Волво Клуб - България

Full Version: Стържене от към задната част на колата V40
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте колеги,

имам следния проблем на в40 98ма година.. Чува се звук наподобяващ стържене на накладки в дисковете, след като съм натиснал спирачката, почти спрял и след потегляне следващите 15-30метра все едно не се отделя накладката от диска и се чува неприятен стържещ звук. Свалих едната джанта да видя дали диска или накладката не са свършили.. накладката имаше от външната си страна поне едни 6мм до металната пластина, а диска беше с ръб около 2-3мм.. завъртях на празен ход джантата и пак се появи звука- явно апарата не отделя както трябва или е крив диска..знам ли..

Извинявам се, ако има подобна тема. Моля за съвет как да се справя с проблема.

Поздрави!
Здравей колега. Дано не се шегуваш, като пишеш, че задния диск има 2-3мм. ръб :roll: . Дебелината на чисто нов е 10мм., а минималната дебелина, която е дадена в каталозите и е препоръчана от производителя е 8,4мм. На първо четене си за смяна на задни дискове :wink: . За твое успокоение си ги примери с две гайки и шублер, като след меренето изваждаш дебелината на гайките и виждаш точната дебелина на диска. Поздрави и успех.
Smile не съм го мерил с точност- на око. което явно доста се разминава, но съм имал коли преди това, при които този ръб е изкарвал по още 1смяна на накладки.
Ако някой е имал подобен проблем моля да пише.
Зад диска има метален щит от ламарина - възможно е щита да опира в диска. Ако накладката не отделя колелото ще се върти трудно. Причина за неотделянето може да е пренатегнато жило на ръчната.
Имало е случай,когато между металния щит и диска са заставали камъчета или други предмети.Провери и това.
Kangalov Wrote:Имало е случай,когато между металния щит и диска са заставали камъчета или други предмети.Провери и това.
Да и на мене ми се е случвало в вижение както карам 90/100 и като почна това стържене ама яко чак щях да напълня гащите Big Grin
Спирам ,тръгвам пак стържи ,вкарвам задна 5-10 метра на задна и се оправи Smile
Rado_91 Wrote:Да и на мене ми се е случвало в вижение както карам 90/100 и като почна това стържене ама яко чак щях да напълня гащите Big Grin
Спирам ,тръгвам пак стържи ,вкарвам задна 5-10 метра на задна и се оправи Smile
Задържа ти ръчната. Грубо казано де... жолото е пренатегнато предполагам или вариант 2 имаш скъсани гумички на водачите. Абе кога ще си направим сбирка в някой гараж с подемник Smile


Kangalov Wrote:Имало е случай,когато между металния щит и диска са заставали камъчета или други предмети.Провери и това.
Потвърждавам! Случвало ми се е и на мен. Най-вече пролетно време.


metallista Wrote:Чува се звук наподобяващ стържене на накладки в дисковете, след като съм натиснал спирачката, почти спрял и след потегляне следващите 15-30метра все едно не се отделя накладката от диска и се чува неприятен стържещ звук.
На оборот на колелото ли стърже или постоянно? Джантата гореща ли е? Когато плавно убиваш скоростта усещаш ли вибрации?