Волво Клуб - България

Full Version: Отиде си един незабравим актьор...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Популярният актьор Тодор Колев почина днес след продължително тежко боледуване, съобщиха на БТА от Съюза на артистите в България.

Тодор Колев бе приет в тежко състояние в клиниката по травматология на ВМА още по Коледа. Той страдаше от рак на белия дроб от около година и половина. Около Коледа обаче състоянието му се влоши. Бяха му открити разсейки в костите и гръбначния стълб.

Лекарите го оперираха с надеждата състоянието му да се стабилизира. Това бе третата подред хирургична интервенция на актьора.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър "София". Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г.

Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

Мир на праха му...
Поклон пред светлата му памет !!!
Рядко се раждат такива хора.
Почивай в мир.
Бог да го прости... Рядък актьор. За да го дооцените, гледайте и почти неизвестния филм "Царска пиеса".
Поклон пред паметта на НАЙ-Големия БЪЛГАРСКИ АКТЬОР !ЧОВЕКЪТ

ТОДОР КОЛЕВ -АДАМА
Бог да го прости, беше велик актьор!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vbox7.com/play:b389c71b">http://www.vbox7.com/play:b389c71b</a><!-- m -->
Много ще липсва като човек и като актьор на България.Възхищавах се от таланта му и майсторството с което играеше.Почивай в мир
Карай шафиоре,карай по-нагоре...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klip.bg/%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bc%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-2009-video_53784e27e.html">http://www.klip.bg/%d1%82%d0%be%d0%b4%d ... 4e27e.html</a><!-- m -->


Поклон.
"Чичо, защо кашляш....."
"Лошо, Седларов, лошо..."
"Сакъз, американски..."
"Братчед, свалих я....."
"Мммарш оттука....."
"Нищо не съм обещавал, казах само "МЕ УИ !"....
"Това е брат ми Роберт...."
"Сто кила ракия давам...."
"Вече не се казва "Да скова кочина", а "Да реализирам кочина"...
"Теменужке....братчед ....а....х..ааааа....."

и още много фрази станали, легендарни заради начина, по който ги е пресъздал !!!
Той е неповторим !
Да му е лека пръстта !