The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Как се приготвя вино

#1
Пускам тук ена тема дето ме мъчи от седмица насам. Реших и аз да си направя вино в къщи и да си точа колкото и когато поискам. Да ама то правенето на виното хем не е толкова трудно хем си има някои философии. Имам спомени от преди доста години как дядо ми и баща ми правеха вино но те доста повърхностни и без подробности. Изчетох де що имаше по темата в нета и мисля, че ще успея да се справя като използвам следните стъпки:

Материал - около 130кг хубаво червено грозде - мерло, каберне или мавруд
1. смачкване на гроздето ,като се отделят и хвърлят 2/3 от чепките. Слагане на материала в съд за ферментация ( поне аз разполагам с нов 150л син бидон - намам място за буре , а и поддръжката на буре е доста по-сложна ). Евентуално сулфитиране със серниста киселина в съотношение г/л
2. Бурна ферментация с полуотврен капак, като веднъж дневно разбърквам материала за да се разбие и намокри "шапката"
3. След приключване на бурната ферментация следва източване на виното в друг бидон за тиха ферментация и слагане на тънък маркуч ( от система ) в дупка на капака , като другия край е потопен във буркан вода.
4. След окончателното спиране на ферментацията ( спира да бълбука маркучлето в буркана ) - точене и пиене до откат.

Ако сред нас има винари-мераклии дето сами си правят виното нека споделят рецептите си, за да видим кой как го прави. След няколко седмици може да разрешим възниклите въпроси с поливане от вече готовия продукт.
VOLVO S40 1998 100kW (140к.с.) 5 MANUAL 183Nm минало
VOLVO S60 D5 2006 136kW (185к.с.) 6 MANUAL 400Nm минало
VOLVO XC60 2013 158kW (215к.с.) 6 AUTOMATIC 440Nm настояще
VOLVO бъдещето е неизвестно...

#2
Сашо, поздравявам те за темата!!!!!!! Технологията е тази, но да знаеш, че се получава разлика от ферментация н бъчва и в пластмасов бидон :evil: . В големите винзаводи слагат ширата в големи неръждаеми прави цистерни и се изхитряват да подправят вкуса с дъбови трески. Няма да казвам за кой винзавод става въпрос, само ще кажа, че произвежда главно за износ. Можеш и ти да се опиташ да напраниш този "тарикатлък" в домашни условия. Вкуса става същия, все едно че виното е отлежавало в дъбова бъчва. Има и нещо друго- ако продължително време държиш вече готовото ферментирало вино в пластмасов бидон, се получава т.н. "цветясване". Изразява се н появата на повърхността на един особен жълто-бял "филм". Ако го изпиеш бързо това няма и да го разбереш, че става :twisted:
Успех и още веднъж поздрави за чудесната тема.
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.

#3
Хахахаха,то ще трябва май нов раздел да правим във форума,нещо от рода "Какво пият боговете и как да си го приготвиме сами" Big Grin Big Grin Big Grin .Утре ще ходя да си купувам грозде,миналата година за пръв път се пробвах и съм доволен от резултата,технологията е такава каквато си я описал и може и да има тънкости ама съм още нов в занаята и несмея да експериментирам още.Да си призная мислех преди седмица да пускам тема във форума ако има колеги от лозарски региони дали немогат да уредят грозде направо от производители че то при нас на пазаря аман от прекупвачи,вземат го от хората на по 10-15ст. а го продават на по 70-80ст,та засега съм се уредил и утре ще пътувам към Сливен за грозде ама за догодина пак ще трябва да се мисли Big Grin Big Grin Big Grin .
V40 2000г. 95кс Габрово

#4
Тая година ще пробвам приготвяне на вино от бъз. Първо се приготвя сок и после се слага вода се приготвя вино. Идеята е да се използват полезните свойства на питието. Ето и малко допълнителна информация: <!-- m --><a class="postlink" href="http://network-hv.com/index.php?option=com_content&task=view&id=799&Itemid=190" onclick="window.open(this.href);return false;">http://network-hv.com/index.php?option= ... Itemid=190</a><!-- m --> Попроучили сме въпроса за ползата от сока и виното и наистина има ефект според опиталите.Освен това сока е много приятен за пиене-разтваря се с вода и е доста вкусно. Като достигна до краен резултат ще пиша как е.. Smile

#5
Здравейте !Хубава тема :roll: Струва ми се ,че пропускате най-важното нещо --ЗАХАРНОСТТА !Аз я меря веднага след смилането на гроздето .Ако имате захаромер и випокаже под 17 захарност ,добавете захар ,защото след 2 месеца ще сте произвели супер качествен винен оцет(ако има и гъба разбира се )
ако нямате захаромер ,може да се доверите на "дядовата" технология с яицето (само дето не съм сигурен дали трябва да е сварено) Ако всичко е наред ,си спомням ,че това което остава да се вижда от него при потапянето му в сока ,трябва да е колкото 5 стотинки (от бай-тошовите Big Grin )
Друг важен момент е колко време гр.сок ще стой в първия съд(при мен е кадус ) тук съм чувал много мнения и не смея да споря .Но зная ,че колкото повече стой ,виното става по- гъсто ,но и по богато на танин!което не е никак добре .Затова го държа 3 дни и хайде в бурето!
За цвят използвам бъзово семе !
И понеже виждам ,че тука има мераклии ......ето и един въпрос?
Как става бяло вино от червено грозде ?
как става червено вино от бяло грозде ?

