The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Съвет за нови гуми

#1
Здравейте Колеги, 
Налегнала ме е голяма чуденка от два дена насам. 

Какви гуми да сложа на ХС-то?

Колата е 2009 ХС90 R-design с 19". Размера на гумата е 255/50R19 и трябвада е все сезонна (all seasonal) заради особеностите на времето тука (напремер сняг през Юни в проходите на 1300 - 1600м, а и не само). 

Кажете, моля ви се, какво мислите за: 
- Michelin Latitude HP 107V SKU-06215
- Continental Extreme Contact DWS
- Pirelli Scorpion - фабричните гуми с която идва колата от фабриката. 

Ваши мнения относно други марки. Парите имат много голямо значение за крайното решение, но нека се абстрахираме от тях и да ми кажете какво мислите и после ще почна да смятам, за да преценя с кое да направя компромис или да не правя... 
За сега се чеша умно и Michelin ми е в главата, но не съм сигурен. Последните 4 години бях с горе споменатите Континентал и съм що годе доволен. Сложих тях защото дилъра ми даде най-добра цена тогава. 
Благодаря предварително за помоща.
I am not suffering from panic attacks, I enjoy them.
Reply

#2
Нямам никакъв опит с всезезонни гуми, не харесвам идеята, така че опит относно модели не мога да дам, но като марка.. за мен няма по-добри от Континентал! Говоря като overall, много ясно, че някои модели по-бюджетни гуми не са им особено силни, ама това си е нормално.

Аз лично отварям 2-3-5 чужди сайтове с тестове и класации на гуми и се опитвам да сондирам мнения. Факт, че в тези публикации има много платена реклама, но като разгледаш мненията на потребители и редактори от 5 сайта си изграждаш що-годе реална преценка.

Хвърлих едно око на сайт който ползвам.. и там Мишелина е с доста ниска оценка.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michel...our-HP.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Contin...ct-DWS.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Pirell...on-ATR.htm
Reply

#3
Като ползвател на марката Nokian от години, бих предложил като възможен избор Nokian Weatherproof  като опция, нямам лични наблюдения, на летни и зимни от марката съм, но има доста положителни мнения и тестове в нета.
Reply

#4
И аз съм решил на есен да слагам "всесезонни" гуми и клоня към GOODYEAR VECTOR-4S Gen2 SUV XL като Allround модел или NOKIAN WEATHERPROOF SUV XL, ако в крайна сметка реша да се презастраховам за симата и пътищата в планините. Добре, че съм само на 235/60R18, защото на твоя 19" размер цените са доста солени.
Гледайки шарките, така на око, бих ги определил така:
  • Continental ExtremeContact DWS - доста лятна шарка с леки намеци на A/T гума;
  • Pirelli Scorpion ATR - те даже в името са си сложили А/Т и на там ми бие
  • Michelin Latitude tour HP - пак повече клони към лятна, но от трите бих избрал нея защото шарката ми изглежда ОК, а и Милшен правят наистина добри гуми.
Много зависи при теб дали има много сняг зимата, но аз лично откъм гуми не бих правил никакви компромиси заради цената, защото това са единствените 4 контактни точки, които те задържат на пътното платно Wink
бай Вълчо си харчи, но като за "малка ГАЗ-ка" не е толкова страшно, а и ти пълни душата на MAX ...до тук толкова - цък >> [Image: 942505.png]
V8 is the Soundtrack of my Life !!!
Reply

#5
Благодаря на отзовалите се. Има полза човек да пита. Съвсем бях забравил за Nokian или GoodYear. Лично, не знам поради каква причина, обръщам се към Иво, нямам никакво мнение за Good Year. Останало ми е в главата че не са нещо кой знае какво, но и толкова разбирам.
Иво, прав за цените, направо се изцъклих с тези 19ки. Континетала ми го предлагат с крайна цена 1400 кинта с 100 или 70 долара mail-in-rebate, пращат една предплатена Виза карта на тази стойност. Убачи, Мишелина е 1800 с намалението, и Пирели се въртят там някъде. Nokian предполагам ще са пак в диапазона 2000.
Относно снега за който Иво спомена, не няма така сняг да каже човек. НО! темпертурите сутрин в планинските райони и курорти, Юли и Август са 3-5 градуса. Може да падне под нулата или да прехвърчи сняг леко. Последното ми се случи на Банф, но без последици и слава богу, че бях още с 850-то. Тръгваме сутринта да се прибираме в 5 часа и температура 3 градуса, аз по къси гащи, и си викам айде, два дена път с камили, явно ще се спи някъде другаде, нищо че е края на Август. За щастие беше, само фалшива тревога. Пътя между Банф и Джаспър обаче е друга работа и там може да има случки дори лятото. Принципно гледам да съм подготвен, това е.
I am not suffering from panic attacks, I enjoy them.
Reply

