Волво Клуб - България

Full Version: Газланд
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Привет на всички от клуба ни Smile

Шляейки се в Интернетско, днес стигнах някак до полемиката за шистовия газ (метан, добит от шистови скали), за който, доколкото разбрах, министър Трайков е подписал договор (!) с Шеврон за проучване в България.
Преди да се откажете от темата като скучна и безинтересна (както и аз си мислех), погледнете това свръхлюбопитно филмче - то поне усилия не иска: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc</a><!-- m --> ...и после отсъдете.
Може би, нещо такова не е изключено да се случи именно във вашия край, където живеете (май се планират районите около Варна, Силистра, Шумен)...


Частите са няколко и на практика филмът е пълнометражен. А нещата са сериозни. Няма да е лошо линкът да се разпространява и по други форуми, защото хората и идея нямат като кажеш "шистов газ" какво е и какво реално означава добивът му...

Поздрави на всички.
Чел съм,че много развити страни отхвърлят този метод на добив на газ защото е опасен и неекологичен.Но в Булгаристан всичко е възможно срещу едни пари на едни хора.
Изгледах филма (всичките 10 части). Обърнахте ли внимание на текста накрая:

"През Юни 2011 Българското правителство
подписа концесия на американската
компания Шеврон за сондажи с хидравличен
удар и добив на шистов газ в Добружда
"

На прост български ще си хапваме взривоопасен хляб ако не е успял да гръмне още в пекарната преди това...
За болестите и трайното увреждане на региона около "дупките" не говорим.

Амин.
Абе то не е за амин, ами направо за "Не дай, Боже!", че нали го видя единият от комисията като каза "Мерси", а некъв се хили и отвръща: "Той не знае за какво благодари..."

Ако действително се премине към добив на шистов газ в малка България, ще е ужасна катастрофа, неслучайно в Америка си имат такъв сериозен проблем, пък те на нас гледат като на Третия свят, така че... Дано хората в БГ се поосвестят малко от летаргията.

Казвам всичко това, защото нещата се случват доста тихомълком по радио и телевизия, без да се придава "голямо значение" на фактите, с един вял и повърхностен тон. Вчера например бяхме на гости при наши приятели, викам - За шистовия газ чули ли сте нещо по телевиязията? А те - а да, чухме, не е страшно, безопасно било, щели да започват да сондират... и т.н.[attachment=19044]