Волво Клуб - България

Full Version: К'ва е тая "чурукма" - М5P/V40 B4204S
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Oня ден пичове докато си сменях маншона на карето ми направи впечатление една джаджа на скоростите под щита.В задната част на скоростите се намира пробката и на четири пръста пред нея имаше едно друго нещо с доста странен вид.Има си шестостен за въртене с ключ и е едно дълго такова.Малко си го насосвам по Вадис да е това на втората снимка и се води Spring Stop или поне прилича на него, то и няма какво друго да е.На първата снимка се вижда къде ориентировъчно се намира, стърчи си отдолу просто е така.Лекичко от любопитство го врътнах наляво-надясно и го оставих в същото положение както си беше.
Някой да знае каква работа върши или поне учасвства ли нещо в регулирането по кутията?



[attachment=17795]

[attachment=17794]
На практика това е ограничител за движението на селектиращия механизъм на скоростите наляво-надясно. В случая този пин ограничава и определя колко настрани да се премести механизма при движението наляво, а надясно то е ограничено от корпуса на кутията. Тези движения предадени от ск.лост наляво-надясно всъщност се превръщат в движения на селектиращия мех-м вътре в кутията нагоре надолу. По този начин се определя срещу кой плъзгач да застане зъбчето което ни премества и включва предавките - срещу плъзгача за задна, после за 1 и 2, после за 3 и 4 и накрая за 5.
На него доколкото си спомням се монтира една U - образна пружина / номер 26 на първата снимка/ , която трябва да задържа лоста фиксиран на нулева срещу плъзгача за 3 и 4 предавка , ако я няма / счупена например/ лоста се премества свободно наляво надясно и е възможно при по-бърза смяна на предавките да се включи нежелана такава.
Мерси колега за изчерпателния отговор.