Волво Клуб - България

Full Version: За винетките, toll таксите и ...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
НАПИ започва подготовка за въвеждане на тол-система

Подготовка за въвеждане на тол-система за събиране на пътни такси започва Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Първоначално тя ще важи само за товарни автомобили с маса от 7,5 т и повече, като постепенно ще бъде въведена и за останалите автомобили, уточни изпълнителният директор на пътната агенция инж. Янко Янков. По думите му засега не се обмисля премахване на винетната система.

Дали двете системи могат да функционират успоредно ще стане ясно в процеса на експлоатация. Тол-системата ще се прилага за автомагистрали и пътища от първи и втори клас. По проекта се работи във връзка с изискването за въвеждане на единна европейска

Взето от www.lev.bg
Мисля, че системата в Германия е най-справедлива: всички данъци, такси, акцизи, винетки и пр. са включени в цената на горивото - караш повече - плащаш повече, защото и ползваш повече пътищата и си оставяш част от гумите по тях! Smile
Освен това минимални разходи - няма чиновници, будки, опашки.
Ами да споделя че в Австрия също има платени пътища + винетка за магистралите, не за второкласните пътища. Доколкото знам има някакъв тунел на който се плаща допълнително + май някакъв път но това е долу към италия през Вилах, а тунела се намира мисля на пътя м/у Залцбург и Грац, и Астрийците не протестират. Ако системата е така и в БГ добре, иначе лошо да ти взимат по 10 пъти за едно и също нещо.
Мисля че говориш за път 24 за Грац , но и там имаш избор ако не искаш да минеш напряко през тунела и да си платиш за това , заобикаляш през върха и готово. Просто хората там са си дали Smile ДВЕ възможности и всеки сам да си избира Smile
Мисля, че при това състояние на пътищата в България, с всеки 1 лев даден за винетки пълним джобовете на някой мазен политик..
понеже ми се наложи да попътувам ще ви кажа малко цени.
В Гърция от Кавала до Лариса --такса магистрала 5 евро ама магистрала не като нашато минирано поле. Винетки няма.
В Италия от Милано до Триест-- такса магистрала 19 евро. винетки няма.
В Словения-- винетка за 6 месеца за всички пътища и магистрали-мисля че беше 30 евро
В Хърватска -- такса магистрала около 15 евро мисля
В Сърбия --война имаха ама и магистрала си имат Такса магистрала 13 евро по трънския курс.
Да подновим пак дискусията на винетките и очакваното повишаване на цените им!?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://plamenkost.blog.bg/politika/2009/10/27/vinetka-li.423882" onclick="window.open(this.href);return false;">http://plamenkost.blog.bg/politika/2009 ... -li.423882</a><!-- m -->

Може би е време да изкристализира и се материализира в конкретни действия идеята за обща позиция на автоклубовете?
и още по темата:
------------------------------------------------------------------------------------------
Обмислят по-скъпи винетки за старите коли

Предвижда се годишната такса за превозните средства със стандарт Евро 3, 4 или 5 да бъде намалена с 5%.

Това стана ясно след работна среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и представители на Агенция „Пътна инфраструктура".

На нея бе още съобщено, че ще бъдат увеличени таксите за превозни средства с екологичен стандарт на двигателя Евро 2 или по-нисък, тъй като те са неекологични.

Това ще засегне превозните средства, произведени преди 2000 г.

Този вид такси за превозни средства се въвеждат във връзка с изменение на Закона за пътищата от 2008 г. С него се транспонират изискванията на европейското законодателство в областта на пътните такси.

Взето от : news.ibox.bg
------------------------------------------------------------------------------------------

Според следната статия излиза че няма значение кога е произведена колата, а от значение е само показанието за въглероден оксид СО в отработилите газове [обемни %].

Интересно кои данни ще се вземат в предвид при определяне на данъка, ако техническия преглед е нагласен.
само едно ще кажа..дойде ми до гуша от тази държава и овцете, които я управляват...хвана вече да прилича на ферма...утре съм на среща да си получа постановлението за непоказана гражданска..а онзи ден дойде началникът на полицията тук с неговата лада на сервиз при един приятел и погледнах ладата и ни валидна гражданска имаше, ни винетка...ай със здраве..който иска да плаща, аз докато не видя път 1 лев няма да дам..омръзна ми да карам в обор..аман..