Волво Клуб - България

Full Version: Данък Volvo 160hp
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте, колеги
Миналата година си закупих Volvo v40 2.0t 160hp. И както знаете данъка му не е малък, и се чудех дали може да бъде регистрирано на името на инвалид.
По § 10. В чл. 58, ал. 1 т. 4 се изменя така:
“4. лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.”
В големият талон на колата пише 1948 куб. см и 118kW. По сметките ми излиза това,“ 160/1.36=117.647058....“ И се чудех след като покривам изискванията, но съм на границата за киловатите, дали ще може да е на инвалид? Ще съм ви много благодарен!!!
В цитираната от теб норма показателите са дадени комулативно /2000 куб.см. и до 117.64/, а не алтернативно с "или".
Това е от мен.
Здравей колега. Нищо, че киловатите са на границата, влизаш и в двете норми. Нямат право чисто формално да откажат регистрация на името на инвалид със съответните проценти. Поздрави!
Е за мен пък е под достойнството ми, след като съм напълно здрав и с акъла си, купил съм си кола над 74 кW
да правя еквилибристики за да спестя данък. Все пак предварително съм бил наясно с налога.

Иначе по темата - в обявените мощности крайнте числа се приемат по смисъла на "включително" - демек 117.64 кW влиза . То затова е толкова , а не 117.65 - защото отговаря на 160 hp.
A и общините имат относителна самостоятелност при определяне на данъка - избира се от графа с посочени миниимални и максимални стойности на коефициента.

Неприятното в твоя случай обаче е, че в талона пише 118 кW. Kaкто е известно обаче, при подаването на декларацията се прилага и копие от големия талон , именно за да се информират данъчните адекватно ли е попълнена . Или ще те отрежат или трябва да се надяваш на милостиня някаква.
Данъчните в общината гледат какво са написали от КАТ - така, че или трябва да се върнеш в КАТ или да пиеш една студена вода. Пък в КАТ не гледат точно данните на колата (не се чудете, така е), ами си имат свои таблици. После в общината после те питат "това тук ти ли си подписал". Сигурно трябва да ги съдиш до Страсбург едно десетилетие за да успееш.