Волво Клуб - България

Full Version: Код боя
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте момци! Интересува ме S40 97-99 имат ли код на боята и къде мога да го видя? Поздрави! Wink
Позиция номер 3 или 1 според мен.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.automotivetouchup.com/paint-codes/volvo.htm">http://www.automotivetouchup.com/paint-codes/volvo.htm</a><!-- m -->

[attachment=43270]
На табелката която е в двигателният отсег под чистачките. Алуминиева табелка пише номера обикновено е три цифри или три цифри с тире с още две, първите са номера на цвета, а вторите нюанса. 80-ката ми е с номер 450, а на 40-ката ми е с цвят 320-22 заради перлата.
Добре,а като отида в някоя бояджийница гледат ли ги тия кодове при забъркването на боята ? Отдавна обмислям цялостно пребоядисване,но единственото на което държа, е цвета да е същия като сегашния.
Гледат ги да, даже където бъркат бои съм виждал и каталог на цветовете и пише за Волво, макар че и в програмата им излиза. Преди време питах за цвят номер 170, ровиха малко и казаха: ама това е много стара боя. Ставаше дума за боя от 70-та година :mrgreen: :mrgreen:
В линка има всички кодове на бои на Волво и наименованието на цвета ... 8-)

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.volvoclub.org.uk/paint_colour_codes.shtml">https://www.volvoclub.org.uk/paint_colour_codes.shtml</a><!-- m -->
принципно има код на боята- но в кода участват и цифри които показват кой е производителя на боята( Glasurit, Sikkens, и т.н.), и естествено всички останали марки са направили "уж" по тоя номер да отговаря и тяхната боя, но не винаги се получава. особено ако има пребоядисван детайл вероятността да излезе еднакво по номер е доста малка. аз като ходя да правя боя( комшията мие бояджия и често ходя да му правя бой) този ги прави по рецепта която уж трябва да е същото но винаги след това прави и "доработка" от него, но този който прави боята трябва да има сериозни познания по цветознание за да знае кое е и как да досложи.
затова добрите бояджии правят преливки а не карат боята на детайла от ръб до ръб за да не се получава именно това разминаване. т.е. боядисват само необходимата част и лакират целия детайл. ако се боядисва цялостно тогава всичко по нагоре написано е излишноSmile
p.s. с една и съща боя ако боядисват два съседни детайла, двама различни бояджии много е вероятно да има разлика. цвета се влиае от дебелината на ръцете боя, както и от налягането на което се пръска боята.