Волво Клуб - България

Full Version: Правилният размер гуми за S80
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Засега гумите ми са 215/55/16. Смятам да купя нови гуми 215/60/16. Очаквам да возят по-меко и колата леко да се вдигне, без това да затормозява хидравликата на волана. Някой може да възрази, че така колата ще стане нестабилна в завой, но аз не съм спортен карач и това не ме тревожи. Калкулаторите за гуми го дават този размер за недопустим, ама аз само като погледна отстрани колко много място има в арките на подкалниците и как сегашните изглеждат някакси мънички - не го вярвам това. Все пак преди да си похарча парите бих искал да се посъветвам с колеги с опит, харесва ли ви този размер или какво друго бихте ми препоръчали.
Здравей колега,по принцип на автомобила дават 215-225 /55 R16,аз карам с 225 така че ако сложиш 215 /60 немисля че ще имаш някъкъв проблем.Успех с покупката.
Отвори си капачката за бензина - там има лепенка с размерите, както и табличка с каква скорост с колко хора, колко трябва да ги помпиш.
УСПЕХ
Да , но до колкото си спомням тази капачка му липсва на колегата, а и той явно знае оригиналните размери, но го вълнува, дали може да подобри още мекотата на возене, нещо върху което се замислям и аз за зимата Smile
yuckuJackD Wrote:Отвори си капачката за бензина - там има лепенка с размерите, както и табличка с каква скорост с колко хора, колко трябва да ги помпиш.
УСПЕХ
Аз зимата бях с 205/60/16. Доволно. Действително е по-мека возията. Не опираше никъде, но колегата иска да слага по-широки гуми (като види цените ще се замисли де, но...) та не мога да кажа 215/60 как ще се държи.

п.п. Той капачката (ламаринената) си я има, липсва му капачката на гърловината. Поне моите спомени са такива...
Вярно , че на капачето отвътре са написани размерите на гумите. Както е известно за 16" джанти са 215/55 или 255/55, но само за скорости до 160км/ч !? Аз пък си мислех, че това зависи от скоростния индекс на самата гума. Не можах да разбера какво трябва да е налягането. При слабо натоварена кола пише 200, а при по-тежко натоварена 270. Както би казала моята учителка по математика от прогимназията - Какво 200?! Круши? Ябълки?

Та идеята ми беше, че след като размерът 225/55 е допустим, защо да не е допустим и 215/60, който е само с няколко милиметра по-голям като диаметър, но вероятно ще вози по-меко.
Волво по принцип си падат по нископрофилни гуми. На теория по-високият профил намалява стабилността в завой поради по-голямата деформация на борда на гумата.

Това със 160 км/ч да не е предупреждение за зимни гуми? За колите в Германия е задължително да има предпреждение, че зимните гуми са с по-нисък скоростен индекс.

200 е килопаскала или 2 бара. Сметало за налягане <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvr-webmart.co.uk/tvr_info_psi.asp">http://www.tvr-webmart.co.uk/tvr_info_psi.asp</a><!-- m --> .
Е не знам...освен да си купя стандартните 225/55. Твърдичко ми вози сега, искаше ми се да я направя по-мека.

Това за налягането е супер странно. 2 бара ми се вижда твърде малко. 2.7 пък е супер много! Сега са напомпани с 2.2 но пък аз не съм виждал други гуми с толкова запазени грайфери отстрани и толкова изтрити в средата. То аз преди всичко затова не ги видях при покупката и затова ще ги сменя.
Аз карам зимата с по-високи гуми - не вози по меко.

На запад от Ниш вози супер, на изток от Ниш все си е гадно.
joro74 Wrote:На запад от Ниш вози супер, на изток от Ниш все си е гадно.

+1 Big Grin Big Grin Big Grin
Pages: 1 2