Волво Клуб - България

Full Version: Тайна кулинария
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Освен че горивата и храните на световния пазар поскъпват главоломно Confusedhock: , в дома на средностатистическия българин настъпва ужас и смут при въпроса на жената, рожба на патриархалното общество: какво да сготвя.
И мъжът, рожба на ориенталското разбиране за тиранин, отговаря: ми де да знам.
Де да знам, обаче като се върне от работа, ако жената не е познала какво му се яде...

Какво имам предвид.
Като изключим Ути и Иван Звездев, чийто рецепти са доста шантави (и често скъпо струващи), средностатистическото българско семейство зацикля на тема готвене не по-късно от третия месец от съвместното пребиваване (като приемем че първоначалният период от луд секс, кръчми и купони се изчерпва към края на втория месец).

Вариантът всяка вечер боб, пък утре за разнообразие кюфтета омръзва бързо, а и с нашата заетост човек се сеща за вечеря, като отключва входната врата, да ама детето трябва и да обядва, например.

Да се върнем на първоначалната идея.
Човек има нужда от идея за манджане почти всеки ден, освен когато знае много добре какво иска мнооооого.
И ето тук предлагам аз да споделим едни такива идейки, които да помогнат на изпадналия в беда (и умрел от глад).

Дето се вика "Готварската книга на Клуба".

Моят скромен пръв принос - рецептата е проста, но за мен - вкусна.

Пържени тиквички.

Много обичам тиквички. И кюфтета също, но сега говорим за тиквички.
Едва ли една съвременна домакиня ще срещне трудности в приготвянето на тиквичките, но за клубарите, които се прибират вкъщи преди жената, пак, пролетно време това си е един полезен съвет (ако обичат тиквички).

Точка първа. Сдобийте се от най-близкия магазин с достатъчно количество бира (в моя случай днес - с шест, като си имах и едничка вече в хладилника). Първата отива още докато намислите какво ще готвите.

Тиквичките стават най-бързо като ги белите и режете на кръгчета в движение. Т.е. режете две тиквички и, докато ги пържите, режете следващите две. Междувременно имате малко време и да сипете киселото мляко в съда за съхранение, да резнете известно количество копър и чесън. Т.е. между обръщането и ваденето едвам сколасвате да приготвите следващата порция за пържене, както и малко от останалите продукти за сместа. Но така е по-вкусно - нещата се омесват постепенно и престояват по-дълго заедно.
Споменах ли, че Не трябва да ползвате брашно? То прегаря много бързо, поради което лъже че тиквичките са изпържени, а и аз лично след третия път установих (когато забравих за брашното), че са по-вкусни без него.
Някъде към третата бира сме насмогнали с процедурите и вадим първите тиквички от тигана и ги пльосваме една по една в сместа мляко-чесън-копър-и-сол. Тиквичките обичаткисело мляко, обожават чесън и не могат без копър. Единственото, с което можем да прекалим е солта... до степен дори и сбира да не влизат...
Забравих да кажа, че най-бързо се пържат тиквички в голям тиган - слагате по много едновременно - на два тура и сме готови. Но е важно тиквичките да плуват в мазнината, поради което като превиших половин литър олио в тигана и ми прилоша, сви ме сърцето, а портфейла само изстена. Но доказваме воинските умения от първата обелка до финалния акорд в йенската тенджера (там слагаме всичко) в рамките на 30 до 45 минути и то с порции, след които има допълнително и остава и за утре.
Казах ли кога се вадят тиквичките? По принцип като замирише на изпържени тиквички Wink. Вторият белег е ако доближат силно кафявия цвят и то преди да ги обърнете. В идеалния случай са много вкусни и преди силно-кафявата фаза и то след обръщането.
Трябва да се отцеждат при пресипване от тигана. Иначе искат повече кисело мляко и повече олио...
И са най-вкусни охладени.

Казах ли че, ако някой продукт липсва, това е особено удобен повод да изтичате за още бира и още нещо между обръщанията?

