The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined array key 0 - Line: 1640 - File: showthread.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php 1640 errorHandler->error_callback
/showthread.php 915 buildtree
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volvo XC90 - High Performance Audio UP-grade

#1
В тази тема искам да споделя малко личен опит от подобрението на заводската музика, което направих в моето ХС90.

Когато закупих колата останах с впечатление, че както всичко в нея и музиката ще бъде на ниво. Бих казал, че HIgh Performance звучи по-скоро така, отколкото е реално. Да, има сила 4 х 40W с общо 8 колони, но сякаш е по-скоро Default. Вече не съм на възраст да си развалям слуха, но обожавам качествен саунд, не силен!
Първо посетих "Авител", за да видя какво може да се направи по този въпрос. Там Люси ми каза, че заради оптиката в колата, за да се постигне нещо хубаво, трябва да се изгражда всичко наново. Присъдата беше над 2500-3000 лв. - юнит, колони и т.н. ... страшно много пари, макар че кефът цена няма, ама ...
Отказах се и се заиграх с настройките на еквалайзера. Получи се нещо, но възможностите са ограничени.
Започнах да се ровя по чужди форуми и да сондирам мнение. Един ден чух Premium Sound в едно ново ХС90 и за размазах :mrgreen: - това търся!
Започнах да търся аудио модул, защото са различни. Premium е с 12 говорителя, Dolbi II и 4 х 75W. Разбира се ми трябваха и колони.
Намерих модул, но познавайки вече шведите, реших да се посъветвам с Роби, за да не си купя 2 кг. желязо на цената на сребро :mrgreen:
Оказа се, че е по-лесно да продам колата и да си купя такава с Premium - 1. Програмиране на новия модул, 2. Програмиране на още N модула и гаранцията за успех не е 100%. Реших да не рискувам, защото освен модула и програмирането нямаше да е 100 лв.
Все пак не се отказах и реших да експериментирам.
1. Закупих си средната колона - 8633111. Има кабелаж до нея, но не е захранена. Отидох при Роби с надежда да намерим решение. Той ме изпрати при Радо (човек, който е много наясно с електрониката, музика и т.н.). Човекът каза, че заводски не може да се подкара с моя модул, но ще го направи по друг начин.
2. Закупих един малък усилвател 2 х 25W (за средната колона). Радо раздели баса на единия канал, а пищялката на другия, като направи филтри и т.н. Резултатът беше страхотен! Плътен бас, сила и започна да докарва на съраунд ... е, не е Долби, но доста добре се получи.
3. Закупих предни и задни говорители (2-ра употреба) от Premium, които са на Dynaudio. Предните са среда + бас, а задните бас + пищялка. Парт номера - 30657756 и 30657757 (ляв и десен), а задните 8633110 (универсални са за двете страни).
4. Закупих и Dynaudio пишялките на предните врати.
5. Последва монтаж ... От оригиналната аудио система остана аудио модулът и задните високоговорители на колоните в багажника. Резултатът беше очеваден - много по-качествен звук, средата се появи и басът стана по-плътен и мек. За съжаление задната линия се оказа проблемна - едната колона "гъгнеше" (оказа се неработеща), а другата все едно нямаше сила. Свалихме проблемната и сложихме заводската - 40w. Задните високоговорителите на Premium са 8 ома, а на High performance 2 oma и моят модул няма сила да ги раздвижи. Предните от Premium са 4 ома и при тях няма проблем. В крайна сметка свалихме и другата задна Dynaudiо и върнахме моята.
Сега звукът е коренно различен - имам среда, по-качествен звук, сила ... с няколко думи - постигнах това, което търсех.
Всичко излезе около 800 лв. - високоговорители, допълнителен усилвател за средната колона (на таблото), филтри, работа и т.н., но кефът цена няма.
Сега остава само да направя изолация на вратите, за да подобрим аукустиката и всичко ще е завършено на 100% Smile
Може би с друг юнит, по-силен усилвател, други говорители и т.н., бих постигнал повече, но за мен бе важно да си запазя заводската визия, управление, задните модули за 2-ри и 3-ти ред седалки, за да не развалям визията на колата.
Така че, който е решил да си ЪП-грейдне High performance му трябват: Средна колона Dynaudio, Предни високоговорители Dynaudion, Предни пищялки Dynaudio, Допълнителен усилвател 2 х 25w и не много средства за монтаж и окабеляване. Задната линия препоръчвам да си я оставите, освен ако не желаете да монтирате Dynaudio говорителите с друг усилвател (за мен лично е излишно, но въпрос на вкус) ... и не на последно място - изолация на вратите за по-добра аукустука.
Все още се колебая за оригиналния суббас в задната дясна част на колата, над REM-a, но си возя децата и ми мина времето да силното думкане :mrgreen:

Дано да съм бил полезен и да ви спестя четеното на чужди форуми, експерименти и т.н., ако сте решили да подобрите озвучаването на High Performance в ХС90 Smile
BG VOLVO Member #00409
Reply



Messages In This Thread

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)