Волво Клуб - България

Full Version: Проблем с индикация за незакопчан колан
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7
Здравейте колеги,

имам следния проблем в колата ми волво в40 98г:
при запалване на двг. би трябвало мигновенно да започне да цъка сензора за незакопчан колан или най-малкото да свети червената индикация до плафона. При мен и двете не функционират- не свети индикатора и специфичното цъкане го няма. Проверих в книжката какво може да е проблема, но не открих на кой бушон е вързано. Имам проблеми и с индикацията за забравени фарове след като е изгасена колата. Може би и двете са в един кръг на 1 бушон? Всичко друго по колата работи като светлини, климатици, радиа и прочие. Моля за съвет.

Поздрави!
Проблем с "индикацията за забравени фарове след като е изгасена колата" нямаш, защото такава няма. Когато угасиш колата угасват всички светлини (освен ако изрично не си врътнал копчето на габарити).
Другия проблем, за незакачен колан. Провери под седалката да не би предишния собственик да му е изкарало нервите и да е разкачил буксата. Какво търсиш - разкачена букса. Какво представлява - излиза кабелче от закопчалката на колана и проследяваш къде отива. Защо ти обеснявам - защото ти говоря малко наизуст - възможно е тази буксичка да не е под седалката а да е в централната конзола например... затова ти казвам - проследи кабелчето.
Има още един вариант - да е дал на късо (неволно или нарочно) прекъсвача вътре в споменатата закопчалка на колана.
Не бързай да разкачаш плафона горе и да търсиш проблема в него - в плафона просто идва едно кабелче със сигнал да свети лампичката. А лампичката е светодиод, така, че шанса да е изгоряла е минимален.
Спомена, че се съмняваш в бушон - не ти е проблема в бушон, защото и други работи няма да ти работят... но не е зле профилактично, особенно преди зимния период да ги провериш всичките (под волана и под капака). Това е само при добра воля и от любов към автомобила Smile
Провери ги тези неща и кажи какво е станало да мислим нататък какво ще става.
УПЕХ
Здравей колега,
провери под седалката на шофьора - трябва да имаш един кабел и той най-вероятно е разкачен от буксата. Щтракни куплунга и ще имаш идикация за колана, а също така и зхранване на аербеците - явно някой преди теб е искал да кара без колан и да не му щтрака зумера...
За фаровете индикация няма, защото като изгасиш двишгателя те изгасват - индикация се слага, когато остават включени!
Дано да съм прав и това да ти е проблема.
Поздрави!
...а както виждам вече и друг колега е намоето мнение, така че успех!
А мигачите нали ти работят? Защото са на едно реле с индикацията за колана.
Благодаря за изказаните съвети колеги, ще пробвам всичко изброено от вас! Поздрави!

ПС: кой знае, ако ме нерви и мен, повторно ще разкача буксата Big Grin
Здравей пак,
както вече казах в предишния си пост, освен идикация за колана от там е и захранването на аербеците - като го изключиш ще си караш без аербеци - въпрос на избор и лично решение Big Grin
Така е, захранването на въздушните възглавници е там. Или по-точно електрониката прави така, че ако не си си сложил колана няма възглавница, защото при тази ситуация тя по-скоро ще те довърши...
Ако все пак стигнеш до заключението, че ще караш без колан, но искаш възглавница споменах за вариант в който предния собственик може би е отворил закопчалката на колана и е омагьосал прекъсвача да си мисли, че винаги си с колан. Просто казвам, но в никакъв случай не те съветвам. Най-добре си слагай коланчето и се радвай на живота Smile
При мен беше изключена. И не знаех че има такава индикация. Един ден видях, че от закопчалката на колана излиза кабелче и отива под седалката. Но завършваше с букса, която беше свободна, тоест не беше включено кабелчето никъде. Огледах да потърся кабел, където да се свърже, но не открих. И така докато един ден ми хрумна да се поразровя по- добре и намерих кабела скрит под корите на пода под седалката. Затова, ако не откриеш къде трябва да се включи твоят кабел, разрови където ти казах. При мен сега си работи нормално и нямам никакво намерение да го изключвам. И без това вече ми е терсене да карам без колан. Не се чувствам удобно без него. Както и всички в семейството ми. Задължително преди потегляне и на най- къси разстояния се поставят колани както отпред, така и на задните седалки.
И аз съм твърдо "ЗА" коланите. Нещо ми липсва ако не го сложа... чувствам се ... неподготвен за критични ситуаций и рекзи маневри. Държи ме на седалката, където ми е мястото, а не да се разхождам из купето и точно когато ми се налага да натисна педал "животоспасяващо", аз да съм "ментнат" на пасажерската седалка от центробежната сила... Всеки си взема решенията за себе си.
yuckuJackD Wrote:И аз съм твърдо "ЗА" коланите. Нещо ми липсва ако не го сложа... чувствам се ... неподготвен за критични ситуаций и рекзи маневри. Държи ме на седалката, където ми е мястото, а не да се разхождам из купето и точно когато ми се налага да натисна педал "животоспасяващо", аз да съм "ментнат" на пасажерската седалка от центробежната сила... Всеки си взема решенията за себе си.

Аз съм откачил буксата на индикатора ама РЕДОВНО си карам с колан ,както каза ти едно ми е несигурно такова като не съм го сложил :!:
Pages: 1 2 3 4 5 6 7