The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Какви са правилата за използване на чужд автомобил?

#1
Здравейте,

много от отдавна не ми се е налагало да ползвам чужд автомобил, а последният ми с българска регистрация го продадох през 2011. В Гърция ходя всяко лято, обаче с немска регистрация. Така че съм загубил всякаква представа за правилата и закони и в двете страни. Сега обаче ми се налага да карам колата на баща ми, както в България така и в Гърция. Носят се разни слухове, та искам да попитам някой да ми обясни какви са актуалните правила в двете страни.

За България чувам, че трябвало да имам пълномощно. Разкажете пълномощното нотариално ли е, колко струва, къде да го направя, за колко време става? А какво е положението в Гърция? Там също ли чи трябва пълномощно? Ако да, то на какъв език трябва да е? Вярно ли е, че в Гърция трябва да нося и големия талон?

Всякакви информации и трикове, които ще ме спасят от прецакване и в двете страни ще са ми от полза. Благодаря предварително.
Колата на бъдещето е с 2 багажника и без двигател!
Reply

#2
Здравей колега,

За България не ти трябва пълномощно. За Гърция ще ти трябва пълномощно, разбира се нотариално заверено, струва около 10-20лв. Става да 10 минути. След това трябва да бъде преведено на съответният език при лицензиран преводач. Дали ще ти го искат някъде е друг въпрос, но не си заслужават главоболията за някаква смешна сума...
Относно гръцките полицаи и власти - няма по-проклети копелета. Само да искат за всичко може да ти се заядат. Попринцип ако малкият талон е от новите не би трябвало да има проблем, но дори да е от новите маляците някой път търсят пак големия - част първа. Носи си го за всеки случай.
Недей да носиш в Гърция ножове с големина на острието над 7см!!! Провери за валидна Зелена карта. На нищо не се съгласяваш и разписваш.
VOLVO XC90 D5 200hp
VOLVO XC90 D5 185hp
VOLVO XC60 D5 205hp
Reply

#3
В допълнение на казаното от колегата да добавя - внимавай с ограниченията на скоростта, много се заяждат за това, спирай и паркирай само на обозначени за това места, защото ромеите свалят номерата веднага и било одисея да си ги върнеш обратно. Новата им измислица от два дни е да не се управлява МПС по джапанки и въобще с открити обувки, четох за глоба от стотици евра - бюджет пълнят, имат заеми за връщане хората Big Grin, излишно е да ти напомням за светлини и колани.
Reply

#4
STEW Wrote:излишно е да ти напомням за светлини и колани.

Да поправя:
В Гърция светлините не са задължителни, даже напротив.
Преди всеки тунел има знак пусни фаровете, а на излизане е Спри фаровете Smile
Reply

#5
Благодаря за информацията. Пълномощното съм го поръчал. Големия талон ще си го взема. Скоростта ще я спазвам, колана ми е навик и ще карам с маратонки. Фаровете са ръчни, така че ще ги пускам и спирам. Нещо друго ако има казвайте. Ще нося инструменти обаче, разни отверки, клещи, шпакли, поялник и т.н. това може ли да бъде проблем? Ей голямо мъчение ще е, особено като знам как с немските номера не смеят да ме пипнат, ама в момента от Германия за България и обратно с кола няма минаване.
Колата на бъдещето е с 2 багажника и без двигател!
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)