Волво Клуб - България

Full Version: Ремонт на автоматична трансмисия AW 55-50
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Колеги, собственик съм на S60 D5 2003 от 6 месеца. Преди време ви бях запознал с проблемите си свързани с автоматика. Започна се с придърпването между 2-ра и 3-та предавка, когато загрее маслото на кутията. Маслото беше сменено, но без резултат. Това ставаше все по-често и се усложни със затопляне на времето. Симптомите бяха характерното приплъзване, вдигане на оборотите, а скоростта не се променя; трудно смъкване на по-ниска предавка, свързано с адски вибрации; силни тласъци и приритвания между 1-ва и 2-ра и 2-ра и 3-та предавка. Ходих на диагностика, нямаше записани никакви грешки до момента. Преди месец в един хубав горещ юлски ден ми изписа CAMBIO RICH. ASSISTENZA. Беше ми ясно, че ще стане рано или късно. След изкарване на съобщението изминах за този период около 200-300 км, почти не я карах. След поредното проблемно превключване премина за първи път в сервизен режим. От 5 дни съм в сервиз за ремонт на кутията. Диагностиката показа, че турбината на кутията изпуска и е заминала. Вътре нещата са били учудващо добре, като дисковете са съхранени, с изключение на събралата се шлака и малко метални стружки от времето. В сервизът ми предлагат два варианта-
1. Нова турбина+нова гарнитура + масло и хубаво почистване на кутията + труд- около 2500 лева (турбината е 1000лв)
2. Втора ръка кутия + турбина+ труд-пак същите пари, евентуално по-малко.
Въпросът ми е, заслужава ли си рискът с кутия втора ръка, при условие, че моята е добре вътре и при смяна на турбината нещата ще са добре.
Кутия втора ръка вече си имаш и знаеш в какво състояние е. А ако видиш каква купчина ръждясало желязо е кутия 2ра ръка съсвсем ще се откажеш.
Благодаря за бързия отговор, прав си, лошото е, че няма как да знаеш какво взимаш, дори и тази кутия да е от по-нова кола- 2006-7, примерно.
Навсякъде чета, че тези кутии не подлежат на ремонт, въпреки че в конкретната ситуация, това май е по-добрият вариант. Може би не трябва да се рискува с втора ръка, няма как да знаеш кога ще се скапе. Въпреки това, къде бих могъл да намеря втора ръка в нета? Гледах mobile.bg и cars.bg, но само на една обява попаднах, която е доста стара. Мерси отново за отговора.
В ebay има. Турбината е отделна част от кутията, след като кутията работи, а проблема е в турбината за какво мислиш въобще за кутията?! Това е все едно да сменяш ръчна скоростна кутия заедно със съединител.
Да, ясно, благодаря Smile