The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined array key 0 - Line: 1640 - File: showthread.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php 1640 errorHandler->error_callback
/showthread.php 915 buildtree
Warning [2] Undefined array key "dateline" - Line: 1000 - File: inc/functions_post.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/inc/functions_post.php 1000 errorHandler->error_callback
/inc/functions_post.php 834 get_post_attachments
/showthread.php 916 build_postbit
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Поредната дивотия - Ъпгрейд на дисплея за навигацията

#1
Както можеше да се очаква, китайското чудо вградено ня мястото на 5" дисплей на колата ми омръзна. :roll:

И дойде ред за следващата дивотия. Преработка на 6.5" дисплей.
Първоначалната ми идея да се ползва оригиналния дисплей бързо беше заменена с идеята - разглобяване монтаж на дисплей поради уникалната за времето си когато е разработвано това чудо (около 2000ната година) разделителна способност от 400х234, която в днешни дни е приложима само и единствено за китайска камера за задно виждане, но за друго... :? Вече и аналогова телевизия няма. :roll:
След дълго ровене из нета беше избран TFT дисплей с подходящите размери за да влезне в кутията с минимални механични интервенции, дисплея купен заедно с една популярна китайска платка, която "уж" може да го управлява. По технически данни този дисплей трябваше да се вижда на слънце добре... :?

Последва разглобяване на новозакупения 6'5" дисплей от e-bay. Продавача си беше сложил боя по винтовете да не го разглобя. Странен човек защо си мислеше, че това ще ме спре, не го знам. :mrgreen:
И от тук се започна... :roll:

Дисплея монтиран, излизаме за полеви тест - демек на слънце какво се вижда.
   
Вижда се... Но при ярко слънце - кофти... Тъч скриина заслепява, яркостта на дисплея слаба. Това чудо е 400cd/m трябва да се вижда на слънце!?! Confusedhock:
Намерих едно фолио за премахване на отблясъците сложих го - ефект има. Но пак не се вижда добре. Sad

Тъпо. Уби ми целия ентусиазъм.

Зарязах го с идеята, че наближаващото изложение за електроника в Мюнхен ще успея да намеря някой който да ми продаде нещо подходящо.
Намерих - 185 евро дисплея, как ли пък не... На всичкото отгоре с този LVDS ми объркваше всичките планове за интерфейсването му към други устройства. Както и да е цената му беше достатъчно демотивиращо нещо за да не го купя. Да си го държат...

Та... Препрочитам даташиит-а на дисплея, гледайки умно факта, че доста производители на аутомотив електроника ползват точно този дисплей който съм купил за в кола, оплаквания от лоша видимост няма. Хм... :roll:
Четейки из даташиит-а на дисплея попадам на следния параметър "ток през светодиодите - 160ма", някакви съмнения ме обземат... :roll:

Криворъки китайци... Може ли на дисплей който работи с ток на подсведката 160ма да му пуснат 80ма... Confusedhock:
След споменаване на всичките роднини(с добро естествено :mrgreen: ) на ИнжИнерЪ разработил платката, се заемам с reverse-engineering за да установя какво може да се направи.
Оказва се - нищо. Чип-а който е сложен не може да даде повече от 80ма към подсветката...
Тъпо, следва отново споменаване на криворъките китайци с добро...

След deep research за решение на проблема се установява, че има чипове със същия корпус и разположение на изводите, но за по-голям ток. Избирам два типа който най ми харесват, поръчвам пристигат и се започва.
Чипа сменен, резистора за обратната връзка сметнат и монтиран и идва сюблимния момент на светещия дисплей. Включвам и "пииииююююю" дисплея светна но този тъп step-up DC/DC конвертор пищи, жена ми наднича от другата стая - "абе ти няма ли да спиш един часа след полунощ е, какво е това което пищи така?". :roll:
Малко кондензатори и друг дросел оправиха нещата. Закачих осцилоскопа да видя дали step-up DC/DC-то работи добре и нещата приключиха...
Не е добре да се правят такива неща в 1'30 през нощта... На два чипа им излезна пушека а третия(TFT контролера) започна да консумира около 4А през 3.3-те волта... Кошмар... Пореден пример защо човек е добре да спи нощем вместо да чопли платки и да дава на късо със сондите на осцилоскопа...

(следва продължение).
Reply



Messages In This Thread

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)