Волво Клуб - България

Full Version: Датчик за външна температура.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Привет колеги. Скоро баща ми си купи С40 1999 г. Та въпроса ми е някой знае ли къде се намира датчика за външната температура? Проблема е там, че на компа дава -40 градуса, а климатроника си прави каквото иска освен да духа студено. То това за сега не е проблем нали сме зима ама лятото :roll:

Ако някоъ се сблъсквал с подобен проблем моля да помогне. Благодаря предварително.
Колега, аз имах подобен на твоя проблем, но моето е V50 и може датчика да не е на същото място( отдолу в страничното огледало на вратата на водача).При мен се повреди лятото и ми отчиташе външна температура 0 градуса, като реалната беше +28!Обаче, аз като сложех климатроника на най-ниската възможна температура, той все пак си духаше студено!Успех с отстраняването на проблема :wink:
На с40 е пред радиатора на кабелите за клаксона. И при мен даваше -40, разкачих го, напръсках клемата с wd40 се оправи.
Благодаря за информацията. Утре сутрин ще проверя на светло.После ще докладвам.
Значи проверих, но единственото което намерих е един празен куплунг. Мисля че предишните му собственици са го откачили поради незнайни причини. Днес сим визложил на един колега електричар автоматрик да провери дали съответната букса е за термодвойката за външна температура със някакво съпротивление. Май отивам към нов. Cry
Теста със съпротивление е успешен. Буксата е същата, само че датчика верно но липсва. Някой има ли информация колко струва?
В Мото пфое с поръчка:

Каталожен номер: 30810375
Наименование: СЕНЗОР ВЪНШНА ТЕМПЕРАТУРА
Цена с ДДС: 44.9 лв.

Тук можеш да видиш как изглежда:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.skandix.de/en/spare-parts/electrics/sender-units-sensors/sender-unit-exterior-temperature/1019129/" onclick="window.open(this.href);return false;">http://www.skandix.de/en/spare-parts/el ... e/1019129/</a><!-- m -->
Здрасти колега, по принцип може да се замести фабричния датчик, който представляв един прост термистор. Естествено тази гимнастика има смисъл само ако не ти се дават пари за оригинален датчик, който си е най-доброто решение на проблема. Та въпросната операция съм я правил вече (успешно) на други возила, та затова пиша с хъс Smile . Важно е да се знае колко е съпротивлението на датчика, измерен с обикновен мултицет при стайна температура. По принцип в спецификациите на термо-резистора се дава съпротивление на елемента при 20*С. Като пресен пример мога да дам стойността на резистора на Фиат Мареа Уикенд - 10к при 20*С. Сега ми е малко дъждовно да слизам да вадя датчика и да го меря, но нека ако някой му е на лесно датчика нека го премери и да сподели колко е съпротивлението, та да можем да намерим из магазинчетата за стотинки и да прикрепим клеми за да можеш да го монтираш на кабела. Май това трябва да е датчика:

[Image: 1019129.jpg]
Това с термистора е хитро. По този начин винаги можеш да го сменяш при проблем и то за мижави стотинки. Сега само остава да намеря някой оригинален за да го измеря.

П.С. - По принцип не са ли стандартни :?:
Във Вадис е даден пада на напрежение при 20 градуса - при 20 градуса след термистора трябва да има 2 волта. За съжаление аз не мога да сметна съпротивлението за пад на напрежение от 10 волта.
Pages: 1 2 3