Волво Клуб - България

Full Version: Колеги , защо ABS системата работи така-май имам проблем???
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Здравейте на всички . Май има нещо не както трябва на волвото ми , което ще регистрирам в понеделник . Значи като натисна спирачки , започва яко дундуркане , направо трополене - имам чувството , че ще ми изхвърли десния крак и едва ли не , ако натисна докрай педала , като че ще се счупи нещо . Разбирам , че това е работата на помпата на абс-а , ама не е ли твърде силно , то направо си ми трепери яко кракът , друса си се здраво ??? :roll: И бая си се чува как тропа ... Карал съм сеат кордоба , също го имаше , ама мнооого по-леко и по- нежно , рено меган също - там пък почти не го усещах ... Това страшно ме озадачи след днешния ден , понеже покарах на шурето волвото , то е същото , като при него почти го нямаше това подскачане , стана за малко само веднъж и то толкова леко и нежно , че се стреснах доста за волвото , което платих и ще го регистрирам в понеделник , живот и здраве , направо огромна разлика имаше . Шурето каза , че е сменил накладки , ама ме съмнява само от това да е . Иначе спира добре , ми се стори :-s Та някой да даде съвет , какво може да е , струва ли си изобщо да го взимам това коленце - тъй като има възможност да си взема парите обратно , т.е., докато не е регистрирано още мога ... Какво ще кажете по въпроса колеги , че нещо взе да ми пари под задника , време не остана , ей го е къде е понеделник , не мога да са го въртя човека , още повече ми се пада приятел 8-[ 8-[ 8-[

Става въпрос за В40 - 2,0 , бензин , 97 г.
При мене АБС-ът също се чува, което мн дразни, но като пробвам да сприрам в мн дълбок сняг или на лед просто се чува как бият спирачките, връща ми на крака, но и педалът омеква, т.е. колкото да натискам май няма да почне да бие по-яко. Като намалявам мн рязко на сух път се пуска понякога АБС, приритва предала, но за мн кратко. Другото нещо е като са студени спирачките педалът се усеща по-твърд, а като загреят- поомеква и ест. спира по-добре.
Пробвай да загрееш спирачките(дори и гумите) и виж дали ще има разлика.
Колега здравей!
Понеже скоро сменявах едната полуоска заедно с карето и при мен имаше същото пукане и тряскане, НО го имаше дори и без да съм натиснал спирачката :!: Оказа се, че карето, на което се намира зъбното колело на АБС-а беше по-голямо и датчика(или там как му се казва) опираше в зъбното колело и от там идваше това пукане!Когато смених карето, което веднага беше подменето, всичко се оправи!Надявам се да съм помогнал и от там да идва проблема, надявам се да не е по-сериозно!
Обосновавам се със снимка, за да не си го представяте Tongue
На предната ми кола тези симптоми се появиха от криви спирачни дискове...Тресеше лошо като натискам педала, даже на волана се чувстваше...
Здравейте. Значи не ми тресе волана изобщо , също така не ми тресе , ако не са натиснати спирачките . Получава се само при по-силно натискане - днес установих , като натискам леко , пак спира добре , но го няма този импулсен режим така да приритва на крака . Ха сега де ... Дано са накладки , че май ще я взимам ...
Като поостарее спирачната течност се сгъстява и педала става по твърд и при малко усилие се вдига по-високо налягане в системата. Не знам дали е това, но погледни течността в казанчето дали е потъмняла и гъста.
Извинявам се че ще ползвам темата на колегата, но нека споделя и моя опит какъв е. Само веднъж до сега ми се е случвало да чувам леко прищтракване и ритане в педала - слу4и се при рязко спитране на лед. През другото време на сух път ако ми се наложи да спра по-рязко просто педала ми става осезаемо по-твърд, но не ме "рита". не зная дали това е нормално, но особено в началото това доста 4есто ми изкарваше акъла, понеже имах чувство 4е няма да мога да спра изобщо с толкова твърд педал. Нормално ли е такова поведение на спирачната система според Вас?

П.С. - при плавно спиране всичко е ОК - педалът е лек.
momo81 Wrote:Извинявам се че ще ползвам темата на колегата, но нека споделя и моя опит какъв е. Само веднъж до сега ми се е случвало да чувам леко прищтракване и ритане в педала - слу4и се при рязко спитране на лед. През другото време на сух път ако ми се наложи да спра по-рязко просто педала ми става осезаемо по-твърд, но не ме "рита". не зная дали това е нормално, но особено в началото това доста 4есто ми изкарваше акъла, понеже имах чувство 4е няма да мога да спра изобщо с толкова твърд педал. Нормално ли е такова поведение на спирачната система според Вас?

П.С. - при плавно спиране всичко е ОК - педалът е лек.


Здравей, колега!
Това, което знам за ABS е, че той действа на влажно, мокро, заснежено. Освен това съм го изпитал и лично. Случаите са ми били основно на сняг - натискам рязко педала на спирачката, след което кракът ми направо е изхвърлян нагоре. Идеята е да не блокират колелата и автомобила да се пързаля. По този начин те кара да натискаш плавно спирачките. Има и определен звук от самото действие на системата.
При сухо време ефекта на ABS е почти незабележим и ми се струва, че се увеличава спирачния път.
Здравейте отново. Така , значи взех го вече волвото , пък каквото ще да е ... Като го карах вчера нямаше никакъв проблем ,почти не се усещаше работата на АБСа . Пробвах много рязко да натисна , тогава сработи . Започвам да си мисля , че когато така ми риташе , беше много влажно и мокро , тук таме имаше още киша , та си мисля , че нещо е подействало на системата , за да се държи така ... Не знам , може нещо датчик , може да е било нормално ... Благодаря на всички отзовали се колеги . Засега прекратявам да търся ...