Волво Клуб - България

Full Version: Въпроси за самодиагностика, радио и трети ред седалки (XC90)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Здравейте!

Вчера от любопитство исках да проверя дали скритото меню за диагностика, което имах на S60-ките е налично и при XC90, все пак и то P2. Е, има го, но малко ме притесни това, което ми "каза". Наби една камара грешки, които при първа възможност ще трябва да бъдат прочетени по-обстойно. Въпросът ми е, колко трябва да се притеснявам, при положение че колата не дава оранжеви и червени удивителни, а през очите на лаика, какъвто съм аз, всичко си работи нормално?

Това изписа:
- HCM DTC SET - фаровете си работят нормално и завиват;
- UEM DTC SET - не знам какво освен огледалото е в този горен ел. модул, но то си се затъмнява нормално;
- REM DTC SET - заден ел. модул. Не знам какво е към него;
- ICM CHECKING - всичко по "инфотеймънта" работи нормалмо;
- PSM CHECKING - няма проблеми с памет или настройка на седалката;
- PDM DTC SET - пасажерската врата се заключва и отклчва нормално, стъклото работи без засечки;
- CCM DTC SET - нямам проблеми с климатика;
- DDM CHECKING - и шофьорската е като пасажерската;
- CEM DTC SET - тук нещата са много, но поне аз проблеми не съм забелязал;
- ECM DTC SET - за двигателя без диагностика, не може да се каже нищо;
- TCM DTC SET - АСК работи нормално, все пак колата няма 40К км.;
- SAS DTC SET - за тези грешка знаех при покупката на колата, но плочката е сменена през октомври и е в гаранция. Посъветваха ме да не бързам със смяната засега;
- BCM DTC SEТ - спирачките работят нормално.

На тези, които са "checking" не знам колко време им необходимо за да ги прочете и дали след това биха дали грешка, но не съм ги чакал. Имаше и няколко "ready", но не съм ги изброил, защото не са грешки.

Дотук с грешките. Следващият ми въпрос е за телефона/радиото. Има ли възможност да бъде добавена кирилица без да се превежда менюто? Свикнал съм всяка техника, която ползвам да е с английско меню. Проблемът ми е в това, че в телефона си съм записал българите на кирилица, а чужденците на латиница. Сега когато някой ит първите ми звъни, на дисплея се изписват въпросителни. Същото е положението и с имената на руски песни и изпълнители, когато пускам музика през Bluetooth или USB.

Последният ми въпрос е свързан с третия ред седалки. Не мога да сгъна тази от шофьорска страна. Поразрових се в интернет и се оказа, че това е често срещан проблем. Намерих клип в YouTube, където издърпват с ръка палчетата с пружините, които са в задната ѝ част и така облегалката се освобождава. Уви, не ми се получи. Има ли още нещо, което мога  да дръпна, бутна, натисна, напсувам за да се сгъне пущината?
Quote:Вчера от любопитство исках да проверя дали скритото меню за диагностика
Къде е това скрито меню?
За първи път ли четеш грешките?
Ако отговора е положителен не се притеснявай. Възможно е батерията да е била изтощена или неправилно разкачена/свързана. Изтривай грешките и наблюдавай за сега.
Ако отговора е отрицателен провери дали са ти затегнати терминалите на батерията, както и нивото на електролита (допълни с дестилирана вода), ако батерията не си я купувал ти.

Quote:SAS DTC SET - за тези грешка знаех при покупката на колата, но плочката е сменена през октомври и е в гаранция. Посъветваха ме да не бързам със смяната засега;
Кода 100% ти стои отпреди да я сменят. Ако има грешка в плочката излиза съобщение веднага на таблото с жълт триъгълник.

Quote: REM DTC SET - заден ел. модул. Не знам какво е към него;
Парктроника е закачен към него.

Като заключение - нищо притеснително до тук. Карай смело и наблюдавай от време на време кодовете.

Поздрави
Благодаря ти, che4ef!
Менюто се пуска като натиснеш READ на лоста за мигачите и докато го държиш натискаш два пъти копчето за задните светлини за мъгла.
Да, за първи път.
Иначе плочката е сменяна в МП, там изцяло е обслужвана колата. Преди да взема колата, пак там мина пълния преглед по check list. Като проблеми в протокола фигурираха SAS, слаб акумулатор, износени гуми и козметични забележки. Акумулаторът беше слаб защото няколко дни е припалвана за по 5-10 метра из сервиза, докато пребоядисваха посочените козметични забележки. Сега проблеми никакви, но реших да питам за мое спокойствие.

