Волво Клуб - България

Full Version: Ще протестираме ли на 26.02.2012г.?!?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Здравейте колеги, знам че повечето ни е налегнала апатията от липсата на положителна посока на развитие на проблема с растежа на цените на горивата, но ако си траем и се свиваме пак не е решение. Та на въпроса, някой от форума макар и индивидуално ще подкрепи ли протеста тази неделя?!? Далеч съм от мисълта, че сегашното, бъдещото и кое да е българско правителство ще направи нещо по въпроса, но поне да чуят в Европа, че така тук вече не се издържа. Чуват се и призиви за излизане от ЕС, които засега ще се въздържа да коментирам, но и на това ще му дойде времето. Лично аз не искам да се изнасям от родината си, искам и тук да стане, като на Запад-нормално място за живеене! Поздрави на всички !!!


П.П. Вильо, за теб знам че си на линия, но дали ще има и други?!?
Колега дай малко повече инфо за протеста. За съжаление мен няма да ме има тази събота и неделя, но ще видим в неделя като се прибера може и да се посети Wink
По-добре един общ Национален протест срещу всички безобразия от колкото разпокъсано за горива против шистов газ и още и още и още
<!-- m --><a class="postlink" href="http://evolution-now.narod2.ru/">http://evolution-now.narod2.ru/</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/190311954354955">http://www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0 ... 1954354955</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://protestbg.co.cc/">http://protestbg.co.cc/</a><!-- m -->
Здравейте,

аз смятам, че първо трябва да си облагородим и ограмотим хората и тогава да правим протести! Когато материяла е слаб, е безсмислено да се мъчим да променяме нещо. Принципно наистина всеобщ протест е необходим за нашата държава и аз съм за!
Колкото до цените на горивата, това повишение е в световен мащаб и не е продиктувано от прищавките на някой депутат или прочие, просто трябва да ви е ясно, че запасите от лесно добиван нефт са на изчерпване и започва ново време, където много повече средства и хора ще са необходими, за да се извлича нефта от по- дълбоко. По този начин, цените ще стават все по- високи, защото крайният продукт било то бензин, дизел или други фракции оскъпява себестойността си.

Поздрави
JMI Wrote:аз смятам, че първо трябва да си облагородим и ограмотим хората и тогава да правим протести! Когато материяла е слаб, е безсмислено да се мъчим да променяме нещо.
И понеже аз като живуркащ в скъпата ни татковина се почуствах като "слаб материял" и стигнах до извода, че се нуждая от облагородяване и ограмотяване, би ли го направил като ми обясниш защо цените тук почти стигнаха цените в Германия при положение, че там в цената са включени и всичките им пътни данъци и такси.
Защото в България производителят на тези горива е един - на практика има монопол в производството. Всички останали вносители съобразяват цените си с него и съответно трупкат печалби. И ако някой ме убеди, че у нас няма картел в разпространението и търговията с горива съм готов да си хвърля дипломата.
За материяла и облагородяването говоря принципно, без значение дали някой е в България или е в чужбина ( аз гледам на хората като личности, а не ги деля на живеещи в България и емигранти в чужбина, което много хора правят). Не визирам никого конкретно, но щом си се почувствал по- този начин ето ти извадка от последното ценово сравнение на горивата в Европа 02.2012:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.theaa.com/resources/Documents/pdf/motoring-advice/fuel-reports/february2012.pdf">http://www.theaa.com/resources/Document ... ry2012.pdf</a><!-- m -->

Както става ясно от нея, в Германия цената на горивото е по-висока с около 16-18 стотинки, което според мен е достатъчно разлика и компенсира таксите във всеки литър заредено гориво, да не говорим за разтоянията в Германия с тези в България и какво им струва на месец. И на последно място, защо цените на горивата се доближават в различните държави, а заплатите не са сходни е вече въпрос на стандарт, което е наистина една добра причина да се протестира.
Аз бих казал, че тук на острова караме с най- скъпото гориво в Европа, а заплатите вече не са най- големите. Протести имаше и правителството смъкна горивото с няколко пенса, но това е максимума, от който могат да се лишат, защото тези пари са нужни на държавата, за да поддържа добър баланс, ако печалбите от гориво ги няма, смятай че България както не е добре, хептен няма да има.

Поздрави
STEW Wrote:Защото в България производителят на тези горива е един - на практика има монопол в производството. Всички останали вносители съобразяват цените си с него и съответно трупкат печалби. И ако някой ме убеди, че у нас няма картел в разпространението и търговията с горива съм готов да си хвърля дипломата.

Сега друг е въпроса с корупцията на горива, но тя така или иначе не е само в България, на запад парите, които минават са огромни сравнено с със "стотинките", които си делят в България.
Да ги приемем тези 17ст. разлика и 10 000 км среден годишен пробег и разход около 6/100(ако говорим за дизел) се получава около 100 лв. Тя само винетката е 70 лв.... а за останалите 30 лв не мога да си покрия разходите по изправяне на джанти и изхвърлени гуми, а още по малко ремонтите по ходовата част, за разликата в качеството на горивата да не говорим въобще ... така че ще си позволя да не се съглася с теб.
Моето мнение е че акциза за горивата трябва да се формира според минималната работна заплата за съответната страна, а не да е един за целия ЕС.Точно поради тази причина не може правителството да намали акциза,съответно да се намалят цените.Трябва да направим като византийците,евентуално се сетят и за нас Европейците.Протести до дупка със блокиране на транспорт,градове и т.н. и без всеизвестни политици(червени, сини, царски,турски и др.) че тия само това и чакат! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pages: 1 2