Волво Клуб - България
Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - Printable Version

+- Волво Клуб - България (https://volvoclub-bg.com/forum)
+-- Forum: Volvo cars (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Серии S/V/Cxx на Volvo (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Thread: Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? (/showthread.php?tid=25776)



Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - abdahorn - 05-13-2019

Здравейте ,

Става въпрос за S40 2008 г. 2.0d 

До сега го карах с 16 ки зимни и летни с размер 205/55/16
Преди седмица сложих 17 ки летни и гуми 205/50/17
Гумите са чисто нови , клас за разход на гориво C , което е по добре от зимните ми .
След тази смяна моментния разход по бордови компютър скочи значително буквално с 2-4 литра над предишното ( средния също се увеличи) и ми се струва , че стрелката за гориво също спада по бързо.
Не съм я засякъл пълно празно на колонка все още , но определено ми се струва , че има разлика.
Въпросът ми е нормално ли е  такава фрапираща разлика и на какво може да се дъжли ? Дали бордовия компютър се обърква поради смяната на размера  или наистина разхода е скочил значитлено ..


Благодаря


RE: Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - ivobivo - 05-13-2019

Колега, разликата в диаметрите на двете гуми е под 1%, което значи че не би трябвало новата гума да лъже борда с разход от 20% нагоре за които ти разправяш.

Също така, комбинацията гума+джанта като тегло ще е с около 10% в полза на по-малкият размер 16" и от там ще имаш по-висок разход и по-бавно ускорение при 17", но пак разликата не мисля че ще е повече от 2-3% - ето ти видео с Октавия и точно твоите размери въпреки, че метода му на засичане на времената е меко казано аборигенски - https://www.youtube.com/watch?v=Jj2XKvCi0N0

В твоя случай плюс щеше да е, ако имаше история за реалният разход на колата ти в различни ситуации и сега много лесно можеше да хванеш дали има голямо отклонение със 17" комбинация. Друг е въпроса че от едно засичане нищо не можеш да хванеш и истината е да имаш достатъчно данни за статистиката - нагледно може да видиш нещата от подписа ми Wink


RE: Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - abdahorn - 05-13-2019

Здравей колега, благодаря.

Да , стори ми се една идея по тромава колата , въпреки че е с remap. Също така ми направи впечетлене , че джантите са широки 7,5 J и доста по тежки от 16 ките , отделно гумите също са по тежки. Ами аз колата всеки път я засичам пълно празно на колонка и разхода и го знам перфектно защото карам един и същи път винаги кажи речи. Бордовия комп веднага след слагането започна да показва ненормален разход , не знам дали не е съвпадение но буквално за няколко дена средния разход го дигна с 600 мл до тук и моментния показва много над нормалното по пътя , по който карам. Единственото което ми идва на ум е , че джантите са и доста по тежки и може би заради широчината им и това , че са изнесени навън оказва някакво съпротивление с въздуха при движение.


Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - YoYo - 05-19-2019

Фабричните 17" джанти са с широчина 7 и офсет 50 или 52.5. При 7.5 гумата ще е "по-разчекната", съответно с по-малък диаметър, но не мисля, че чак такава промяна в разхода е възможна.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk


RE: Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - Me4kata - 06-18-2019

Аз карам по същата схема но V50 . Зимни на 205/55/16 и летни 205/50/17, но от това разлика нямам . По документи я дават по този начин. Нещо я натискаш повечко а и климатроник вдига малко , иначе нямам обяснение... В семейството имаме още едно V50 , но и там нещата са същите.


RE: Много завишен разход след смяна на гуми и джанти ? - abdahorn - 07-03-2019

Не знам , върнах се на 16 ките и нещата се оправиха , така и не можах да разбера какво се случва.

Джантите ги взех от фокус , не са оригинални на волво а афтърмаркет , и бяха по изнесени малко навън. Мисля че причината беше в разликата в ЕТ то.