсете я с малко брашно и я оставете да се надигне пак. Така маята става по силна.
- мазнината която използвате е от голямо значение. Най подходяща е смес от равни части течна и твърда мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас.
- месете тестото колкото се може по дълго време, за да стане на конци. Трябва да се получат мехурчета по тестото. То увеличава обема си два пъти.
- за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода.
- не бързайте, въоръжете се с търпение. Втасването става бавно. Понякога 4-5 часа.
- за да са по усезаеми конците, усуквайте фитилите
- когато оставяме да втасва тестото, го намажете с мазнина, за да не хване коричка
- козунака за печене в тавата не трябва да заема повече от 1/3 от обема
- печенето става за около час на 190 градуса
- след като се извадят от фурната, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа
- за да не превтасат другите козунаци, докато печете първите, може да ги сложите в хладилника. Така втасването се намалява.