Волво Клуб - България

Full Version: Дросел клапа
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте имам проблем с оборотите и гаснене по светофарите (свети ми Emission system check на бордовия).
Според няколко сервиза става въпрос за проблем с дросел клапата. Нова не е вариант (1100лв.)
Порових се из нета и във форума, но не намерих никаква смислена информация за рециклиране/втора употреба?
Някой, ако има информация или линк към теми, споделете.

Колата е S60, 2.4 бензин 2001
И моята гаснеше от време на време по светофарите.Отидох на сервиз,и още докато им обяснявах отсякоха че е за почистване на дроселова клапа и стъпково моторче.Обясниха ми че заради сухата зима има много прах по улиците,и той бива засмукан.За съжаление въздушния филтър не успява да спре всичко и най-финния се полепва по маслените пари след MAFа и оттам се полепва по всичко.Откакто ги почистиха/и аз имах грешка на таблото Check Engine/ и изчистиха грешката минаха 2 месеца и не се е проявявало повече.Значи са уцелили проблема.Дано и при теб да е това решението!
Това с почистването го правих няколко години подред и работеше ... сега вече не Sad Все пак, къде ти я чистиха и видя ли с какво ?
Не колега.Не съм гледал.Звъннаха ми след 3 часа и казаха че са чистили дроселовата и стъпковото.Аз ги навиках за стъпковото защото и старато така профилактично го почистиха и уж много мръсно паднало,и то горкото след един месец сдаде багажа.Но те ми обясниха че използвали само слабоагресивни специални препарати.Склонен съм да допусна че ме излъгаха,ама като не съм бил там...Но факт че от тогава работи без грешка.
Здравей
Дроселовата клапа е известна още като ETM (от Electronic Throttle Module) и има доста неща изписани по проблема с нея. Аз съм писал как съм си разрешил проблема с нея в отделна тема.
Поздрави
Към колегата Enigmatic за съжаление при теб с почистване на клапата 90% няма да се реши проблема.Има един лъч надежда - чека да ти свети не заради дросела,а поради някаква друга причина,тогава може и с почистване да се мине или да са открие друг виновен проблем и да се отстрани,но първо отивай на диагностика,за да разбереш защо свети чек-лампата.Поздрави