The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined array key "dateline" - Line: 1000 - File: inc/functions_post.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/inc/functions_post.php 1000 errorHandler->error_callback
/inc/functions_post.php 834 get_post_attachments
/showthread.php 1121 build_postbit
Warning [2] Undefined array key "dateline" - Line: 1000 - File: inc/functions_post.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/inc/functions_post.php 1000 errorHandler->error_callback
/inc/functions_post.php 834 get_post_attachments
/showthread.php 1121 build_postbit
Warning [2] Undefined array key "dateline" - Line: 1000 - File: inc/functions_post.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/inc/functions_post.php 1000 errorHandler->error_callback
/inc/functions_post.php 834 get_post_attachments
/showthread.php 1121 build_postbit
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Поредната дивотия - Ъпгрейд на дисплея за навигацията

#1
Както можеше да се очаква, китайското чудо вградено ня мястото на 5" дисплей на колата ми омръзна. :roll:

И дойде ред за следващата дивотия. Преработка на 6.5" дисплей.
Първоначалната ми идея да се ползва оригиналния дисплей бързо беше заменена с идеята - разглобяване монтаж на дисплей поради уникалната за времето си когато е разработвано това чудо (около 2000ната година) разделителна способност от 400х234, която в днешни дни е приложима само и единствено за китайска камера за задно виждане, но за друго... :? Вече и аналогова телевизия няма. :roll:
След дълго ровене из нета беше избран TFT дисплей с подходящите размери за да влезне в кутията с минимални механични интервенции, дисплея купен заедно с една популярна китайска платка, която "уж" може да го управлява. По технически данни този дисплей трябваше да се вижда на слънце добре... :?

Последва разглобяване на новозакупения 6'5" дисплей от e-bay. Продавача си беше сложил боя по винтовете да не го разглобя. Странен човек защо си мислеше, че това ще ме спре, не го знам. :mrgreen:
И от тук се започна... :roll:

Дисплея монтиран, излизаме за полеви тест - демек на слънце какво се вижда.
   
Вижда се... Но при ярко слънце - кофти... Тъч скриина заслепява, яркостта на дисплея слаба. Това чудо е 400cd/m трябва да се вижда на слънце!?! Confusedhock:
Намерих едно фолио за премахване на отблясъците сложих го - ефект има. Но пак не се вижда добре. Sad

Тъпо. Уби ми целия ентусиазъм.

Зарязах го с идеята, че наближаващото изложение за електроника в Мюнхен ще успея да намеря някой който да ми продаде нещо подходящо.
Намерих - 185 евро дисплея, как ли пък не... На всичкото отгоре с този LVDS ми объркваше всичките планове за интерфейсването му към други устройства. Както и да е цената му беше достатъчно демотивиращо нещо за да не го купя. Да си го държат...

Та... Препрочитам даташиит-а на дисплея, гледайки умно факта, че доста производители на аутомотив електроника ползват точно този дисплей който съм купил за в кола, оплаквания от лоша видимост няма. Хм... :roll:
Четейки из даташиит-а на дисплея попадам на следния параметър "ток през светодиодите - 160ма", някакви съмнения ме обземат... :roll:

Криворъки китайци... Може ли на дисплей който работи с ток на подсведката 160ма да му пуснат 80ма... Confusedhock:
След споменаване на всичките роднини(с добро естествено :mrgreen: ) на ИнжИнерЪ разработил платката, се заемам с reverse-engineering за да установя какво може да се направи.
Оказва се - нищо. Чип-а който е сложен не може да даде повече от 80ма към подсветката...
Тъпо, следва отново споменаване на криворъките китайци с добро...

След deep research за решение на проблема се установява, че има чипове със същия корпус и разположение на изводите, но за по-голям ток. Избирам два типа който най ми харесват, поръчвам пристигат и се започва.
Чипа сменен, резистора за обратната връзка сметнат и монтиран и идва сюблимния момент на светещия дисплей. Включвам и "пииииююююю" дисплея светна но този тъп step-up DC/DC конвертор пищи, жена ми наднича от другата стая - "абе ти няма ли да спиш един часа след полунощ е, какво е това което пищи така?". :roll:
Малко кондензатори и друг дросел оправиха нещата. Закачих осцилоскопа да видя дали step-up DC/DC-то работи добре и нещата приключиха...
Не е добре да се правят такива неща в 1'30 през нощта... На два чипа им излезна пушека а третия(TFT контролера) започна да консумира около 4А през 3.3-те волта... Кошмар... Пореден пример защо човек е добре да спи нощем вместо да чопли платки и да дава на късо със сондите на осцилоскопа...

(следва продължение).
Reply

#2
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
1983 Volvo 244, B200E - carb., manual M46, 121hp., 158Nm.- Аврора
1999 Volvo S80, B5204T4, manual M56, 180hp., 240Nm - Албиноса
R.I.P. Холандецо
Неам нерви,за тва карам Волво! :-)
Reply

#3
След като беше поръчана нова платка, която да замени успешно убитата, реших, че е време да се позанимавам с въпроса как това цялото нещо ще се съвмести с механиката, захранвания, контролни сигнали и т.н.
Свалих платката на дисплея и след кратък оглед се стигна до извода, че почти нищо не може да се ползва.
Кофти. :roll:
Преработка на платката - може но щеше да стане гора от жици, рязани писти и т.н. Все генератори на бъдещи проблеми с работата цялото нещо.
И се започна...
Съставих си списък на нещата които трябва управлението да може:
1. Управление на мотора на механиката.
2. Следене на сензорите за позицията на дисплея.
3. Захранване на TFT панела и контролера му.
4. Захранване на външно устройство - GPS модул или андроид базирано PC(Защо андроид и за какво - ще обесня после).
5. Управление на камера за по-добра видимост при движение на заден ход.
6. Управление на режимите на работа на TFT контролера.

