The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/printthread.php(287) : eval()'d code 2 errorHandler->error_callback
/printthread.php 287 eval
/printthread.php 117 printthread_multipage



Волво Клуб - България
Внос на автомобил от Швеция - Printable Version

+- Волво Клуб - България (https://volvoclub-bg.com/forum)
+-- Forum: Общ форум (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: На лафче (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Thread: Внос на автомобил от Швеция (/showthread.php?tid=24950)

Pages: 1 2


Внос на автомобил от Швеция - indie - 04-24-2018

Здравейте,

Имам желание да закупя Волво от Швеция и да го регистрирам в България. Процедурата се оказва не толкова лесна, колкото звучи и бих се радвал ако някой от вас има опит и го сподели.
След покупка на колата за издаване на временни номера от шведския КАТ се изисква застраховка ГО, сключена в държавата, в която ще бъде регистрирана колата - т.е. България. (Insurance certificate for temporary registration issued in the country to which the export refers, when exporting to another EEA country and the export is completed within 30 days from purchase in Sweden). Български застраховател обаче няма как да направи такава застраховка за кола, на която ще бъдат издадени шведски транзитни номера.
При вариант с докарване на колата на автовоз със свалени номера -> за да бъде регистрирана тук, трябва на талоните да е отбелязано, че е свалена от отчет в Швеция. Обаче за да я свалят от отчет там едното условие е да видят, че е регистрирана в друга държава.
Нямам опит с внос на коли, както и с регистрация в КАТ. Някое от нещата, които съм изброил може и да не е вярно, но това е информацията, която съм успял да събера засега. Ако някой знае как да се излезе от този казус бих се радвал на помощ.


Re: Внос на автомобил от Швеция - BukToP - 04-25-2018

Аз за Швеция не знам как е, но от европейска държава членка като си купиш кола, с временните номера ти трябва и застраховка, която я издава държавата чиито номера ползваш. Не може с българска ГО.
Вариант, който аз съм правил вече два пъти е да се споразумееш с продавача да си я докарш с шведските номера и след регистрация да им изпратиш номерата по куриер. Ще ти струва към 50 лева. За гаранция могат да задържат големия талон и след като получат номерата да ти го изпратят.


Re: Внос на автомобил от Швеция - indie - 04-25-2018

Да, това за застраховката е изненада за всички, дори звънях на тамошния КАТ и потвърдиха, че ГО трябва да се направи в държавата, за която е износа.
На втория вариант продавачът може и да е съгласен, но доколкото проучих, при регистрацията тук, КАТ ще изземе шведските номера и аз няма как да му ги върна, за да може той да дерегистрира колата там. Явно обаче има вариант, при който аз ги запазвам?


Re: Внос на автомобил от Швеция - BukToP - 04-25-2018

Не ти взимат номерата в кат при регистрация, нали всички коли на автовозите са без табели. Трябват ти само талоните. Като паркираш колата в кат за регистрация сваляш табелите и си ги прибираш.

Табелите ти ги взимат при пререгистрация от друга област или при бракуване на мпс-то.

За застраховката може би има логика да не искат да ти я направят, защото при произшествие ще се наложи те да плащат за инцидент с кола която вече не е "тяхна".


Re: Внос на автомобил от Швеция - indie - 04-25-2018

Доколкото знам, на тези от автовозите в талоните им пише, че са свалени от отчет в съответните държави, от които идват. Тогава на КАТ не им трябват номера ами само талони с въпросните печати за дерегистрация.
Може би на Вас по някаква причина не са искали да има такова нещо в талоните...
Аз дори да върна номерата на шведския КАТ преди да я натоваря на автовоза, шведите искат и доказателство (новите талони), че е регистрирана в друга държава, за да я свалят от отчет при тях...т.е. не мога да имам тези печати в талоните и да ида в КАТ да я регистрирам без да имам номера.


Re: Внос на автомобил от Швеция - del - 04-25-2018

Здравей Indie,
Ако цитата ти на английски е верен. То застраховката трябва да я направиш за Швеция. Това е export- износ. Колата излиза от Швеция. А обратното import- внос, e вече колата като влезне в България. Провери още веднъж, докато е време.


Re: Внос на автомобил от Швеция - indie - 04-26-2018

del Wrote:Здравей Indie,
Ако цитата ти на английски е верен. То застраховката трябва да я направиш за Швеция. Това е export- износ. Колата излиза от Швеция. А обратното import- внос, e вече колата като влезне в България. Провери още веднъж, докато е време.
За съжаление просто е написано по неразбираем начин и застраховката трябва да е българска. Ето цитат от отговор от техния КАТ на моя въпрос за разяснение къде трябва да се направи застраховката:

Quote:You need to attach an insurance certificate from your country and that the Swedish registration plates and registration certificate must be submitted to the Transport Agency.



Re: Внос на автомобил от Швеция - che4ef - 04-26-2018

Здравей Колега,
Действително е объркано. Не знам дали би могло да то послужи като съвет, но се надявам да помогна, защото имах подобен проблем в канадско. Провинциите са подобно на отделни държави, както е в САЩ. Едното волво съответно го купих от съседната провинция. Дилъра, който се оказа супер свестен ми обясни следното. Трябва ми застраховка от моята провинция, за да мога да получа разрешение от техния транспортен отдел за превоз на колата. Условието е че колата ще я закарам до вкъщи иначе на автовоз или влак няма проблем. Обаче вместо 200 кинта за бензин трябваше да платя 650, за да ми я превозят и затова реших че ще се язди.
За да ми се издаде застраховка от моята провинция трябва кола, обаче кола няма, затова дилъра ми изпрати така наречения Bill of Sale или сертификат за продажба. Колата има само депозит, дори не съм я платил. Съответно застрахователя ми издаде на базата на сертификата Binder for Owner's Interim Certificate или на български до колкото мога - сертификат за временна застраховка на собственика, като е застрахован само автомобила.
Не съм наясно с процедурите в ЕС, но нещата са много подобни по това което разбирам и не е странно при условие че Канада е "преписвала" много от Швеция.
Трябва да попаднеш на правилния застраховател.


Re: Внос на автомобил от Швеция - YoYo - 04-28-2018

Здравейте!
Кодексът за застраховането (чл. 262) допуска издаването на ГО със срок от 30 дни при внос на автомобил. Говорил ли сте със застраховател дали би издал застраховка за кола, която не е в България, при положение, че я купувате като физическо лице?
Предполагам, че сте видял този сайт с информация за временната регистрация в Швеция. Има и заявление. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.transportstyrelsen.se/en/road/Vehicles/Export-and-temporary-registration1/Temporary-registration/Temporary-registration-when-exporting-used-vehicles/">https://www.transportstyrelsen.se/en/ro ... -vehicles/</a><!-- m -->


Re: Внос на автомобил от Швеция - indie - 04-29-2018

Здравейте,
Говорих с два застрахователни брокера, като и от двете места ми отговориха, че могат да ми издадат застрахователна полица, но тя няма да бъде валидна, докато не се сложат български номера. Т.е. аз дори да представя на шведите такава полица само, за да ми издадат шведски транзитни номера, ако стане нещо по пътя насам аз няма да имам валидна ГО.
Ще пробвам и на друго място, просто тези, с които вече разговарях бяха доста категорични, че няма как да стане това. Отделно ще ги питам и за този чл. 262.