Волво Клуб - България

Full Version: Проблем с предупредителната лампа за колана - 740
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте колеги!
Значи имам следния проблем. Обяснявам подробно. Значи знаем, че 740 имат една лампа за колана, която постоянно мига на таблото и издава един гаден звук, когато не си си сложил колана. Когато дадеш контакт, тогава тази лампа се вклюячва. Когато колата е изгасена, лампата не се включва. Е да ама днес извадих колана, изгасих колата и лампата продължи да мига и да вади звук. Така. Какво направих аз, за да се опитам да я вкарам в ред. Откачих акумулатора и го закачих пак. Полза - 0. Сега се опитвам да разсъждавам къде може да е грешката. Колата съм я разглобил вътре яко и чака вашата помощ. Обадих се на 1 приятел, механик, който ми обясни, че в седалката имало датчик, който отчитал дали съм седнал или не и задействал лампата и предполага, че проблемът е там. Но честно да ви кажа, мисля че в 740-ката няма такъв датчик и според мен той е в държача за колана. Защото независимо дали съм седнал или прав, лампата продължава да си работи. Бях тръгнал да разглобя колана, но ме отказа този мой приятел. Сега си мисля дали проблемът ще е в държача или ще е някъде по-далече по веригата, като визирам мястото за ключа на колата(забравих думата)..може би продължава да дава ток независимо, че съм извадил ключа? Не съм механик, но ако някой помогне ще съм благодарен, преди да отида на майстор..
Не е от ключалката по пътя на логиката предполагам, защото иначе трябваше да има къси светлини ако пускаше ток..а няма светлини..=> проблема е в колана май, ама как е устроен..разглобих го и го гледам като неандерталец..някаква лампичка, 3 жички ии ... :o
Оправих колата, проблем с клемите в колана. Та да споделя с някой, който може да има същия проблем. Значи колата е модел 1985-та и няма датчик под седалката. Има един датчик в самия колан, който се вади лесно. В него има лампа и 3 клеми. Лампата е за да свети, а клемите при минимално отколонение дават на късо и карат лампата да мига. Така, че разделяйте ги тези клеми, а аз смятам да ги изолирам и повече тази лампа да не мига Big Grin :lol:
Правилно си се ориентирал колега, прегънато листче хартия или друг неметален предмет решава въпроса.
Датчик има на пасажерската седалка само тъй като се предполага че колата без шофер не може да върви... всъщност не е датчик а е нормално отворен прекъсвач а за да не свети и да не цъка по лесно е да разкачиш куплунга под седалката или да махнеш крушката от таблото.
Механичен прекъсвач е под предните седалки!
Ако си дигнеш "гъза", ще спре да мига лампата. Ако е друго, да се отремонтира проблема.
Всичко е лесно и елементарно за правене. Единствено е неудобно!
Успех.