За да не започвам всичко отначало реших да направя лек ре-дизайн на платката която преди време разработих за 5" дисплей.

Коригирах схемата, начертах контурите на платката, опроводих и се получи ето това:
   

Седмица по късно платката от виртуалност придоби реалност - сглобена и монтирана:
   

Малка корекция на програмата в контролера и чудото заработи.
Пристигналото колетче от Китай с няколко нови платки и още един дисплей предвещаваше още вечери в които да си лягам по никое време...
Reply

#4
Tisho Wrote:предвещаваше още вечери в които да си лягам по никое време...
... но ухилен. :mrgreen:
1983 Volvo 244, B200E - carb., manual M46, 121hp., 158Nm.- Аврора
1999 Volvo S80, B5204T4, manual M56, 180hp., 240Nm - Албиноса
R.I.P. Холандецо
Неам нерви,за тва карам Волво! :-)
Reply

#5
Tisho, извинявай, но навигацията да излиза като (казвам го с риск да наруша добрия тон) *уй от таблото не те ли дразни? Пък и е само навигация. Аз правя проект за таблет леко надолу в таблото с всички за него екстри и при това 8 инча.
Който търси - намира, който пита - знае!
Reply

#6
Anex, това виждал ли си го: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mp3car.com/worklogs/153671-volvo-s80-carpc-work-in-progress.html">http://www.mp3car.com/worklogs/153671-v ... gress.html</a><!-- m --> ?
[Image: ab276107.gif]
[Image: ab245320.gif]

[Image: ab245321.gif]
VOLVO S40, 1.8 115hp, 97г. -Р 9969 минало
VOLVO 440 1.7i 89г. B18E, Р 1401 РС - минало
VOLVO 460 1.8 моно 91г. B18U, Р 0345 РС - минало
Reply

#7
yuckuJackD Wrote:Anex, това виждал ли си го: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mp3car.com/worklogs/153671-volvo-s80-carpc-work-in-progress.html">http://www.mp3car.com/worklogs/153671-v ... gress.html</a><!-- m --> ?
Не съм го виждал. Аз тръгнах по другия път - нова пластмаса с козирка и вдълбана надолу в таблото и вътре вграден таблет 8'' с всичко, ще имам вързана камера за задно виждане + интернет+видео и звук вързани към колата + дистанционно за управление на таблета (мишка) + всичко каквото се сетиш. Ще кача снимки след малко в съседната тема. До тук съм направил макета от фибран, вървим напред. Да видим дали крайния резултат ще задоволи очакванията ми.
Който търси - намира, който пита - знае!
Reply

#8
Вие сте откачени бе с тези джаджи. Това е най-непонятното нещо в историята на човечеството. Това електрончиците гледате някаква платка накичена с някакви странни неща и при все това да казвате, че е логично и "Гледай, ехааа" ... де да знам. Нито хлопа, нито мърда, нито се движи, нито нищо не прави това чудо, да му се чудиш работи или не. Виж става логично чак когато замирише на бакелит :mrgreen:
V40 B4204S '97
Reply

#9
Karlsson Wrote:Вие сте откачени бе с тези джаджи. Това е най-непонятното нещо в историята на човечеството. Това електрончиците гледате някаква платка накичена с някакви странни неща и при все това да казвате, че е логично и "Гледай, ехааа" ... де да знам. Нито хлопа, нито мърда, нито се движи, нито нищо не прави това чудо, да му се чудиш работи или не. Виж става логично чак когато замирише на бакелит :mrgreen:

Че какво му е непонятното?
Всичко е ясно.
В България все още има хора които се опитват да направят нещо, въпреки всеобщия и приет толкова добре начин на живот у нас "ден да мине друг да дойде".
Например вчера Български отбор се е класирал на първо място в ето това състезание: http://www.renesas.eu/press/news/2016/news20160204.jsp...
Конкуренция на нашите момчета са били отбори работили с подкрепата на почти всички технолологични университети в Европа.




anex Wrote:Tisho, извинявай, но навигацията да излиза като (казвам го с риск да наруша добрия тон) *уй от таблото не те ли дразни? Пък и е само навигация. Аз правя проект за таблет леко надолу в таблото с всички за него екстри и при това 8 инча.

Неразбирам защо трябва да ме дразни? Това според мен е най сполучливото решение за навигация. Като не ти трябва и си го изключил за какво ти е да ти пречи някакъв си дисплей. И не няма да е само навигация, това за което до момента пиша е дисплей. какво ще включиш към него и каква функционалност ще даде е съвсем друг проблем. Wink
Reply

#10
Следя темата с голям интерес, въпреки че въобще не съм в час с електрониката. Любопитно ми е, какво си измислил за звука? Ще има ли въобще възможност да се изкара звук от това андроид устройство? Ако да - към аудиото в колата ли ще отиде или към някакъв друг говорител?
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)