Да видя после кога ще дадете на жените да правят тивички някога...

Но на рецептата:
На Седмата бира, сядаме да облекчим кръста и най-накрая да опитаме кулинарната феерия, която току-що сътворихме. А жената я омита и без бира.

Предполагам не съм оригинален с тази древна пролетна рецепта, ама много обичам тиквички, толкова много, че съм съгласен сам да ги пържа!

Наздраве! и да са ви сладки!
Освен че горивата и храните на световния пазар поскъпват главоломно Confusedhock: , в дома на средностатистическия българин настъпва ужас и смут при въпроса на жената, рожба на патриархалното общество: какво да сготвя.
И мъжът, рожба на ориенталското разбиране за тиранин, отговаря: ми де да знам.
Де да знам, обаче като се върне от работа, ако жената не е познала какво му се яде...

Какво имам предвид.
Като изключим Ути и Иван Звездев, чийто рецепти са доста шантави (и често скъпо струващи), средностатистическото българско семейство зацикля на тема готвене не по-късно от третия месец от съвместното пребиваване (като приемем че първоначалният период от луд секс, кръчми и купони се изчерпва към края на втория месец).

Вариантът всяка вечер боб, пък утре за разнообразие кюфтета омръзва бързо, а и с нашата заетост човек се сеща за вечеря, като отключва входната врата, да ама детето трябва и да обядва, например.

Да се върнем на първоначалната идея.
Човек има нужда от идея за манджане почти всеки ден, освен когато знае много добре какво иска мнооооого.
И ето тук предлагам аз да споделим едни такива идейки, които да помогнат на изпадналия в беда (и умрел от глад).

Дето се вика "Готварската книга на Клуба".

Моят скромен пръв принос - рецептата е проста, но за мен - вкусна.

Пържени тиквички.

Много обичам тиквички. И кюфтета също, но сега говорим за тиквички.
Едва ли една съвременна домакиня ще срещне трудности в приготвянето на тиквичките, но за клубарите, които се прибират вкъщи преди жената, пак, пролетно време това си е един полезен съвет (ако обичат тиквички).

Точка първа. Сдобийте се от най-близкия магазин с достатъчно количество бира (в моя случай днес - с шест, като си имах и едничка вече в хладилника). Първата отива още докато намислите какво ще готвите.

Тиквичките стават най-бързо като ги белите и режете на кръгчета в движение. Т.е. режете две тиквички и, докато ги пържите, режете следващите две. Междувременно имате малко време и да сипете киселото мляко в съда за съхранение, да резнете известно количество копър и чесън. Т.е. между обръщането и ваденето едвам сколасвате да приготвите следващата порция за пържене, както и малко от останалите продукти за сместа. Но така е по-вкусно - нещата се омесват постепенно и престояват по-дълго заедно.
Споменах ли, че Не трябва да ползвате брашно? То прегаря много бързо, поради което лъже че тиквичките са изпържени, а и аз лично след третия път установих (когато забравих за брашното), че са по-вкусни без него.
Някъде към третата бира сме насмогнали с процедурите и вадим първите тиквички от тигана и ги пльосваме една по една в сместа мляко-чесън-копър-и-сол. Тиквичките обичаткисело мляко, обожават чесън и не могат без копър. Единственото, с което можем да прекалим е солта... до степен дори и сбира да не влизат...
Забравих да кажа, че най-бързо се пържат тиквички в голям тиган - слагате по много едновременно - на два тура и сме готови. Но е важно тиквичките да плуват в мазнината, поради което като превиших половин литър олио в тигана и ми прилоша, сви ме сърцето, а портфейла само изстена. Но доказваме воинските умения от първата обелка до финалния акорд в йенската тенджера (там слагаме всичко) в рамките на 30 до 45 минути и то с порции, след които има допълнително и остава и за утре.
Казах ли кога се вадят тиквичките? По принцип като замирише на изпържени тиквички Wink. Вторият белег е ако доближат силно кафявия цвят и то преди да ги обърнете. В идеалния случай са много вкусни и преди силно-кафявата фаза и то след обръщането.
Трябва да се отцеждат при пресипване от тигана. Иначе искат повече кисело мляко и повече олио...
И са най-вкусни охладени.