Поздрави!
Quote:Менюто се пуска като натиснеш READ на лоста за мигачите и докато го държиш натискаш два пъти копчето за задните светлини за мъгла.

WOW Колега, този фокус не го знаех. Ето че всеки ден научавам нещо ново. Супер. Благодаря.

Quote:Да, за първи път.

Няма проблеми значи, просто наблюдавай.

Quote:Като проблеми в протокола фигурираха SAS, слаб акумулатор, износени гуми и козметични забележки.

Ключа от палатката на грешките е именно слабия акумулатор.

Давай малко снимки да плакнем очите.
За облегалката на третия ред - извади седалката и след това я засили като я прибираш за да може да отключи облегалката - би трябвало да стане, като я хлъзгаш леко назад не винаги освобождава облегалката, а като я джаснеш освобождава.
Nicky Wrote:За облегалката на третия ред - извади седалката и след това я засили като я прибираш за да може да отключи облегалката - би трябвало да стане, като я хлъзгаш леко назад не винаги освобождава облегалката, а като я джаснеш освобождава.

Това пробвах първо, но не стана. После намерих тези "палчета" в YouTube, но пак не стана. Много ми е странно. Може би аз не правя нещо като хората.

che4ef Wrote:WOW Колега, този фокус не го знаех. Ето че всеки ден научавам нещо ново. Супер. Благодаря.
Човек се учи, докато е жив Smile Радвам се, че и аз съм могъл да бъда полезен с нещо.

Quote:Давай малко снимки да плакнем очите.

Тук има няколко: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.volvoclub-bg.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=43065">viewtopic.php?f=10&t=43065</a><!-- l -->, все не ми остава време да я снимам качествено. А когато имам време или вали, или колата е за миене :roll:
За седалката - вдигни капака над акумулатора и разгледай отзад да не би да опира в нещо, аз ги ползвам там тия места и често ми се случва.
Quote:Последният ми въпрос е свързан с третия ред седалки. Не мога да сгъна тази от шофьорска страна.

За да се сгънат седалките долната част трябва да е прибрана напълно. Тази която се плъзга назад и колегата ти каза да видиш дали не опира нещо.
отвори седалката и погледни в дясната релса към края, т.е. тази част към тебе дали няма едно хлабаво малко черно болче. Дори да изглежда ОК позатегни го малко и пробвай пак. Показъл съм го с червено кръгче къде се намира. Провери и от двете страни.

[attachment=51531]

Поздрави
glamav Wrote:За седалката - вдигни капака над акумулатора и разгледай отзад да не би да опира в нещо, аз ги ползвам там тия места и често ми се случва.

Няма, само този майтап "компресор+флакон за лепене на гуми" е там.

che4ef Wrote:... дали няма едно хлабаво малко черно болче. Дори да изглежда ОК позатегни го малко и пробвай пак.

Ще погледна, но на това място мисля, че имаше едни П-образни скоби, като ограничители за седалката.

Това е въпросното видео:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=hfdkJRiYfgc">https://www.youtube.com/watch?v=hfdkJRiYfgc</a><!-- m -->

В първата му част много добре се виждат палчетата на пружините, които трябва да се дръпнат за да освободи. Може би ще ми трябва трета ръка от някого, защото уж ги дърпам, а с глава пробвам да бутна облегалката, но нищо не става.
Забелязах, че отпред където е ръкохватката за освобождаване на седалката по цялата ширина на колата върви едно жило, като за велосипедни спирачки. То за какво е? Струва ми се хлабаво.
Не не не. Педалчетата само освобождават долната страна за да започне да се прибира. След като се прибере до край, последните 4-5 милиметра освобождават горната част да може тя да се прибере. Тоест трябва да натиснеш долната назад и чак тогава да килнеш горната. Ако имаш време да се моташ из София може да ми звъннеш да се видим и да погледна. И да ти пуснем една диагностика да ти е мирна главата Wink
Pages: 1 2