Волво Клуб - България

Full Version: На някой да му се е случвало подобно безумие с огледалата?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Обикновенно като паркирам някъде на място по-различно от гаража, си натискам бутончето за прибиране на огледалата, за да не ги отнесе някой заспал паркиращ и/или тръгващ от съседните. Огледалата се прибират. Дотук добре.
Интересното е като тръгвам. Влизам паля натискам бутончето и... някое от огледалата (в повечето случай е дясното) не се отваря. Повторно натискане на бутона довежда до следната комична ситуация - отвореното огледало се затваря а затвореното се отваря. Big Grin
И така докато не извадя предпазителя на модулите в предните врати. Изчаквам малко и го слагам. След това позицията на огледалата се намества. И така до следващия път.
Досега този проблем го правеше веднъж на 2-3 месеца, но напоследък в големите жеги се случи въпросния проблем да го направи няколко пъти за един ден.

Двата модула в вратите съм ги отварял и преглеждал основно. Остана да търся дали има крайни изключватели в огледалата и да ги прегледам за проблем, но малко ме съмнява да има там проблеми. По скоро си мисля за модула на климатика - нещото което обработва натискането на бутона и изпраща командите към модулите в вратите. Другото което си мисля е да има прекъснат кабел в сгъвката между купето и вратата. Гадното в случая е, че дефекта се проявява много рядко и е почти невъзможно да се хване с мерене и следене на сигнали... :roll:

Идеи?

Edit: Забравих, Колата е S80 1999 година.
Идея нямам, но ще споделя как е при мен с надеждата да ти е полезно:
Аз ги затварям и отварям при ВСЯКО паркиране и при мен се случва дясното да НЕ се отвори, НО когато натисна пак просто лявото си се прибира и при третото натискане се отварят и двете. Едно Хамериканче се беше оплакало като теб - при повторно натискане неотворилото се отваря а отворилото се се прибира...

Имам една идея - по принцип и двете огледала са предвидени да могат да бъдат прибрани насилствено при евентуално спречкване с чуждо тяло Smile ... та, защо не пробваш, когато пак стане така лявото да го прибереш насила (не му трябва много по принцип а отделно специално моето ляво е прибирано по този начин от чужди огледала не един и два пъти - още работи Smile )
така де, при принудително прибиране на лявото ще имаш 2 прибрани и при следващо натискане би следвало да се отворят и двете.

Предложението ми е просто начин по-бързо да се реагира при проява на проблема докато се открие истинската причина и съответно решение.
УСПЕХ
VADIS Wrote:The door windows can be equipped as an option with a motor that allows the mirror housing to be folded in. The driver door module (DDM) and passenger door module (PDM) have diagnostics for the motor for folding in the door mirrors. However the activation signal is transmitted by the climate control module (CCM).

The motors and sensors used to set the position of the door mirrors form one unit and cannot be replaced separately.
[Image: 024267865-big.jpg?r=0]
VADIS Wrote:Mirror folding is activated via the switch for folding door mirrors (3/171), which is on the climate control module (CCM) (3/112). A signal is transmitted via the Controller area network (CAN) to the driver door module (DDM) (3/126) and passenger door module (PDM) (3/127). These in turn send the signal on to each door mirror (6/62 and 6/63), which fold each mirror in or out. There is a delay between the button being pressed and the door mirrors folding in or out.

Интересно обаче при затваряне/отваряне на огледалата CCM комуникира директно с *DM а в следващия момент подгрева, чийто бутон също е монтиран на CCM изминава следния път докато стигне до огледалото: CCM -> CEM -> *DM -> Огледало (предполагам защото CEM трябва да знае че трябва да пусне и нагревателя на задното стъкло, но защо не CCM не "каже" директно на REM, и без това задния нагревател е директно вързан за REM...)

... мисля на глас ...
То това ясно.
Интересното в случая е друго.
Дали може да погледнеш твоето S80 дали прави следното:
Запали, затвори огледалата след което веднага натисни бутона за да ги отвориш, и виж дали има закъснение при отварянето им.
По схема крайни изключватели няма, което е и логично още едно нещо което е лесно повреждащо се. Дали огледалата са стигнали в положение в което им е казано да отидат се следи по ток-а на мотора. Ако вземе да нараства рязко се приема, че е достигната позицията която ни трябва и мотора се изключва. Е със сигурност е предвиден и таймер с цел ако няма какво да натовари мотора да не върти цял ден. :mrgreen:

Без да съм мерил, слушал-CAN-а и правил каквито и да било експерименти по този въпрос според мен ситуацията е следната:
Командата която модула за климатика праща е една и съща винаги(идиотщина пълна - обикновенно стейт машината се слага винаги най отгоре). Модулите в вратите се грижат да помнят къде им е огледалото(позицията) и съответно като получат командата от бутона да я променят в другата позиция. Което като логика на работа е пълно безумие, защото някой от модулите ако изпусне съобщение по CAN-а и те ти на проблем.

Май трябва да се вика по сериозно в посока Volvo Cars, не може да не го знаят този проблем и да нямат решение за него. :roll:
Няма смисъл да проверявам - има закъснение около 6-8 секунди грубо наизуст, ако трябва ще го измеря. То и чичо ВАДИС си каза без бой че е така...
Аз имам друго съмнение:
При мен RDM по някъв начин "знае" че когато ми се е появил гафа (дясното не се е отворило)и натисна пак копчето за да се затворят и не "казва" на дясното огледало нищо (не се чува дори и цъкване), докато при теб явно му казва "смени позиция". Демек, може ли да има промени в SW и 2000-та вече да са го оправили...

Всъшност видях че си намерил темата Smile добре дошъл в matthewsvolvosite Smile
Еми виж го пича той е 2005-а има го проблема, ти си 99 имаш го, аз съм 00 имам го но по друг начин се държи. Филма с SW отпада според мен.

Хоп! Сетих се - аз съм с ел. седалки с памет (DSM (Driver Seat Module) уж помни позициите на огледалата заедно с тези на седалката). е*ем ли го...
Моят не съм пробвал дали ги помни, но пише че трябва... както и да е щом помни значи "брои" зъби и "знае" къде се намира при мен, докато при теб явно не го вълнува това инфо а само следи както казваш кога ще се увеличи тока на мотора за да каже - "стига".

Слагам апарата в колата и при следващото подобно неотваряне ще снимам дясното да 'фане микрофона има ли опит да върти моторчето или няма. Ако ти трябва да правя някакви тестове - сФиркай.
Роби преди време ми обесняваше, че имало някъкъв софтуерен ъпдейт с който се оправяло това закъснение, но не можа нищо да каже относно проблема с разминаването на огледалата. Накрая ще взема да сложа един бутон RESET за двата модула в вратите и ще се оправи работата... :mrgreen:
Да повдигна малко темата.
След двуседмичен тест на направените досега неща -> мога да кажа, че проблема е решен. Нито един път не ми отвори огледалата по описания по-горе начин.
Всъшност нещото е само едно ъпдейт на FW на CCM модула. Софтуера е номер V30577016
А равностойността му в BGN ?
yuckuJackD Wrote:А равностойността му в BGN ?

36лв и 80 стотинки без ДДС. Според фактурата. Wink
При мен се е случвало това веднъж. Бях в шах с пешката Big Grin много е фрапираща гледката - едното огледало се отваря, а другото се прибира.

При мен този ъпдейт е правен вече, защото нямам "лаг" при натискане на бутона и няма нужда от изчакване за натискане отново след това. Също така, Роби преди време ми каза, че този ъпдейт го има в сервизната история на колата...
Pages: 1 2