The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
На скоростомера ли да вярвам или на GPS-а ?

#1
Здравейте колеги.Миналата зима си купих GPS, тогава бях със зимните гуми/195х60х15/ и доста са зарадвах, че абсолютно точно съвпадат показанията за моментна скорост от скоростомера на колата ми и тези от GPS-а и то в доста широк диапазон от скорости на движение. Миналата неделя обаче при пътуването ми до срещата в Ст.Загора и с летните гуми с размери /195х55х15/ установих, че има несъответствие в показанията на двата уреда. Средното отклонение беше около 5км/ч.т.е при скорост показвана на GPS-а 85км/ч., скоростомера на колата показваше 90км/ч. Учудването ми идва от това, че все пак производителя препоръчва точно гуми с размер 195х55х15 и би трябвало скоростомера на S/V40 да показва точна моментна скорост именно с този размер гуми. Ако някой е обръщал внимание на подобна разлика в показанията моля да сподели наблюденията си.Поздрави на всички.
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.
Reply

#2
На GPS устройство показанията за скорост са адекватни само по равно. При наклон има доста сериозна грешка в сметките.

Отклонения от 5-10км/ч да не ти правят впечатление. Моята кола например (засичано с полицески радар :oops: :? ) показва с около 10км/ч в повече. :wink:
Reply

#3
Същото показва и при мен със същите размери гуми. Тествал съм ГПСа и с други коли - 5 км/ч разлика винаги.
------------------------------------------
Volvo V40 1997, 2.0
Reply

#4
Довери се на показанието на GPS-а.
До колкото съм чувал, производителите умишлено залагат тази разлика спрямо реалната скорост.
Reply

#5
Cavalera Wrote:До колкото съм чувал, производителите умишлено залагат тази разлика спрямо реалната скорост.
Дам, обикновено 3-4 км/ч - и аз съм го засичал на моята с GPS, нормално е.
Reply

#6
Колега, аз съм с 195/60/15 и ми дава 4-5км/ч разлика от това на скоростомера и GPS-а. при скорост с 100 на скоростомера, GPS - 95-96 Big Grin . ПРинципно 195/55/15 май трябва да отчита точно до нормалнтите скроости 120-140 по сле тряя удря разлика Big Grin
Volvo S40 1.9TD 98'
Reply

#7
s-s-s-nake Wrote:ПРинципно 195/55/15 май трябва да отчита точно до нормалнтите скроости 120-140 по сле тряя удря разлика Big Grin

Според мен разликата в показанията, трябва да се дължи само на различния диаметър на гумите, но не и от скороста.
Reply

#8
Cavalera е прав. Дават Ви разлика заради различните размери на гумите Ви. Отидете в някой гумаджийски сайт и влезте в калкулатора за гуми. Той ще Ви пресметне точно какви гуми, с какъв размер да си взимате за Вашата кола, така че да не се променя показанията на километража или поне с 1-2 км/ч.
Ето Ви сайт: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.avtogumi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;">http://www.avtogumi.com/</a><!-- m --> , вdqsno изберете "Калкулатор".
Reply

#9
Щях да се съглася с горното мнение, но разликата се получава с предписания от производитела размер- 195х55х15.
Затова и пуснах темата. Ясно е, че при гуми с различен диаметър ще се получи разлика, но защо се получава с "оригиналния" за модела размер. Учуди ме факта, че със зимните гуми 195х60х15 в диапазона от 70км/ч, до 170км/ч. не даваше никакво отклонение. Започвам да се замислям след време да си купя нови летни гуми с размер 195х60х15 и без това са по-евтини от 195х55х15.
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.
Reply

#10
малко цитати от други форуми по темата:

"При стандартни гуми на всичките автомобили можеш да наблюдаваш този ефект.
Обикновено заложената грешка е +7 .. +11% (винаги показва повече).
Ефекта е :
1. не можеш да съдиш производителя на автомобила, че са те подвели и заради грешен уред си превишил скоростта,
2. неволно снижаваш реалната скорост."

"Не се учудвайте ,че скоростомера показва повече от действителната скорост! Скоро попаднах на едно автомобилно списание и там беше даден пример за това ,че при различните производители е заложена заводски такава грешка при скоростомера от порядъка на 5 до 7 км / сравняваха се Шкода , Форд и Опел / и доколкото може да се вярва на журналистите извода от статията беше, че е това е се прави от съображение за сигурност. "

"Зависимостта скорост-показание умишлено не е линейна. Според колега който е писал такъв софт по спецификация от някои корейски производители разлика до 7% при висока скорост е допустима. Французите искат да е по малко от 7%. Но винаги показанието трябва да е по високо от реалната скорост "
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)