Волво Клуб - България

Full Version: 97 лева за "Винетка 2016"...какво мислите?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Понеже видях интерес по темата, и понеже не видях създадена такава, нека обсъдим и тази "модерна" за обществото тема.
Ще ни помогне ли в живота тази цена на "любимият стикер" на предното стъкло, или не толкова...предстои да разберем Smile

Поздрави.
Аз не съм съгласен с поскъпването. Не, че 30лв на година ще сринат бюджета ми. Просто не вярвам, че парите ще идат по предназначение. Тук където живея пътната мрежа е в изключително лошо състояние. Някой ще кажат :ами като искаш да са поддържани трябва да си плащаш. Ами добре, аз съм шофьор вече 14 години и всяка година плащам пътен данък и винетка, за да сменям шарнири биалетки тампони амортисьори тампони и пр. Виждам как се асфалтират дупките с парите ми/ни. Виждам как една тумба цигани са се подпряли на лопатите и припушват докато дъжда се сипе над току що положения асфалт. Виждам как една дебелоока министърка (и не само) излиза и обяснява как парите не стигат и аз трябва да дам още. Да, бих дал, ако виждах, че нещо се случва. Сигурно аз съм сляп, защото вече 14 години давам и знам всяка една дупка наизуст. Някой ще кажат че гледам от собствената си камбанария, и дали не виждам новите магистрали и първостепенни пътища. Виждам ги, и карам по тях. Браво! Обяснете на дядо Колю, който живее на село (аз също живея на село) и кара 20 годишната кола подарена му от сина му (работещ в чужбина), как трябва да отдели 97лева за да иде два пъти в месеца до града (веднъж да си купи лекарства, и втория път да прати колет). Обяснете му на тоя човек, че трябва да извади 97 лева за НИЩО...
В заключение ще кажа: Аз съм против поскъпването на винетния стикер, и не вярвам че държавата няма ресурс да поддържа пътната инфраструктура. Доят ни като овце защото им го позволяваме. Вероятно сме такива.
Аз освен мнението ми, че въпросната бюджетна "дупка" за запълване "прескача" от цени на винетки...до социални придобивки за военни и полицаи...смятам, 97 лева е прекалено ниска цена за "събуждането и опомнянето" на българина. Също така смятам, че тока ни е евтин, данъците са ни евтини и застраховките са ни е евтини. И са евтини, защото ние го показваме това. Вземат ни левчетата и ние нямаме нищо против, защото един вид ги прежалваме тия пари и карай да върви...
Ако ми направят 500* лева винетката, постоянно ще ги гледам в ръцете. И не само аз...а и много от сънародниците ми (надявам се).
Ако ми направят по 1000* лева данъците, постоянно ще ги гледам в ръцете...и не само аз.
Ако ми направят над 50%* месечните удръжки от заплатата, постоянно ще ги гледам в ръцете...и не само аз. А цялата държава ще се пренесе на жълтите павета...и тогава вече ще има истински реформи.
Според мен, колкото и грозно да звучи, това е начина да се събуди Българинът! Като гледам и натам върви...

------------------------
* Примерни числа.
Дали българина ще се събуди и ще си търси правата е много непредвидимо последствие. Управляващите нашата родина за пореден път показаха, че рядко се замислят, когато вършат нещо.
Как един пенсионер, който получава минимална пенсия 129 лв ще си позволи да купи тази "златна" винетка?
Какво да прави с тази "огромна сума"(пенсия) по - напред?!?! - да си купи лекарства, хляб и още нещо за ядене или да плати битовите разходи? Да не говорим колко от нашите побелели предци мизерстват, заради нехайното отношение към тях. Нима само аз съм срещала стари хора , които са дали живота си да работят за тази страна, а сега едва си плащат тока, водата и лекарствата?!?! Нима във всеки град няма такива хора?! Нима управниците ни не са ги виждали?! И какво прави правителството ни - повишава цените на всичко възможно, но не и на доходите.
Да, добре би било да се запълни дупката в хазната посредством вдигане на винетките и други данъци, но ...... дали това ще подобри инфраструктурата реално?!
Може би първо трябва да се подобри стандарта на живот на обикновения българин.
Ако българина не се събуди и не защити правата си - никой няма нищо да промени.
Едва ли пишейки тук ще успеем да направим нещо конструктивно, което да подобри качеството на живот на българина, но пък знае ли човек ?! - Може някои, от който зависи реалната промяна, да прочете някой ред в тази тема и да направи усилие да промени нещата.
Надеждата все още не е умряла , надявам се....
Пишейки тук няма да решим нищо, но може да се организираме за един протест срещу цената на винетките и да паркираме стотина Волва на жълтия площад Smile колко му е, тъкмо хората да погледат истински машини и току виж нещо се случило Smile
Аз съм против вдигането на винетните стикери защото не намирам основателна причина. Затова съм реши да подкрепя съгражданите си който са организирали Протестна среща в гр. Разград на 28.11.2015 г. ако някой от съседни на нашия град има желание и няма организирано такова мероприятие в неговия град може да заповяда.
Само ще кажа, че в Швейцария годишната винетка е CHF 40, което както и да го пгледнем е по-малко от 80 лева. Швейцарските пътища са образец, но и "козите пътеки" с по-едно платно в планините им са по-изпънати от килим и ги облизват до черно през зимата. Милсля да спра до тук, останалото колегите ще ко кажат.
Незнам много от таксите във Европа но плащането на 97лв винетка е пълна глупост.Според мен трябва или Сръбския вариант на километър,или например Унгария винетката само за магистрала да някой ще каже ама ние нямаме алтернативни пътища ,хубаво но например до Бургас може по подбалканския..та ако искаш по бързо излизаш на магистрала.Тук във Чехия винетката е само за магистрали имаше идеи за регионални винетки но не се реализираSmile
Мисля,че е неоснователно да е еднаква цената за всички - аз(примерно)минавам 50 000км,бай Стоян - 500 километра за година и плащаме еднакво!Да,за колеги които по една или друга причина пътуваме повече може и да се съглася с тези 30 лева отгоре,но за хора с минимални доходи,които пътуват по принуда до най-близкия общински център за лекарства,до болница,за стоки от първа необходимост или оправяне на бюрократични неуредици и си чупят 30-40-годишните возила,и седем лева са много!Може би по-правилно щеше да е винетката да важи само за първокласни пътища и магистралите.Ако щете вярвайте,но по нашите села има хора,които никога не са ползвали 5-та предавка на колите си!А и специално в Северозападна България не виждам никаква поддръжка на пътищата!На второкласния(но международен)път от Видин за Зайчар през април пропадна пътен участък с дължина не повече от 50 метра и до момента не е предприето абсолютно нищо!След седем месеца бездействие тепърва започват ,,геологически проучвания" и проект - <!-- m --><a class="postlink" href="http://bnr.bg/vidin/post/100615344">http://bnr.bg/vidin/post/100615344</a><!-- m --> !И въобще всички пътища на север от Монтана са под всякаква критика!
А, защо не, като в белите държави, пътен данък в цената на горивото, колкото повече караш, толкова повече пари даваш на държавата. Хубав, но за съжаление утопичен вариант...
Pages: 1 2