<Tip and Tricks> Китайска мултимедия на мястото на оригиналната навигация - XC90

Mодели XC60, XC70, XC90
Site Admin

<Tip and Tricks> Китайска мултимедия на мястото на оригиналната навигация - XC90

Мнение от Tisho »

И интегрирането и в колата.
Всички знаем, че на старите XC90(P2 платформа) Volvo отдавна прекратиха ъпдейтите на картите. Ако трябва да бъда точен 2017 беше последния ъпдейт.

Китайците като народ предприемчив, надушиха дълаверата и веднага пуснаха техни си разработки заменящи дисплея на навигацията.
До тук добре, но като всяко китайско изделие, идеята е добра, изпълнението горе-долу бива(понаучиха се напоследък), но детайлите... Пълен кошмар. Типично по китайски.

Първи опит 2020г, полууспешен. С много бъгове и около 2минути време докато тръгне след запалване на двигателя.
Изпращат някакви кабели, които уж са за марката, модела и годината на производство, но... Е поне захранването бяха уцелили къде е. С доста четене на документация гледане на схеми на колата успях да го монтирам, че и да работи....Някак... :shock:
WhatsApp Image 2025-11-14 at 15.20.30_e685bb32.jpg
WhatsApp Image 2025-11-14 at 15.20.30_e685bb32.jpg (163.2 KiB) Преглеждано 596 пъти
Като го напече лятното слънце - няма тръгване, прегрява. Добре, че поне платката направена що годе свястно, та като прегрееше просто спираше а не му излизаха пушаците от чиповете. Разглобих, разгледах и... Аудиото към колата се свързва използвайки AUX входа на колата, но това не пречи на китайците да монтират вътре в платката си един 4 канален усилвател по 40W на канал клас AB. Чипа е на ST. Само от факта, че е клас AB грее доста добре. Мислех да го разпоя, но оказа се, че има извод Standby, с който го изключих завинаги. Температурата на алуминиевия корпус падна с около 30 градуса. Престана да прегрява.
Китаеца, като го питах преди да купя, дали ще ми работят бутоните от волана и т.н. беше повече от убеден, че всичко работи, имало си CAN декодер, който всичко правел... Прави, никой незнае какво, как и защо...
Разглобих CAN интерфейса, вътре някакъв контролер на ST, хубаво. Познавам ги, имам опит с тях, пиша на китаеца, дай ми сорс кода за да оправя проблемите и ще ти го върна работещ. Онзи - не!

Ами като не, не да е... Reverse engineering на CAN линията на колата, намерих ID-тата, командите които ми трябват. Седнах и си написах фирмуера за CAN декодера.
WhatsApp Image 2025-11-14 at 15.18.44_58481d72.jpg
WhatsApp Image 2025-11-14 at 15.18.44_58481d72.jpg (149.3 KiB) Преглеждано 596 пъти
https://youtu.be/wTR93qaQWpk?si=yk3XySqfPNL0F9l-
https://youtube.com/shorts/_-CG4imL6sM? ... esQghDEB1S

Нещата що годе започнаха да придобиват вид, при това работещ. С течение на времето добавих още функции, като подвижни линии при заден ход, информация от парктрониците(фабричните) на дисплея, отворена- затворена врата, багажник.
Но големия проблем се оказа самата китайска мултимедия. Процесор MediaTek 8227... Кошмар. Памет 2G рам. Oще по голям кошмар. При дълги маршрути, имаше навика да се препълва паметта и цялата мултимедия да забива. Отделно този кошмар на Медиятек е толкова бавен, тромав и пълен с проблеми, че почти нищо не работеше както трябва. Startup time > 2мин. Демек палиш чакаш две минути и нещо започва да се показва и стартира. Sleep mode - има ама... за една вечер и на сутринта я запалиш колата, я не. Китаеца се хвали, че е с Андроид 10... реално е 8.1. За да бъде по смешна ситуацията, при поръчката, първата поръчка която направих не дойде в срок, върнаха ми парите, поръчах от друго място - дойде. Няколко месеца по късно, първата поръчка пристигна... Та си имам две. :mrgreen:

Втори опит, няколко години по късно:
Недоволен от резултата започнах много по детайлно проучване на процесорите(SoC - System On Chip) за мултимедия използвани от китайците, оказа се, че има много по добре направени, че и работещи при това добре. Но това в следващата статия, като я подготвя ще я видите като мнение към тази. :)
Публикувай отговор