#6
(03-17-2019, 03:20 AM)che4ef Wrote: Благодаря на отзовалите се. Има полза човек да пита. Съвсем бях забравил за Nokian или GoodYear. Лично, не знам поради каква причина, обръщам се към Иво, нямам никакво мнение за Good Year. Останало ми е в главата че не са нещо кой знае какво, но и толкова разбирам.

Аз бях със същото мнение за "Добрата година" до миналата година, когато след много четене си взех летни със същия размер, като твоя. Ами, само мога да кажа, че е уникална гума. На всички предишни коли съм карал само с Мишлен, и винаги - с най-високия клас. За всесезонни не мога да дам мнение - предпочитам си отделно летни и зимни. Та от Мишлена (конкретно от зимните Алпин 5) останах доста разочарован на S80. По мой спомен за този сезон в ADAC дори не бяха сред първите 20 места. Просто вече не са това, което бяха преди години. Реших да престана да робувам на марки. За Латитюд съм чувал нелоши отзиви, но гледайки класациите - не фигурират, хвалят Дифендъра на Мишлен.
За зимни, по съвет на приятели, си взех Ханкук и също съм изненадан от поведението им на пътя. Джипът в сняг спира все едно е на сух път. Само да отбележа, че си взех 18-ки за зимата, защото считам, че нямам нужда от такива "валяци" в снеговете и кишата.

По отношение на Пирели съм много скептичен, не знам защо.


Sent from my rotary dial phone using Tapatalk
Volvo XC90 D5 (D5244T18) R-Design, АСК, дизел, 2012 г.
-------------
Volvo S80 2.5T (B5254T6) Momentum, АСК, бензин, 2009 г.
Volvo S60 2.4  (B5244S4) Sport, РСК, бензин, 2008 г.
Volvo S60 2.4  (B5244S2) Move, РСК, бензин, 2006 г.
Reply

#7
Мини на 18" Wink
Сега по-сериозно, всесезонни много рядко съм карал, но от зимните на континентал съм доволен.
Всесезонните гуми с едър грайфер имат по-дълъг спирачен път.
ex XC90
Reply

#8
Мишлен... От както се въртях с S80-то в завой на сух асфалт със скорост 30-40км/ч тази марка гуми ми е в черния списък и ги изхвърлих на момента, нищо че беше посред лято и гумите имаха още ресурс за поне още един сезон. 

В момента XC-то го карам с Nexen летни и вече трети сезон мога спокойно да кажа, че са едни доста добри гуми.
Reply

#9
От миналата година по повод 4-сезонните гуми за моя размер съм си запазил този тест на AutoBild 

[Image: 23jqvxc.jpg]

и това по подробно - https://www.dropbox.com/s/nqqrubs7skh4t2...8.pdf?dl=0

това ревю също е информативно



иначе за всезезонните гуми при XC90 може и Иван Мутафчиев (Carburettor) да се изкаже като привърженик...
бай Вълчо си харчи, но като за "малка ГАЗ-ка" не е толкова страшно, а и ти пълни душата на MAX ...до тук толкова - цък >> [Image: 942505.png]
V8 is the Soundtrack of my Life !!!
Reply

#10
GOODYEAR VECTOR-4S Gen2 SUV XL не е налична в Северна Америка. Ходих вчера при представитела на марката и човека рови, рови, обади се по телефона на някой и каза - Това е или много нова гума или въобще не е предназначена за нас.
Най-вероятно ще съм пак с Континентал. За сега те предлагат най-добрата цена, а и чета доста добри ревюта за тях. Промоциите им започват Април. За сега токова.
Отново, благодаря за споделената информация.

Поздрави
I am not suffering from panic attacks, I enjoy them.
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)