Казах ли че, ако някой продукт липсва, това е особено удобен повод да изтичате за още бира и още нещо между обръщанията?

Да видя после кога ще дадете на жените да правят тивички някога...

Но на рецептата:
На Седмата бира, сядаме да облекчим кръста и най-накрая да опитаме кулинарната феерия, която току-що сътворихме. А жената я омита и без бира.

Предполагам не съм оригинален с тази древна пролетна рецепта, ама много обичам тиквички, толкова много, че съм съгласен сам да ги пържа!

Наздраве! и да са ви сладки!
аз тъй като не обичам тиквички, ще заложа само на бирата Big Grin Big Grin

при тотално зацикляне какво да се яде, просто се отваря хладилника и се вади всичко на вън. Както спомена щом бирата е в изобилие, другото е без значение. ако искате да си угодите едни пържени картофи винаги идват на място. :wink:

пп: тези които не пият бира вече имат голяяяяяяяяяяям проблем :roll: :?
аз тъй като не обичам тиквички, ще заложа само на бирата Big Grin Big Grin

при тотално зацикляне какво да се яде, просто се отваря хладилника и се вади всичко на вън. Както спомена щом бирата е в изобилие, другото е без значение. ако искате да си угодите едни пържени картофи винаги идват на място. :wink:

пп: тези които не пият бира вече имат голяяяяяяяяяяям проблем :roll: :?
Ракийката също върви с тиквички! :wink: :lol: Big Grin
Ракийката също върви с тиквички! :wink: :lol: Big Grin
и ние сме сред големите почитатели на тиквичките, но приготвянето си беше голяма мъка - бирата все нестигаше докато станат тиквичките и се наложи кардинална промяна на технологията.
1. измиване на тиквичките.
2. с подходящо ренде с процеп за рязане на кръгчета тиквичките се нарязват за отрицателно време - 2 кг за около 2 минути
3. така нарязаните тиквички се изсипват във фритюрника
4. придърпвате си касата с бира до дивана и вземате дистанционното за ТВ
5. вадят се когато се проявят горепосочените от Графа признаци за мирис или вид - поради факта че сте на дивана по-често по мирис.
6. сервират се по описания начин с мляко, копър и чесън или с оцет вместо мляко.
и ние сме сред големите почитатели на тиквичките, но приготвянето си беше голяма мъка - бирата все нестигаше докато станат тиквичките и се наложи кардинална промяна на технологията.
1. измиване на тиквичките.
2. с подходящо ренде с процеп за рязане на кръгчета тиквичките се нарязват за отрицателно време - 2 кг за около 2 минути
3. така нарязаните тиквички се изсипват във фритюрника
4. придърпвате си касата с бира до дивана и вземате дистанционното за ТВ
5. вадят се когато се проявят горепосочените от Графа признаци за мирис или вид - поради факта че сте на дивана по-често по мирис.
6. сервират се по описания начин с мляко, копър и чесън или с оцет вместо мляко.
А не може ли вместо тиквички, да надробим пържолки. Те стават по бързо от тиквите, а за гарнитура на пържолките пържолчици, пържолчици, пържолчициииииииииии. С тая салата и бира върви и узо. Та маниги тия тикви. Първо белиш, после режеш, па пържиш, а месцето направо меткаш на тигана.
А не може ли вместо тиквички, да надробим пържолки. Те стават по бързо от тиквите, а за гарнитура на пържолките пържолчици, пържолчици, пържолчициииииииииии. С тая салата и бира върви и узо. Та маниги тия тикви. Първо белиш, после режеш, па пържиш, а месцето направо меткаш на тигана.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18