Волво Клуб - България

Full Version: Антифриз
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте,

Аз имам малко тъп въпрос, но е важен за мен. Престои ми пътуване и гледам, че антифриза ми е малко под минимума. Бих искал да долея. Гледам, че на цвят е син сякаш. Има ли как да объркам като отида до бензиностанция, взема си от там и долея? Някакви съвети? Как да съм сигурен, че слагам правилния?
Първо си провери температурата на замръзване. С оглед резултатите вземаш готов за употреба - 20 или концентрат.
Аз бих взел концентрат и долея от него.
Въпроса на колегата е по-скоро какъв на ЦВЯТ да вземе, а не дали да долива концентрат или разреден. За лятото това едва ли е фатално. По-важно е да долее съвместим с този който му е на автомобила. За лятото може да долее и дестилирана вода, а наесен да го смени изцяло, ако температурата на замръзване е височка.
Колега откога не сте сменял антифриза? Вероятно вместо да доливате а по-добре да вземете един на Волво и да го смените. Огромна част от водачите пренебрегват смяната на антифриза и наистина реално като се замисли човек за какво да го прави? Ето ви две много хубави причини:

- Антифриза е диелектрик. В двигателя има различни метали, които могат да предизвикат електрокорозия. Антифриза служи като изолатор. Правилния такъв има подобрители които да неутрализират разните минерали и йони. С времето тези свойства изчезват.
- Антифриза има подобрители (мисля че силикати се наричаха), които запушват или запълват микропукнатините в материала, които се появяват поради ред причини (разширение, натоварване, стареене на самия материал). Естествено с времето това изчезва.

Не знам на колко време трябва да се сменя антифриза по предписание (ако има такова), но между три и пет години в зависимост от изминаваните километри е нормален интервал.
Съвета ми е да се смени, особено ако не се знае от кога е и какъв е.

Поздрави
Благодаря за отговорите. Ще го сменя скоро.
pamporov Wrote:Въпроса на колегата е по-скоро какъв на ЦВЯТ да вземе, а не дали да долива концентрат или разреден. За лятото това едва ли е фатално. По-важно е да долее съвместим с този който му е на автомобила. За лятото може да долее и дестилирана вода, а наесен да го смени изцяло, ако температурата на замръзване е височка.
Леле,ама въобще не си прав за цвета! Ето една хубава статия - <!-- m --><a class="postlink" href="https://maslata.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/">https://maslata.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D ... %B8%D1%8F/</a><!-- m -->
Може и да не съм прав за цвета, но като цяло моя съвет съвпада с този от статията:
Quote:С какъв антифриз да долея?
Всеки един антифриз на основа етилен гликол е смесим със себеподобни антифризи на различни търговски марки. При смесване на Long life антифризи с такива от по-ниско експлоатационно ниво, проблемите идват от това, че в новосформираната смес могат да се появят компоненти, които не са безвредни за съответната охладителна система. Затова ако нямате подходящ за Вашия автомобил, долейте с вода и замерете в сервиз преди началото на зимния сезон. Ако е необходимо, след замерването добавете от правилния продукт до получаването на необходимата концентрация.
Това беше много полезно Smile