Волво Клуб - България

Full Version: Скоростна кутия на с40 140 к.с
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте колеги смених дизела с бензин 140к.с но се оказа че и с нея имам проблем.В скоростната кутия се чува шум при изключване от скорост и пущане по инерция,а при тръгване при по-рязко пущане на съединителя се чува чукане.Моля ако можете помогнете с инфо.(схеми снимки или предположения).Двигателя е B 4204 S
Проверявал ли си дали има масло в кутията.Вариантите за модел на кутията са два, М5Р-на Волво или JC5222-френска.
Ицо, и двете кутии дето си посочил са френски на практика. Автора е написал , че колата е 140 к.с. значи е със стария мотор , а там се монтира френска кутия. След 2000 г., когато мотора вече е 136 к.с. е възможно да е с М56 /тази е шведската кутия/, но тя принципно се вгражда в дизеловите или турбинираните бензинови 40-ки .
На въпроса - възможно е просто кутията да е "Охлабена", сиреч има си едни нормални с оглед експлоатацията й уголемени хлабини между зъбните двойки колела и по тази причина на празен ход или при превключване на скоростите да се чува леко тракане. В други случаи - шум при каквото й да е движение следва ревизия на кутията от специалист, като вероятни причини могат да бъдат повредени лагери или други триещи части, или липса на масло. Обикновено в кутията която е монтирана на тази кола трябват 3,1 или 3,4 литра 75W , 75W-80 трансмисионно масло.