#6
Здрасти Миро. Директно отговори на въпросите ти:
1.Яйцето НЕ трябва да е сварено.
2.Точно престоя на ширата заедно с чепките, люспите и семките/след смилането естествено :wink: / определя дали виното е бяло или червено, а не точно цвета. При престой с чепките става червено вино и правилно си отбелязал, че е по тежко и повече боли глава от него заради танина. Ако мелиш гроздето и веднага го прекараш през пресата, става бяло вино/т.н. самоток/, дори да е червено на цвят :wink: . После са да е съвсем безотпадна технологията на джибрите се слага Фидел Кастро в съотношение 4:1 в полза на водата и след края на фервентацията вариш ракия :twisted: ...хубавото е, че когато материала стане готов можеш да го запечаташ в бидони и да го вариш чак напролет.....който има търпене естествено и няма време :wink: Big Grin
3.Захарността задължително се мери и трябва да е около 22 градуса.....казах около :wink: . Има два основни начина за повишаването й. Първя е с добавяне на Фидел Кастро, а другия с изваряване. Ако захарността е по-малка става оцет, ако е по-голяма виното ферментра доста по-дълго време. Голямо значение за времето на ферментащия оказва и околната температура.Ако тя е по-ниска ферментира по-бавно, по-висока-ферментацията се ускорява.
4.Избистрянето става с естествени и изкуствени/химия/ вещества. Мисля, че от последните най-употребявана е сернистата киселина.
5.Ако човек иска да пие шира, то тогава пресичането на ферментацията става с натриев бензоат, но не вярвам тук сред нас да има такива ентусиасти Big Grin Big Grin Big Grin
6. Аз лично правя цялото грозде на ракия, просто я предпочитам пред виното....въпрос на вкус и личен избор. Пък и нали е казано "Който пие ракия не остарява".......защото умирал млад :twisted: :twisted: :twisted:

Поздрави на всички и НАЗДРАВЕ!!!!!!!
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.

#7
6. Аз лично правя цялото грозде на ракия, просто я предпочитам пред виното....въпрос на вкус и личен избор. Пък и нали е казано "Който пие ракия не остарява".......защото умирал млад :twisted: :twisted: :twisted:

Знаеш какво да правиш с гроздето :hello1: :hello1: :hello1:

п.п.Наздраве :partyman:

#8
понеже вече мина полунощ, а аз се прибрах преди малко и ме боли всичко ще се отчета утре какво сътворих сега мога набързо да отговоря на миро на въпроса за бялото вино от червено грозде - и аз съм се чудел преди как става и какви химии праяет ама нали казах че изчетох форумите...
та бяло вино от червено грозде се прави като се отделя сока веднага след смачкването/смилането на гроздето. смисъла е в това че пулпата/ мекото съдържание на гроздето винаги е бяло , а цвета е в люспата. няма люспа - няма цвят в най-общ смисъл.

айде утре(т.е.) днес ще напиша един ферман какво сътворх . пък какво ще стане може само да се гадае.


ПП относно захарност - да пропуснал съ да уточня параметрите , както и тези на температурата


ППП абе винари, някои хора дето познавам сипват каквото и колкото имат и им дреме на.... пък после пак пият нещо дети прилича на вино
VOLVO S40 1998 100kW (140к.с.) 5 MANUAL 183Nm минало
VOLVO S60 D5 2006 136kW (185к.с.) 6 MANUAL 400Nm минало
VOLVO XC60 2013 158kW (215к.с.) 6 AUTOMATIC 440Nm настояще
VOLVO бъдещето е неизвестно...

#9
По моята тема с виното от бъз- в момента тече ферментацията. Доколкото мога да помогна за традиционното вино от грозде:
1. След смилането на гроздето се измерва захарността-трябва да се направи минимално 22 и не повече от 25%. За целта на 10л. вода се слага 2,5кг захар.Ако например имаш 100кг материал с 18% захарност за да стане 23% се слагат по 0,5 кг захар за всеки 10л., т.е. 5кг.За да се разтвори захарта добавяш примерно 10л. вода за която е нужно още 2,3кг захар и общо се получава след смесването 110 кг материал с 23% захарност.Може да се сложат и две кофи вода, но за всяка от тях се предвижда 2,3-2,5кг. захар само за водата.Опитът показва че стабилно вино се прави при 23-24% захарност на материала. При по-малко може да вкисне а при повече да стане на сироп. :evil:
2. По време на ферментацията трябва да се осигури колкото се може по-постоянна температура за съда с материал. Най добре е в помещение, което не се отваря много и да се позагъне с някоя стара черга, дрехи или нещо подобно.
3. Трябва да се разбърква по един-два пъти на ден за да не засъхва джибрата най-отгоре.
4. От опит знам, че като падне джибрата на дъното-т.е. виното е готово, хубаво е да се поостави няколко дни без да се бута.Нормално всичко това продължава около 40 дни с поотлежаването. След това може да се извади готовото вино, а в джибрите да се сложи вода и захар за второ вино с по-ниско качество или за материал за ракия.
5. Виното като се премести в друг съд претърпява вторична ферментация, която е по-тиха и чак тогава показва истинските си качества. Ако е в дървено буре самата дървесина на бурето му придава някои вкусове и аромати, затова казват "Хубавото буре прави хубаво вино".Тихата ферментация се познава по леко резливия вкус на виното. Когато вкуса се изчисти се слага избистрящ химикал, за който може да попитате в аптеката колко и какъв да е.
Наздраве. Big Grin

#10
Здравейте,няма смисъл да повтарям писаното от колегите за правенето на виното а само ще кажа че материала е в качетата и сега ми остава чакането докато стане готово винцето Big Grin Big Grin Big Grin .
V40 2000г. 95кс Габрово



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)