Волво Клуб - България

Full Version: S60 датчик външна температура
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Здравейте,

След посещение на автомивка, преди месец-два, ми се прецака датчика за външната температура и показва с около 10-15 градуса под действителната температура.
Порових из форума и из нета, но подобни проблеми изглежда да тормозят предимно S40/V50, a за 60ките не намерих кой знае каква информация.
Интересува ме къде точно се намира датчика и как може да се стигне до него, за да се почисти или евентуално смени. Доколкото разбрах би трябвало да е в пасажерското огледало, но нямам идея как точно да го разглобя без да се налага да свалям кората и цялото огледало.
Минах през Мото-Пфое люлин веднъж и ми казаха, че трябвало предварително да си запиша час и можело най-рано за следващия ден, но ми е малко трудно излизането в работно време и ходенето до там. Проверявайки за самия датчик човека на гишето за резервни части ме пита кой точно от двата датчика ми трябвал, за лявото или дясното огледало, а аз си мисля, че би трябвало да е само един?!
Питах и в няколко сервиза, но и там не бяха наясно и казаха остави колата пък ще видим, ще потърсим и т.н., но без да им е ясно не бих си оставил колата за неопределено време да експериментират върху нея.
Всякакви съвети и насоки са добре дошли.

Поздрави
С риск да те подведа, аз на мойта 80-ка имах прецакан модул на пасажерската врата и нямах външна температура на таблото. Като се интересувах какво управлява този модул освен заключване, прозеорец и огледало, прочетох, че той "съдържа" и термометъра... но не знам дали е в самият модул...
Датчика е в огледалото(дясното). Виж в съседна тема как се разгобява (колега беше питал как да си смени крушката). Огледай букси-мукси и т.н. Почисти контактите добре, малко WD-40 и се моли да се сети колко градуса е навън.
Ако не бъркам, датчиците са 2бр в двете огледала отдолу!!!
Да, но моята памет ми шепне на ушенце, че датчика в лявото огледало се ползва от ECM, а в дясното за CCM. Пак казвам - по спомен!
yuckuJackD Wrote:Да, но моята памет ми шепне на ушенце, че датчика в лявото огледало се ползва от ECM, а в дясното за CCM. Пак казвам - по спомен!
Офф.: тия коли събират повече данни от метеорологичния институт :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: не се сдържах просто
marto4kata Wrote:Офф.: тия коли събират повече данни от метеорологичния институт
Близо си. И атмосферното налягане мери. Осветеност, на слънце ли си, на сянка ли, ден ли е нощ ли е ....
И при мен почна да ми прави проблем, този датчик при отворена дясна врата температурата спада и вчера по едно време ми показваше -1 Smile това трае около 1 мин и после се оправя. При мен явно е във вратата някъде, нещо има във самата врата, че преди време не можеш да я заключвам от централното и Роби я оправи. Сега не ми се пробва да не взема да направя нещо.
Преди малко свалих огледалото и под него се вижда една пластмасата, под която би трябвало да е електромоторът.

[attachment=25176]

По описанието на yuckuJackD от другата тема за разглабяне на огледалото, изглеждаше като тази пластмаса да се държи на три винта, но при мен не са точно винтове, а имат някаква пластмасова главичка и не ми е ясно как мога да ги развия.

[attachment=25175]

Отделно и да ги развия не знам дали самия датчик за температурата ще е под тази пластмаса, но не видях нищо наоколо, което да прилича или да е свързано с някакво окабеляване. Всички кабели без тези за подгрева отиваха някъде под тази пластмаса.
Там не съм разгобявал и не мога да ти кажа точно как. Просто дадох схемите от VADIS/VIDA.

п.п.. Показаните 3 пина ми изглеждат като да са за капака (лицевия) който е с боя. Датчика сам по себе си е отдолу (на сянка) и се вижда като пъпка. Би трябвало да разглобяваш там където е пантата със сгъвката, а не външното тяло. Поне такава ми е логиката де...
Pages: 1 2